eerste-verre-reis-tips

Van een reis voorbereiden word ik zelf altijd heel blij, maar er zijn ook een aantal praktische dingen die belangrijk zijn voordat je het vliegtuig instapt. Je reisverzekering bijvoorbeeld, maar ook of je reisvaccinaties nodig hebt. En welke bestemming kies je voor je aller-eerste verre reis? In dit artikel lees je alle stappen die je moet doen voor eerste reis buiten Europa.

Checklist eerste reis buiten Europa

Zelf ben ik langzaam steeds verder gaan reizen. Zo ging ik naar Israël en Marokko, landen die maar net buiten Europa liggen. Al heeft Marokko wel een totaal andere cultuur dan de meeste landen binnen Europa. Je kunt er voor kiezen om een reis voor je te laten uitstippelen zodat je zelf minder hoeft te regelen. Maar misschien wel leuker is het om alles zelf te regelen. Heb je een (nieuw) paspoort aangevraagd? Dan kun je aan de slag met de volgende stappen.


Lees ook: 10 x waarom Cuba zo’n ontzettend karakteristiek land is

route-twee-weken-cuba

Welke bestemming kies je voor je eerste verre reis?

Ga je voor het eerst naar een verre bestemmingen dan is de kans op een cultuurshock aanwezig. Verdiep je daarom zo veel mogelijk in een bestemming. Daarnaast zijn er landen waarbij mensen gewend zijn aan backpackers. Hier kom je veel andere reisgenoten tegen en zijn er ‘voorzieningen’ voor reizigers. India bijvoorbeeld, het moet een een prachtig land zijn, maar anderzijds is het niet altijd een makkelijk land om door te reizen. Over het algemeen zijn de landen in Zuid-oost Azië en Oceanië de bekende backpack landen. Let er wel altijd op wat je eet en drinkt, de meeste mensen moet enorm wennen aan het buitenlandse eten en worden een paar dagen ziek.

Goed verzekerd op reis

Een reisverzekering sluit je meestal af bij je bank of via een verzekeringsmaatschappij. Je hoopt het natuurlijk niet nodig te hebben, maar op reis kan er van alles gebeuren waarvoor een verzekering handig kan zijn. Maar welke kies dan? En tegen welke dingen ben je niet vanzelfsprekend verzekerd? Een reisverzekering dekt onverwachte gebeurtenissen tijdens je vakantie zoals diefstal of een ongeluk, mits dit in de voorwaarden is opgenomen van je verzekering. Je hebt een basisverzekering en daarbij kun je aanvullende modules toevoegen (zoals ‘extreme’ sport.

Ga je per jaar minstens twee keer op vakantie of ben je langer dan een week weg (die kans is vrij aanwezig voor een verre trip)? Dan loont het al om te kiezen voor een doorlopende reisverzekering. Je bent dan namelijk al voordeliger uit. Bij de meeste verzekeraars kun je kiezen voor Europa of Werelddekking. De keuze spreekt voor zich.

Visum en paspoort

Voor de meeste backpacklanden heb je een visum nodig. Een visum is een ‘toestemming’ om een bepaald land binnen te mogen treden. Deze toestemming vraag je (meestal) voor je reis aan bij de ambassade of het consulaat. Daarnaast zijn er per land websites waar je deze kunt aanvragen. Je kunt dit allemaal zelf doen of via een organisatie.

De prijzen voor een visum kunnen verschillen van twintig tot zo’n negentig euro. Bij de meeste landen regel je makkelijk online je visum, maar bij bijvoorbeeld Vietnam en Iran moet je ‘uitgenodigd’ worden. Je moet een overnachting boekeb om aan te tonen dat je het land gaat bezoeken. Voor landen als Rusland en China moet je naar de ambassade in Den Haag. En voor Amerika heb je een ESTA nodig. Voor het aanvragen van je visum moet je vragen beantwoorden.

Vraag ook je paspoort ruim van te voren aan. Het duurt een aantal weken (zeker voor de zomer) voordat je paspoort klaar is. Wanneer je een visum aanvraagt kan het zijn dat je je paspoort op moet sturen en je deze een paar dagen of langer kwijt bent. Je paspoort moet in de meeste landen minstens nog aan half jaar geldig zijn.


Lees meer: Voor welke landen heb je een visum nodig en hoe regel je dat?

aruba-bezienswaardigheden

Reisvaccinaties

Als kind heb je al aan aantal vaccinaties gehad, maar in Nederland heb je niet de ziektes die ze bijvoorbeeld in Mexico en Indonesië hebben. Voor deze ziektes is het noodzakelijk dat we ons inenten, vooral omdat we de omstandigheden van bepaalde landen ook totaal niet gewend zijn. Wil je weten welke reisvaccinaties je precies nodig hebt, kijk dan op de website van van de GGD.

In landen waar reisvaccinaties nodig zijn, leeft vaak ook de malariamug. Een vaccin hiervoor is er helaas niet, en daarom wordt het slikken van Malaria tabletten aanbevolen. Er zijn meerdere soorten: Malarone, lariam en doxycycline. Eerst genoemde wordt over het algemeen het meest meegegeven en deze heeft de minste bijwerkingen. Raadpleeg een arts voor advies.

Bankzaken op reis

Op reis is toegang tot je bankrekening best wel handig. Heb je een standaard-rekenening dan moet je aangeven dat je buiten Europa wil betalen. Een creditcard is helemaal onmisbaar op reis. Je kunt hier vrijwel altijd mee betalen en je hebt het bijvoorbeeld nodig om een auto te huren. Er wordt dan vaak een bedrag ‘gereserveerd’ dat dient als borg. Tip: bewaar je bankpas, creditcard en losgeld op verschillende plekken. Mocht je een van de drie kwijt raken dan heb je in elk geval nog een ander betaalmiddel. Daarbij is vrijwel alles wat je met een creditcard op reis koopt, gratis verzekerd tegen verlies, diefstal en beschadiging.


Lees meer: Stappenplan: met deze tips ga je razend snel het vliegveld over

road-trip-Marokko

Telefoonzaken

Het is slim om snel na aankomst op je bestemming een lokale simkaart te kopen. Hiermee kun je voordelig bellen en op internet, wat tegenwoordig toch wel erg handig is. Bij de winkel 7-Eleven – een internationale winkelketen – kun je dit bijvoorbeeld kopen. Download voor je reis ook een aantal reisapps. Met de Uber of Grab app kun je direct je vervoer vanaf het vliegveld naar de stad, met Booking.com regel je je accommodaties en met Google maps vind je altijd de weg weer terug. Andere persoonlijke favorieten zijn de vertaalapp Duolingo, Tripadvisor, XE (valuta omrekenen), de SAS Survival Guide app & FlightAware.

Je huis achterlaten

Neem vooral niet te veel spullen mee tijdens je reis maar vergeet ook je huis niet goed achter te laten. Ga je maanden weg? Kijk dan of er een bekende in je huis kan wonen. Kan er niemand voor langere tijd in je huis verblijven? Vraag dan de buren om af en toe langs de komen. Om de planten water te geven, maar ook om beweging in huis te creëren. Vraag bijvoorbeeld of iemand je gordijnen kan open/sluiten. Je wilt niet in een leeg huis thuiskomen. Een sensor op beweging kan ook een uitkomst zijn. Je stekkers uit het stopcontact halen is verder ook geen gek idee.

     Overige zaken

  • Schrijf belangrijke telefoonnummers op
  • Ga je lang op reis? Ga dan van te voren naar de tandarts
  • Aan de pil? Zorg dat er genoeg mee hebt
  • Maak een kopie van je pasfoto
  • Scan belangrijke documenten in
  • Check of je een wereldstekker nodig hebt
  • Meld je aan in een van de backpackers groepen op Facebook. Er is bijvoorbeeld een groep voor reizigers in Azië, Afrika en Zuid/Midden Amerika. Hier worden handige tips gedeeld en vragen gesteld. Ook als je zin hebt in een drankje met iemand kan je in de groep terecht.


One thought on “Je eerste reis buiten Europa? Zo bereid je je voor”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.