Een aantal jaar geleden wilde ik een keer zelf op pad. Gewoon even kort, wandelen, doen wat ik wil doen, zien wat ik wil zien. Zelf de weg vinden, zelf contacten leggen. Kijken hoe ik dat vind, of ik het kan, en een stukje volwassener en zelfstandiger worden. Op mijn achttiende vloog ik al eens alleen naar Alicante voor een taalcursus. Deze ervaringen hebben er voor gezorgd dat ik over het algemeen zekerder het in leven sta. En reizen vind ik alleen maar leuker geworden. Zit je er aan te denken om binnenkort je eerste solo reis te gaan maken? Wellicht heb je dan iets aan deze tips.

Tips voor je eerste solo reis

Iedereen kan verschillende redenen hebben om alleen op reis te willen. En steeds meer mensen doen het dan ook. Of het nou een yoga reis naar Bali is, een stedentrip of een back pack trip naar midden Amerika. Reizigers zijn tegenwoordig overal en door het internet is reizen een stuk toegankelijker geworden.


Lees ook: Lees ook: 20 dingen die je altijd mee op reis moet nemen

Nice-wat-te-doen

Begin klein

Je kunt er voor kiezen om een enkele reis naar Argentinië te boeken, maar je kunt eerst ook een korte reis dichtbij huis doen. Gewoonweg om er in te komen en uit te testen of het alleen reizen iets voor je is. Kies bijvoorbeeld een land waar je de taal al kent, dat scheelt toch al een boel zorgen. Een optie is om een stedentrip in Europa te doen. Boedapest en Malaga zijn bijvoorbeeld leuke steden voor alleen-reizigers.

Rustige strandbestemmingen zijn minder aan te raden. Op Bonaire ken je misschien wel de taal maar er gaan weinig jongeren alleen naar toe. Kies in plaatst daar van Curaçao, waar veel studenten op uitwisseling gaan en waar het een stuk levendiger is. Bestemmingen als Australië en Bali zijn tevens heel toegankelijk voor solo-reizigers.

Begin je reis met een organisatie

Toen ik naar Alicante ging boekte ik mijn reis en taalcursus bij een organisatie. Ik liet me vanaf het vliegveld afzetten bij mijn nieuwe, tijdelijke thuis. Direct kwam ik in contact met anderen en ook woonde ik met studenten van dezelfde school. Zo hoefde ik me ook geen zorgen te maken over of ik de weg naar de school kon vinden of vrienden zou maken. Een taalcursus is een manier van reizen met een organisatie maar je kunt bijvoorbeeld ook eerst een paar weken vrijwilligerswerk doen en vervolgens zelf verder gaan reizen.

Doe iets gezamelijk

In het verlengde van het vorige punt; zorg dat je de eerste dagen iets met een groep doet. Denk daarbij aan een taalcursus of bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. Een vriendin van mij ging op reis naar Zuid Amerika en begon met werken op een school in Colombia. Zo kon ze wennen aan een nieuwe ervaring en tegelijk contacten leggen met mensen om verder mee te reizen.

Neem een pakje kaarten mee om snel vrienden te maken

Spelletjes op reis doen het altijd goed. Wanneer je een pakje kaarten meeneemt (niet te groot en te zwaar) zul je geheid snel vrienden maken. Wanneer je in een hostel slaapt kun je in de gemeenschappelijke ruimte gaan zitten. Of gewoonweg aan de bar, op het strand of in het park.

Boek de eerste nachten een accommodatie

Tijdens een stedentrip zul je waarschijnlijk wel je accommodatie geboekt hebben. Wanneer je een rondreis maakt en gaat backpack leg je niet al je accommodaties vast. Het is wel fijn om in elk geval de eerste nachten een slaapplek te hebben. Kies een wat luxere plek en plek waarvan je denkt dat er veel mede-reizigers zullen zijn. Laat je zelf ook ophalen vanaf het vliegveld door je host, wel zo makkelijk!

Koop het het vliegveld een simkaart

In Europa kun je met je Nederlandse bundel tegenwoordig in heel Europa gebruik maken van internet. Ook bellen kun je voor dezelfde prijs doen. In Europa is een buitenlandse sim kaart dus niet nodig, wanneer daar buiten reist kun je deze beter wel snel aanschaffen. Dit kun je op het vliegveld waar je aankomt meteen doen. Zo kun je goedkoop bellen en makkelijk dingen op zoeken.

Geef jezelf tijd om te acclimatiseren

Met name wanneer je een verre reis maakt waar alles helemaal anders is kunnen de eerste dagen heftig zijn. Natuurlijk wil je het liefst direct van alles doen. Maar geef jezelf de tijd om te acclimatiseren. Rust uit, ga ergens zitten en kijk om je heen, ga uit eten en bel met het thuisfront. De eerste dagen alles relaxt op je eigen temp doen is de sleutel tot het succes van een toffe solo reis.

Neem wat te lezen mee

De kans is aanwezig dat je misschien een keer alleen gaat eten. Sommige mensen vinden dit niet altijd prettig. Zelf vind ik het prima om alleen te lunchen, tijdens het diner vind ik het fijner om iets te ‘doen’ te hebben. Ik neem dan een boek mee zodat ik ook iets kan lezen. Ik zie het mensen trouwens regelmatig doen, helemaal niet gek dus!

Zorg dat je spullen veilig zijn

Als reiziger alleen heb je nou eenmaal minder handen en ogen en ben je een gemakkelijker slachtoffer voor een beroving. Wees daarom dus meer op je hoede dan dat je normaal misschien bent. Zorg bijvoorbeeld dat je je tas goed kunt afsluit en dichtbij je houdt. Schrijf belangrijke telefoonnummers op en zorg dat je op verschillende plekken wat contant geld bij je hebt. Een kopie van je legitimatie is ook belangrijk!


Meer leesmateriaal: Je eerste reis buiten Europa? Zo bereid je je voor

alleen-op-reis-tips

15 thoughts on “Tips voor je eerste solo reis”

  1. Ah gelukkig dat ik niet de enige ben! Nu vind ik het helemaal jammer dat we niet aan Madrid toe gekomen zijn! Ben je wel eens eens Malaga of Sevilla geweest? Benieuwd naar!

 1. Je foto’s en je schrijfstijl zijn heeerlijk om naar te kijken (en lezen!). Al die kleurrijke stukjes, wat mooi! Helaas ben ik wel teleurgesteld in je einde, hehe… ik had er zo veel van verwacht!

 2. Jammer dat Barcelona niet zo beviel, maar snap wel wat je bedoelt. Ben er ooit met vrienden geweest toen we een vriendin gingen opzoeken die er woonde. Dat maakte het een stuk leuker. Vind Barcelona een prachtige stad qua bezienswaardigheden maar had in Madrid meer het gevoel me tussen de Spanjaarden te begeven.

 3. Leuk Barcelona! Ben er nog nooit geweest (schaam), maar wil er graag nog naar toe. Al hoewel ik van steeds meer mensen hoor (en lees) dat het tegenwoordig toch een beetje tegenvalt. Als er alleen maar toeristen lopen is er natuurlijk weinig authentieks aan. Maar goed, je moet het toch eens gezien hebben.

  Je bent wel aan het genieten he daar in het zuiden! Gelukkig heb je nog wat zonnestralen kunnen vangen, want in Nederland is daar wel een gebrek aan op het moment ;).

  1. Ik had een beetje hetzelfde, moest het toch een keer zien! Helaas ben ik net weer terug in Nederland maar een heerlijk reis gehad door Portugal en Spanje =D

 4. Ohh dit was mijn thuis voor een jaar zo’n 8 jaar geleden, krijg hier puur heimwee van! Parc Güell spreek je uit als ‘park gwel’ (en dan de g op z’n Engels van ‘good’) ;). De Sagrada is nog niet af, vandaar dat eraan gewerkt wordt! En ja, het is een echte wereldstad, ik begrijp je teleurstelling. Het is vooral leuk bij de niet toeristische delen! Voor mij heeft de stad wel echt haar charmes, maar de laatste tijd als ik er kom is het vooral ook de toeristische dingen laten zien aan anderen die er dan voor het eerst zijn en dat per se willen zien, en niet zozeer de relaxte vibe die ik toen had. Ga een keer terug met de Festa Major de Gràcia (augustus) of de Festes de La Mercè (september). Heerlijk!

  1. Fijne reactie! Ik denk dat ik gewoon een keer terug moet, met een local ofzo! Ik heb zeker al mooie plekjes gezien. Bedankt voor je tips en uitleg <3

 5. Ik vlieg er komende week heen, maar voor een paar dagen. Ben er jaren terug geweest en heb toen snel de grote hotspots bezocht, dus wil nu juist er heerlijk rondwandelen en alles op me af laten komen. Excited.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.