Normaal gesproken speelt het eten tijdens een reis een grote rol in mijn reisbeleving. Bij Cuba was dat een beetje anders. Naar Cuba ga je namelijk niet per definitie voor het eten, want er zijn vrij weinig culinaire hoogstandjes te vinden. Ik at eigenlijk vrij vaak een omelet met rijst, bonen en met wat geluk groenten. Vlees en vis eet ik niet en dat vinden ze hier toch vrij apart. De Cubaanse keuken is vrij simpel maar kent toch een aan specialiteiten en vooral beschikt het eiland over een aantal unieke producten. In dit artikel lees je wat deze typisch Cubaanse specialiteiten zijn!

Typisch Cubaanse specialiteiten

Door strenge (import)regels (economische boycot van de Verenigde Staten) loopt Cuba nog steeds achter met een aantal dingen, waaronder voedsel. Het land is redelijk vruchtbaar, en in de zomer kunnen er tropische regenbuien vallen. Maar verder kan het er droog zijn en leven de Cubanen dus voornamelijk van het voedsel dat het eiland zelf biedt. Het communisme drukte altijd een grote stempel op het eetpatroon van de bevolking maar de regels zijn versoepeld dus ook op culinair gebied wordt het steeds beter. Dit merk je vooral in Havana, waar veel restaurants openen en chefs nieuwe gerechten op de kaart zetten.

Door eerdere veroveringen zijn er behalve invloeden uit de Cariben ook smaken vanuit Spanje en Afrika overgekomen. Kruiden als knoflook, oregano, komijn, laurierblaadjes en limoen worden veel gebruikt. Toch vond ik de Cubanen niet erg creatief met het eten, ze moeten het volgens mij meer hebben van de drankjes hier op het eiland. Vrijwel overal staat er comida criolla op het menu. Dit is het nationale gerecht van Cuba en bestaat uit, jawel, kip of varkensvlees met rijst en bonen. In Baracao schijnt het eten wél goed te zijn (maar hier in het oosten ben ik helaas zelf niet geweest). Je vindt er gerechten met invloeden van de inheemse Taíno-indianen. Veel verse vis, met curry en kokos, klinkt mij als muziek in de oren in elk geval.

Zelf je reis regelen naar Cuba regelen of via een organisatie

In Cuba kun je prima zelfstandig reizen en van te voren je route uitstippelen. Je hoeft niet alles van te voren vast te leggen, maar fijn is het soms wel. Via de reisorganisatie Local Hero Travel kun je ook een rondreis Cuba laten samenstellen. Local Hero Travel is een lokale reisspecialist die reizen op maat ontwikkeld, samen met de lokale bevolking. Zeker in een land als Cuba is dat aan te raden. Toerisme is van waarde voor de bevolking mits je dit bij lokale reisorganisaties doet. Bovendien zijn de mensen erg vriendelijk en maakt een local ervaring je reis nog waardevoller.

➞ Bekijk reizen naar Cuba via De Vakantiediscounter


Lees ook: Praktische reistips Cuba: alles wat je moet weten voor én tijdens je trip

eten-in-cuba

Rum – Daiquiri frappé – Mojito

Zelf dacht ik bij Cuba direct aan kokosnoten en mojito’s. En aan Havana club, het zit niet voor niks in de naam. Rum is een van de specialiteiten op Cuba en het wordt er veelvuldig gedronken. Rum is een sterke drank en is eigenlijk een bijproduct van suikerriet. Overal waar suikerriet groeit, kan in principe ook rum gemaakt worden. Het fermenteren en distilleren geeft echter een karakteristieke smaak aan de rum. Dé nationale drank van Cuba is rum en het eiland heeft dan meerdere bekende merken op zijn naam staan. Wist je dat Bacardi hier ook oorspronkelijk vandaan komt? Havana Club en Santiago de Cuba rum zijn nu de bekendste merken, laatstgenoemde is volgens de Cubanen ook het lekkerst. Bekende Cubaanse cocktails zijn de Mojito – die kennen we allemaal -, Saoco – rum met kokoswater, Cuba Libre – met cola en limoen – en de Daiquiri – rum met limoen en suiker.

Comida criolla

In Cuba vind je de zogenaamde Creoolse Keuken dat een mix is van Spaanse en Afrikaanse invloeden. Het Spaans zie je terug door het gebruik van rijst, citrusvruchten en knoflook. De meeste gerechten bestaan uit rijst, vlees en bonen. Met wat geluk krijg je er gekookte groenten bij. Vaak koolbladeren, knollen of wortels. De rijst met bonen vond ik zelf eigenlijk best lekker, maar het Cubaanse eten is simpelweg gewoon vrij eentonig. Het is allemaal te gaar en te simpel. Niet bepaald om je vingers bij af te likken.

Cubaanse koffie

Hoewel ik bij koffie direct moet denken aan Italië met zijn Segafredo, Illy en Lavazza is ook Cuba een echt koffieland. Al sinds de achttiende eeuw wordt er op het eiland koffie verbouwd maar nog niet zo heel lang wordt het over de hele wereld verkocht. Veel gingen rechtstreeks naar Nederland en Duitsland, waar mensen meer konden betalen voor een goed kopje koffie. De meeste koffie – zo’n 92% – groeit in het gebied van de Sierra Maestra-bergen. Voornamelijk kleine boeren produceren hier hun  arabica en robusta-bonen. Deze cubaanse koffie heeft een volle zware body, zijdezachte zoete afdronk en een wat rokerige nasmaak. Dit maakt dat het een – naar horen zeggen – een goede combinatie is met een sigaar (zelf rook ik niks!) Doordat die boon op een wat lager gebied groeit, is de Cubaanse boon minder ‘zuur’  dan bij andere koffie’s uit Midden-Amerika.


Lees ook: Hiken door de jungle van Topes de Collantes

typisch-cubaanse-specialiteiten

Tabak – Sigaren

Met name het westen van Cuba is bekend om zijn tabak en tabaksvelden. Ik ben totaal anti-roken, en heb dan ook zeker geen sigaar uitgeprobeerd. Maar Cuba is nou eenmaal ruchtbaar om zijn tabaks/sigarenindustrie. En met het originele product is niet veel mis. Sigaren worden gemaakt van tabaksbladeren, die weer groeien aan de tabaksplant: Nicotiana tabacum. De plant is eenjarig en het verbouwen ervan is vrij intensief. Vroeger al werden de bladeren als genotmiddel gebruikt, het werd gerookt, gesnoven en er werd op gekauwd. En nog steeds zie je – vaak oude mannetjes – kauwen op hun sigaar. Zo heb je toch de smaak, maar kun je er langer mee doen. Tabak plantages zijn er in grote delen van midden en zuid Amerika, echter zijn die op Cuba befaamd omdat ze volgens volgens kenners behoren tot beste en lekkerste sigaren ter wereld.

Vers tropisch Fruit

Cuba is een vruchtbaar eiland en ik at er de hele dag door bananen, mango, papaya (fruta bomba), alle soorten meloen en ananas. Een van mijn favoriete Typisch Cubaanse specialiteiten is het fruit, drinken deed ik het liefst uit een kokosnoot. Andere vruchten die op Cuba te vinden zijn: sapote, anon, sinaasappels, guayaba, guanabana en mamomcillos. Bananen worden echt bij elke maaltijd gegeten, ’s ochtends bij het ontbijt en ’s middags of ’s avonds gebakken bij het eten. Ook vind je op veel plaatsen fruitkarren en kokosnootbarren. Hier haal je een jonge groene kokos, met, of zonder rum. De noot wordt ter plekken voor je open gehakt en het sap is heerlijk dorstlessend.


Lees ook: Mijn twee weekse route voor centraal Cuba

typisch-cubaanse-specialiteiten

cubaanse-specialiteiten

eten-en-drinken-cuba

typisch-eten-en-drinken-cuba