Duurzaam vervoer, kan dat eigenlijk wel? In mijn serie groen reizen belicht ik in meerdere onderwerpen die je reis duurzamer kan maken. Je bent op vakantie en wil kiezen voor de meest duurzame manier van transport. Maar hoe doe je dat? Doordat reizen een ontzettend fijne (verslavende) bezigheid is, (jezelf verrijken, je horizon verbreden, lekker eten, nieuwe culturen leren kennen, de natuur ontdekken) vergeten we, en ik ook, dat reizen eigenlijk niet zo goed is voor onze mooie aardbol. Gek eigenlijk, we reizen om onze aarde te zien maar maken het daardoor ook kapot.

Duurzaam vervoer op reis

Dan moet anders, dacht ik en hoopte ik vooral. Ik ging op zoek naar manieren en informatie over groen reizen. Op reis gaan zal helaas nooit 100% duurzaam kunnen zijn. Maar waarom zouden we niet doen wat we kunnen? Ik vind het belangrijk dat mensen bewust op reis gaan, dat ze stil staan bij alles wat we verbruiken. De meeste vormen van vervoer zorgen voor uitstoot en vervuiling. De lucht wordt viezer en de aarde warm hierdoor op. Het gevolg? Smog en overstromingen. Dat willen we niet toch? In dit artikel lees je over verschillende soorten vervoer en hoe je groener kunt reizen.


Lees ook: Tips om duurzaam te reizen

groen-reizen

Pak vaker de trein

De reis begint vaak al op weg naar het vliegveld. Neem je de auto? Laat je je afzetten of kies je voor het openbaar vervoer? Laatstgenoemde is daarbij de meest verantwoorde keuze. Reizen met het de trein is een van de meest milieuvriendelijke vervoersmiddelen. Het is ook leuk om je reis helemaal met de trein af te leggen. Zelf wil ik bijvoorbeeld nog heel graag  eens Interrailen door Europa, met de trein op wintersport en de Trans Siberië Express doen. Eerder reisde al eens naar de Franse Champagne-Ardenne & naar Lille per trein. Behalve dat het een duurzame manier van vervoer is, is het ook nog eens superrelaxt! Je kunt naar buiten kijken, hebt veel ruimte en je hoeft niks te doen! Ideaal om zo je vakantie te beginnen.

Op de fiets je bestemming verkennen

Op reis maak ik eigenlijk vrijwel nooit gebruik van een taxi en binnen een stad ook niet van het openbaar vervoer. De benenwagen is dan mijn voornaamste vervoersmiddel. Maar soms wil ik een stukje meer zien (of je hebt misschien niet zoveel tijd). In Valencia zat mijn accommodatie aan het strand maar het centrum was niet op loopafstand. Wél op fietsafstand. In Valencia kun je goed fietsen en er is een park dat ideaal is voor fietsers. Ook bezochten we een natuurgebied net buiten de stad en het was echt ideaal om dat op de fiets te doen! Bovendien houd ik van de vrijheid zelf te bepalen waar en wanneer ik ergens naar toe ga. In vrijwel elk stad heb je tegenwoordig wel fietsenverhuurbedrijf en als echt Hollanders moeten we natuurlijk onze fietstalent laten zien! Fietsen is natuurlijk bijzonder milieuvriendelijk en zelfs een elektrische fiets is een prima keuze.

Kun je op een duurzamere manier vliegen?

Het vliegtuig is eigenlijk de minst milieuvriendelijke manier om te reizen. Maar soms ontkom je er niet aan om het vliegtuig te pakken. Er zijn vliegmaatschappijen die bezig zijn met het verduurzamen van het vliegen – over een aantal jaar vliegen we waarschijnlijk elektrisch – maar heel snel zal dat niet gaan. Een optie voor nu is om je CO2 uitstoot te compenseren. Tijdens het boeken van je ticket kun je dat al aangeven en ook kun je dit achteraf doen via de website van GreenSeat. Je betaald dan een paar Euro meer en het geld dat je doneert wordt geinvesteerd in(duurzame projecten in ontwikkelingslanden. Een vergelijkbaar initiatief is Trees for All. Verder scheelt het al wanneer je zo licht mogelijk reist. Met alleen handbagage bijvoorbeeld.

Duurzaam op reis met de auto? Kies voor een groene verhuurder

Kies je voor een road trip? Zelf ben ik er weg van, ik ben verliefd op het gevoel van vrijheid dat het me geeft en ik vind het geweldig dat ik zo bijzondere plekken kom. Maar ik weet ook dat de meeste auto’s geen duurzame keus zijn. Een voorbeeld: personenauto’s zijn verantwoordelijk voor bijna 12% van de totale Nederlandse uitstoot van broeikasgassen. Dus hoe zuiniger een auto, des te minder CO2 per gereden kilometer. Mijn vader heeft sinds kort in Nederland een elektrische auto en ik hoop dat het op reis ook steeds makkelijk wordt op een elektrische auto te huren. Enkele organisaties zijn al bezig met het verduurzamen van het gebruiken van een auto. Sunny Cars werkt samen met GreenSeat om groener rijden mogelijk te maken. Door de CO2-uitstoot van jouw huurauto te compenseren, geef je huishoudens in ontwikkelingslanden toegang tot duurzame energie. Ook kun je via Sunnycars in Zweden een auto met BlueMotion Technologies huren. De wat? Bij de auto’s worden milieubesparende technieken toegepast waardoor het rijden minder milieubelastend is! Sunny Cars is een all-in verhuurmaatschappij zodat jij je nergens druk over hoeft te maken. Je huurt een auto waarbij alles van te voren is geregeld en betaald. Je hoeft je niet nog eens extra te verzekeren én je kunt op een duurzamere manier auto rijden.

Reis samen met BlaBla Car, SnappCar of neem de bus

Een andere optie is om een auto met iemand te delen zodat er minder auto’s gebruikt worden. Misschien kun je meerijden of zelf iemand meenemen. Op de website van BlaBla Car kun je op zoek naar een auto-maatje. Wil je van Amsterdam naar Berlijn reizen? Of van Arnhem naar Schiphol? Van Sevilla naar Malaga? Het kan allemaal. De bus nemen is optie, maar in landen als Cuba en in Azië zijn deze nog steeds enorm vervuilend. Vaak is er geen andere optie dus dan is het alsnog beter een bus te nemen dan dat er tien auto’s moeten rijden. Binnen Europa kun je gebruik maken van Flixbus. Via SnappCar kun je particuliere auto’s huren.

De minst duurzame transport opties

In je eentje in een benzine auto rijden is geen hele verantwoorde keus, gevold door een diesel en hybride auto. Reizen met een cruiseschip is een van minst milieu vriendelijk opties om te reizen. De Cruisevaart veroorzaakt vele malen meer CO2 uitstoot per reiziger dan bijvoorbeeld een autovakantie. Een Cruiseschip vaart voornamelijk op zeer smerige stookolie en de uitstoot van zwavel en smog veroorzakende emissies zijn monsterlijk hoog. Ook zijn er berichten dat er niet altijd goed omgegaan wordt met het afval aan boord (wordt gewoon in zee gedumpt!). Een zeilboot is overigens wel een hele duurzame manier van reizen!

Meer leesvoer: Duurzaam reizen, 10 vakantie ideeën dicht bij huis


7 thoughts on “Groen reizen: Zó kies je voor duurzaam vervoer”

  1. Wat een goed Artikel Bianca! Ik kan me helemaal vinden in alle punten die je noemt. De grootste vervuiling, naast vliegen uiteraard, voor mij is inderdaad naar het vliegveld komen. Stedentrips doe ik vaak vanaf Eindhoven waar ik prima met het ov naartoe kan. Verre vluchten zijn helaas altijd vanaf Amsterdam of Brussel en dan laten we ons altijd afzetten. Al het andere doen wij al vrij goed gelukkig :D. Goed dat je hier aandacht aan besteed!

    1. Dankjewel! Het was aardig wat zoek werk! Ik wist zelf een aantal dingen nog niet en we doen best vaak een roadtrip. Nu ga ik sneller met de trein denk ik. Goed dat je op de bestemming onbewust zo bewust bezig bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.