Sinds ik me meer en meer verdiep in duurzaam reizen besef ik me ook wat voor impact we hebben. Hoewel we er nog lang niet zijn, zie ik wel een stroming ontstaan die zich bewust is van het negatieve effect van reizen. Duurzame zonnebrand is daar een mooi voorbeeld van. Wist je dat gewone zonnebrand schadelijk is voor het milieu? Gelukkig ligt er tegenwoordig steeds meer duurzame zonnebrand in de schappen. Zo begin je je vakantie heel makkelijk een stuk duurzamer!

5 x Duurzame zonnebrand


Ik ben de eerste die roept dat je je altijd goed moet insmeren. Het is immers belangrijk om je huid te beschermen tegen de zon. Helaas heeft zonnebrand ook een negatief effect: gewone zonnebrand is dodelijk voor het leven onder water. In zonnebrand zitten namelijk producten die schadelijk zijn voor het milieu. Gelukkig komen er steeds meer crèmes op de markt die natuurlijke producten bevatten en géén kwaad kunnen. Een duurzame zonnebrand gebruiken is al een eerste stap naar een schonere zee.

Zonnebrand is schadelijk voor het koraal en zeeleven

Hoezo is zonnebrand dan schadelijk? Vraag je je misschien af. Zonnebrand is een vrij ingewikkeld product. Voornamelijk ingrediënten als oxybenzone,  zinkoxide en titaniumdioxide, maken het een milieubelastend product. Deze ingrediënten zijn niet afbreekbaar en daardoor schadelijk voor zeeleven en koraal. Het koraal verbleekt er door, wat een teken is dat het afsterft. Behalve dat het niet mooi is, is koraal om meerdere redenen erg belangrijk voor het ecosysteem. Jaarlijks komt er bovendien meer 14.000 ton zonnebrand terecht in de oceanen. Daarnaast zitten er zelfs microplastics in zonnebrand. En dat plastic een groot probleem is, is inmiddels wel bekend.

Let op deze ingrediënten

Een natuurlijke zonnebrandcrème betekend niet direct dat deze niet schadelijk is. Wil je een product aanschaffen dat geen nadelen heeft, neem dan de ingrediëntenlijst goed door. Op sommige zonnebrandcrèmes staat vermeld dat ze ‘coral reef safe’ zijn. Verder is het bewezen dat oxtinoxate, oxybenzone, butylparaben en 4-methylbenzylidine camphor, onder andere koraal-bleking veroorzaken. Wanneer je een zonnebrand aanschaft kun je dan ook het best op deze ingrediënten letten. Veel natuurlijke crèmes bevatten helaas deze producten. Biologisch afbreekbare of natuurlijk zonnebrand is dus helaas niet voldoende. Ook van minerale oliën zoals petroleumolie is bekend dat de invloed negatief is. Wanneer je je hebt ingesmeerd en je gaat zwemmen zie je al duidelijk dat er een olielaagje op het water blijft liggen.

Ingrediënten die je niet in je zonnebrand wilt:

  • Oxybenzone 
  • Octixonate 
  • Oxtocrylene 
  • Butylparaben 
  • Octinoxate (Oxtinoxaat of Octylmethoxycinnamaat)
  • 4-Methylbenzylidine Camphor (Enzacamene, 4-MBC)

Meer leesmateriaal: Met deze LifeStraw waterfilter heb je overal ter wereld schoon drinkwater

duurzame-zonnebrand

Natuurlijke en plastic vrije zonnebrand


Lovea

De duurzame zonnebrandcrème die ik de laatste jaren gebruik is die van Lovea. Deze is waterbestendig is gecertificeerd door Ecocert. De crème blijft een beetje op de huid liggen en werkt daardoor als een onzichtbaar schild. Lovea bevat geen chemische middelen en is bovendien vegan. Behalve dat het biologisch is, is het vrij van de 'verboden' ingrediënten. Het is te koop in de webshop en bijvoorbeeld bij Holland & Barrett.

SMPL

SMPL is een nog wat onbekender Nederlands merk dat 100 procent natuurlijke huidverzorging maakt. Maar waar ook geen schadelijke ingredienten voor de zee in zit. SMPL natuurlijke huidverzorging focust zich in producten en informatie op wat er echt toe doet en laat al het overbodige achterwege. Bovendien zijn alle dispensers, doosjes en zakjes zijn zo milieuvriendelijk mogelijk geproduceerd.

Naïf

De huidverzorging van Naïf is gemaakt van natuurlijke ingrediënten, bevat geen onzin en is geschikt voor ieder huidtype, en juist ook voor kleiner kinderen. Zo bevatten Naïf producten geen minerale oliën, chemische conservering of harde chemicaliën. In plaats daarvan vormen natuurlijke ingrediënten als lijnzaadolie, avocado olie en lycosol (tomaat-extract) de basis binnen de lijn. Het doel om in 2021 zero waste te kunnen zijn willen ze bereiken door 100% gerecyclede verpakkingen, navulverpakkingen en een duidelijk grondstoffenplan te ontwikkelen.

Lavera

Lavera is gecertificeerd met NaTrue, een internationaal keurmerk voor natuurlijke cosmetica met erg strikte richtlijnen. Dit betekent dat Lavera voldoet aan de hoogste normen voor natuurlijke en biologische producten en ingrediënten. Lavera's producten zijn dus helemaal vrij van schadelijke stoffen. Leuk feitje: De producten wordt gemaakt in Hannover en bij de productie wordt gebruikt gemaakt van groene stroom!

Lush

Lush houdt zich bezig met het duurzaam en diervriendelijk produceren en verkopen van cosmetica-artikelen, waaronder zonnebrand. Zij hebben een aantal soorten zonnebrand te koop: in poedervorm, een lotion en een sunblock. De Sesame Suntan Lotion ruikt erg naar sesam maar beschermt de huid goed. Bevat helaas nog wel Octocryleen.

duurzame-zonnebrand

naif-zonnebrand

lovea-zonnebrand

biologische-zonnebrand