Eerder schreef ik over wat je kunt doen om je reis een tikkeltje duurzamer te maken. Als je daar al iets mee doet ben je goed bezig! Maar er zijn meer simpele dingen die je kunt doen om bij te dragen aan een groenere wereld. Duurzame producten mee op reis nemen bijvoorbeeld. Er zijn steeds meer merken die niet willen mee werken aan bijvoorbeeld kinderarbeid en dierproeven. Ik ging op zoek naar een aantal duurzame producten voor mee op reis. Van warme truien, eco-vriendelijke zonnebrand en fijne schoenen.

Duurzame producten voor mee op reis

Op 18 januari werd het International Year of Sustainable Tourism for Development officieel gelanceerd door de Verenigde Naties. Hoera! Goed nieuws dus. Om hier een steentje te kunnen bijdragen bedacht ik middelen om dichter bij dat groene doel te komen zoals groener reizen. Toerisme kan zorgen voor  natuurbescherming, economische groei, armoedebestrijding, werkgelegenheid, cultuurbehoud en wederzijds begrip. Er zijn zelfs landen die volledig op het toerisme draaien. De toerismesector duurzamer maken, zorgt ervoor dat toerisme nog meer kan bijdragen aan deze landen.

De duurzame producten heb ik verdeeld in drie categorieën: spullen, beauty en kleding. Maar wanneer is een product duurzaam? Gemakkelijk gezegd is er het product geen gebruik van dieren – denk aan testen op dieren, wol en leer – het wordt op een eerlijke manier geproduceerd – geen kinderarbeid, een goede prijs voor de makers – en het wordt van duurzaam materiaal gemaakt (vooral geen plastic) zoals bijvoorbeeld bamboe. Ik ben afgelopen tijd rond gaan zoeken naar duurzame producten. Ik vond er ontzettend veel maar tegelijkertijd is de lijst hieronder is nog lang niet af. Ken je nog goede merken? Laat dan een reactie achter zodat ik het artikel kan uitbreiden!


Meer leesmateriaal: Tips om duurzaam te reizen

duurzame-reisspullen

Duurzame reisspullen

Met spullen ben ik zelf altijd geneigd te denken dat ik meer nodig heb dan werkelijk zo is. Of als er iets in de aanbieding is koop ik ook vaker iets. Onder het mom van het komt vast wel eens van pas. Toch is mijn tip aan mezelf en aan iedereen om zo min mogelijk spullen te hebben en zeker om mee te nemen op reis. Zo reis ik bijna altijd wel met alleen een handbagage koffer en dat gaat me gemakkelijk af. Verder neem ik een Dopper vrijwel altijd mee op reis. Vaak kun je misschien niet uit de kraan drinken maar je kunt een grotere fles kopen en daar je dopper mee vullen. Bovendien komen er steeds meer initiatieven om plastic afval tegen te gaan.

Wat ik verder een superleuk initiatief vind is the Bamboo Brush society. Dit zijn tandenborstels gemaakt van ecologisch duurzame bamboe. Het handvat is 100% biologisch afbreekbaar. De borstels zijn gemaakt van Nylon omdat het enige biologisch afbreekbaar materiaal  dat geschikt zou zijn varkenshaar is. En bij de TBBS houden ze van dieren waardoor dit uiteraard geen optie is! De Humble brush tandenborstel heeft vrijwel hetzelfde concept. En voor elke tandenborstel die Humble Brush verkoopt (onder andere bij Eko Plaza), wordt eenzelfde bedrag gedoneerd aan mensen in nood. Seepje is een duurzaam alternatief om bijvoorbeeld je kleding te wassen. ze maken wasmiddelen en allesreinigers van superschillen uit Nepal.

Tassen en Travel kit

Een duurzame koffer of reistas is vrij lastig te vinden. Probeer daarom te investeren in een goede koffer zodat deze lang mee gaat. SuitSuit is een merk dat als logo een schilpad heeft. Waarom? Ze steunen het schildpaddenziekenhuis (Turtle Hospital) in Florida! Rice Love Bags gaat een stukje verder. Voor rugzakken hergebruiken ze rijst zakken uit India waarmee ze stijlvolle en milieuvriendelijke tassen maken. Daarnaast krijgt een familie rijst wanneer er tassen worden verkocht. De initiatiefnemers willen zo mensen in nood helpen. Hoe mooi is dat!

Heb je een avontuurlijke reis in de planning? Neem dan de WakaWaka Light mee. Dit is de meest efficiënte solar-lamp ter wereld. Je laadt deze een dag op in de zon en je hebt voor 80 uur goed en duurzaam licht. Bovendien is de lamp gemaakt van 100% recycled PC-ABS.

Wat ik echt supertof vind is de ARIA airplane travel kit met handige én duurzame producten. Zo zit er natuurlijke tandpasta in, fluffy microfibre sokken, natuurlijke deodorant en nog een stuk meer dingen. Leuk als cadeautje voor iemand, of voor jezelf. Casa Happiness verkoopt naast organische shirt met mooie Mandala’s, ook sierraden. Bijvoorbeeld Himalaya ringen en houten hanger. En een notitieboek van steen zodat bomen gespaard worden? Een superslim concept van On The Rocks!


Lees ook: Tips voor reizen met alleen handbagage

Dierproefvrije beauty en verzorging

Zonder dat we het vaak doorhebben verspillen we ontzettend veel water. Tijdens het handen wassen bijvoorbeeld, wat we vooral op reis vaak doen. Kaya-Line Knust vond dat dit anders moest & bedacht daarom cosmetica producten waarvoor je géén water voor nodig hebt. Met als naam/slogan: STOP THE WATER WHILE USING ME! De zeep, shampoo’s en andere bodyproducten zijn 100% natuurlijk, evenals de verpakking. Ook zetten ze zich in voor meerdere waterprojecten in bijvoorbeeld Tanzania en Kenia.

Uiterst belangrijk op reis is een natuurlijke een goede zonnebrandcrème. De producten van Lovea Suncare zijn daarvoor ideaal. Of Biosolis, dit is een organic zonnenproduct. Dit dankzij de 100% natuurlijke minerale filters, de 100% natuurlijke plantaardige oliën die afkomstig zijn van de biologische landbouw en dankzij de weldaden van Aloë Vera. Ook de flesjes zijn ecoverantwoordelijk geproduceerd. Andere bekende goede merken zijn natuurlijk Lush en producten van The Body Shop.

Herbruikbare wattenschijfjes zijn een milleuvriendelijk alternatief voor de wegwerpvariant. Ik ben Iris niet schreef daar dit handige artikel over. Ook praktisch voor op reis wanneer je ongesteld bent is de menstruatiecup. Dit is een klein bekertje van duurzaam en veilig siliconenmateriaal, dat je inwendig draagt. Het is eenvoudig in gebruik, hygiënisch en veilig. Bovendien bescherm je actief het milieu. Qua gewone tampons zijn die van Yoni.care de beste keus.

Duurzame kleding

Tijdens mijn zoektocht naar duurzame  producten voor mee op reis kwam ik er achter dat de lijst met duurzame kleding eindeloos is. En dat is alleen maar goed! Maar deze lijst zal dus bij lange na niet volledig zijn. Een van mijn favoriete merken is TOMS. Voor elk paar verkochte schoenen krijgt ook een kind in nood – inmiddels in meer dan 70 landen – een nieuw paar schoenen. TOMS verkoopt behalve schoenen en tassen ook koffiebonen en op hun manier zorgen ze voor  veilig drinkwater in verschillenden landen.

Ook ben ik fan van badpakken en schoenen die Addias heeft gemaakt van plastic afval uit de zee. Ik vind het echt fantastisch dat zo’n groot merk met een initiatief als fit komt! Addias werkt samen met Parley For The Oceans en eerder maakten zij ook een zwemkledinglijn van visnetten. Nu wordt plastic afval gebruikt.


Een aantal andere duurzame kledingmerken of winkels zijn:


Meer leesmateriaal: Op reis gaan en tegelijk de plastic soep verminderen, zo doe je dat

Toms-schoenen

7 thoughts on “Favoriete duurzame producten voor mee op reis #1”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.