Heb je binnenkort een lange vlucht voor de boeg en wil je zo fit mogelijk het vliegtuig uit stappen? Ik let er dan ook altijd wel op wat ik doe en eet. Ik geloof er heilig in dat voeding veel voor je doet en ging op onderzoek uit. Benieuwd naar wat je kunt eten om je jetlag te verminderen? Lees dan snel verder.

“Een jetlag is een tijdelijke slaap-waakstoornis die voorkomt na langeafstandsvluchten waarbij verschillende
tijdzones worden doorkruist. Je biologische klok kan dan uit de pas lopen met de lokale tijd.”
Bron: Slaapinfo.nl


Dit kun je eten om je jetlag te verminderen

Hoe meer tijdzones je passeert, des te groter de impact van een jetlag is. Reis je van oost naar west, dan heb je waarschijnlijk minder last van dan van west naar oost. Een Jetlag is niet te voorkomen, ook zeker met alleen voeding niet. Deze tips kunnen je wel helpen je sneller weer wat fitter te voelen.

Dag 1.

Je begint drie dagen voor vertrek aan het zogenaamde anti-jetlag dieet. Je vlucht valt op de vierde dag. Op dag een eet je gewoon drie maaltijden per dag maar vermijd je sowieso vlees. Stop ook met het drinken van koffie en alcohol en drink extra water. Beide dranken drogen je lichaam uit terwijl de lucht in het vliegtuig ook al heel droog is. Vanaf vandaag probeer je ook zo gezond mogelijk te eten. Dit wil zeggen: geen gefrituurd eten, Chinees, snacks, frisdrank et. cetera. Op deze dag neem je het best een eiwitrijk ontbijt en lunch en hoog-koolhydraat diner.

Dag 2.

Dag twee bestaat met name uit licht eten; veel groenten en fruit. Vermijd het eten van proteïne en koolhydraten. Eet bijvoorbeeld een of meerdere salade. De koolhydraten reserves in je lichaam worden even wat ‘uitgeput’ en dit helpt je lichaam klaar te maken voor de overschakeling van de lichamelijke klok.

Dag 3.

De dag voor vertrek eet je weer een dag normaal maar gezond. Je drinkt nog steeds geen koffie en alcohol en eet wel (plantaardige) eiwitrijke producten. Extra vitamines in bijvoorbeeld fruit kan geen kwaad. Vlieg je morgenochtend vroeg? Dan is het lekker om deze dag nog te sporten of een wandeling in de buitenlucht te maken.

Dag 4 en 5.

De reisdag is weer een dag waarop je lichte maaltijden eet. Het is de bedoeling dat je tijdens het vliegen in een soort slaapstand komt (en je ook slaapt). Neem sapjes, fruit, groenten en veel water. Probeer je zo snel mogelijk aan te passen aan de nieuwe tijd waar je naar toe vliegt. Voorbeeld: ga je naar het oosten? Slaap uit, slaap in het vliegtuig en als het daar ochtend wordt en je vliegt nog, dan probeer je je zelf wakker te maken door te bewegen en cafeïne te drinken. Tijdens het vliegen zou ik geen zware maaltijden eten en sowieso is het eten in vliegtuigen meestal niet heel gezond. Dieetwensen kun je bijna altijd wel aangeven, ik kies dan voor een veganistische maaltijd.

Waarom helpt dit dieet tegen een jetleg? Je lichaam went op deze manier aan het nieuwe ritme en door gezond te eten slaap je beter. Ongezond eten kost je bovendien meer energie terwijl het reizen zelf je ook al energie kost! Aangekomen op je bestemming? Drink extra water en fruit voordat je geniet van alle het lekkere eten in het land!

Lees ook: Gezond eten op reis

One thought on “Het anti-jetlag dieet: Dit kun je eten om je jetlag te verminderen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.