Duurzaam reizen kan op een tiental manieren. Zo is het inmiddels vanzelfsprekend dat je het milieu zo min mogelijk wil belasten en dat plastic uit den boze is. Maar omgaan met de lokale bevolking en het steunen van kleine initiatieven op reis behoort net zo tot duurzaam reizen. Want als de mensen daar niet blij zijn kan dat gevolgen hebben voor jouw vakantie.

Kies voor lokale initiatieven op reis

Reizen doe je niet alleen voor jezelf. Het enige excuus dat we nog vliegen (want oh zo slecht) is dat reizen goed kan doen voor de lokale mens. En dat is alleen als de mensen op je bestemming profiteren van jouw reis. Gelukkig kan dat heel goed. Zo zijn er initiatieven die je bij de locals brengt, en je kunt er natuurlijk zelf ook op letten en bij een lokaal restaurant/accommodatie boeken. Op deze manier creëer je inkomsten en profiteren de juiste mensen. Toeristen brengen vaak drukte en soms overlast mee, maar zorgen ook dat er geld en werk is. Bovendien heb jij zelf ook een echte local-experience. Door bij kleine organisaties iets te boeken weet je in elk geval dat het geld terecht komt daar waar hoort. Hoe groter de organisatie, hoe meer mensen er werken op verschillende niveau’s. Op elk niveau moet verdient worden. Uiteindelijk wordt jouw reis duurder en verdienen de mensen minder. Ben je op zoek naar een lokaal initiatief voor je volgende reis? In dit artikel vind een aantal toffe organisaties!


Lees ook: Vrijwilligerswerk in het buitenland, moet je dat nou wel of niet doen?

duurzaam-reizen

Airbnb, Homestay en The Local Package

Slapen bij mensen thuis is een van de mooiste reiservaringen die je maar kunt hebben. Zo sliep ik bij een gastvrij stel in de bergen van Marokko, waar we kennis maakten met de hele familie en het pasgeboren kalf. Ervaringen die ik in een hotelketen zeker niet gehad zou hebben. Bovendien is het een van de meest duurzame manieren om te overnachten. Je slaapt vaak bij een deel van de woning van mensen, er hoeft dus niks extra’s gebouwd te worden en er worden niet al te veel kosten gemaakt speciaal voor de toerist. De huiseigenaar heeft een kamer over en vindt het leuk om gasten te ontvangen, en jij hebt een unieke ervaring die je nergens anders hebt. Daarbij draag je direct bij aan inkomsten voor degene bij wie je slaapt. Boek je overnachting lokaal via Airbnb en Homestay.com. Ook Booking.com heeft opties, kijk dan bij kleinschalige accommodaties zoals een Ecolodge, Bed & Breakfast of Agriturismo.

Van plan om naar Nepal, Indonesië, Sri Lanka of Vietnam te gaan? Dan is The Local Package een leuke optie. The Local Package zorgt ervoor dat jij kunt verblijven op bijzondere, off the beaten track bestemmingen. De twee initiatiefneemsters zien toerisme als een kans: “Juist voor kleine communities die erg afhankelijk zijn van bijvoorbeeld landbouw is toerisme een mooie kans om een stabieler leven op te bouwen.” Ze steunen daarom ook alleen kleinschalige initiatieven waarvan de positieve impact in de community duidelijk zichtbaar is. Bovendien stimuleren ze het maken van groene keuzes.

duurzaam-reizen

Better Places

Ook Better Places brengt je rechtstreeks in contact met een local. Je kunt je gehele reis op maat laten maken en alles zelf invullen. Het is in elk geval zeker dat je zo duurzaam mogelijk reist. Better Places is namelijk een Social Enterprise, het gaat er daarbij niet om dat ze zelf veel geld verdienen, maar winst creëren voor iedereen. Better Places is er niet alleen voor de reiziger, maar juist ook voor de lokale bevolking. Daarnaast willen ze de negatieve effecten van toerisme beperken. Je overnacht bijvoorbeeld in prachtige eco-lodges midden in de natuur.

I-Like-Local

I Like Local is een reisplatform waar je authentieke reiservaringen kunt boeken bij de lokale bevolking in Azië en Afrika. Gemaakt door en voor reizigers, met het doel om een duurzaam bedrijfsmodel op te zetten dat tegelijkertijd lokale mensen ondersteunt. Ook I Like Local vindt dat reizen het unieke vermogen heeft om de kwaliteit van het leven in gemeenschappen over de hele wereld te verbeteren.

ResiRest

ResiRest is een wereldwijd reisplatform dat lokale mensen en toeristen over de hele wereld verbindt door samen te eten. Voor een kleine prijs kun je zo aanschuiven bij de lokale bevolking. Via de website kun je aangeven waar, wanneer en wat voor menu je zou willen eten. Verder vind je op de site ook reviews van eerdere gasten. Op deze manier kun je letterlijk de lokale cultuur proeven. Door hun deuren te openen en te dineren samen met reizigers, stelt ResiRest lokale families in staat om hun inkomen en maatschappelijk welzijn op een betrouwbare en veilige manier te verhogen, zonder grote investeringen te doen.

With Locals

With Locals is een platform dat reizigers samenbrengt met de lokale bevolking: “Connecting travelers with locals through food and experiences”, is het motto. Via de site boek je een thuisdiner, tour of activiteit en maak je kennis met een nieuwe cultuur door een local te ontmoeten.


Meer leesmateriaal: Positive travel: Duurzaam reizen in Cuba en Gambia


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.