Tijdens mijn reizen wil ik vaak iets extra’s doen. Iets om een bestemming nog beter te leren kennen en iets waardoor ik later nog met regelmaat aan de reis terug denk. Mijn zintuigen spelen daarbij een grote rol. In Duitsland klom ik bijvoorbeeld over en tussen steile wijngaarden, in Italië sliep ik in een typische Trullo en in de Oostvaardersplassen ging ik met een boswachter op pad. Ook in Frankrijk voegde ik een speciale ervaring aan mijn reis toe. Samen met Benoit ging ik namelijk truffels zoeken in de Champagne-Ardenne. En als ik de geur van truffel ruik denk ik altijd weer aan deze reis.

Truffels zoeken in de Champagne-Ardenne

De Champagne-Ardenne regio is de groene oase van Frankrijk waar meer is dan alleen champagne. Er is een prachtig meer waar bijzondere vogels bijtanken voor hun lange tochten, heb je er prachtige landschappen, is het er ideaal voor sportieve activiteiten en zijn er veel romantische plekjes. Bij Auberge des Moissons kun je bijvoorbeeld heerlijk slapen en tevens eten als een god. Maar behalve dat kun je meer ontdekken over de wondere wereld van de truffel. Die ene kostbare zwam die onder de grond groeit. Tot verkort had ik niet bij stil gestaan bij de manier waarop truffels eigenlijk groeien, laat staan over hoe ze geplukt worden…


Lees ook: Roadtrip door de Champagnestreek: route & highlights

frankrijk-truffels-zoeken-champagne-ardenne

 Truffels zoeken met Honey & Benoit

Truffels blijken dus onder de grond te groeien op wortels van verschillende boomsoorten als eiken en hazelaars. Je kunt de truffel niet kweken – het groeit alleen op de natuurlijke manier – maar Benoit Jacquinet – president van de Marne truffelassociatie – heeft een eigen landgoed waar hij de beste omstandigheden voor truffelgroei gecreëerd. Een kalkrijke grond, een Mediterraans klimaat en de juiste boomwortels. Wist je dat ook eekhoorns belangrijk zijn voor de truffels? Ze eten deze paddestoelen waardoor ze verspreidt worden en er nieuwe kunnen groeien. Ook varkens zijn dol er dol op en werden van oudsher gebruikt bij het zoeken naar truffels. Het enige risico was echter dat de varkens zelf van de zwam snoepte. Inmiddels zijn honden en hun sterke neus getraind voor het vinden van truffels.

Samen met Benoit en zijn trouwe viervoeter Honey ga ik de bossen in. Het is juni en dan zijn de truffels, als ze er al zijn, niet op hun best. Maar binnen to-time weet Honey toch de eerste truffels te vinden. Benoit graaft ze uit, snijd een stukje van de truffel af om de kwaliteit te controleren en neemt ze mee naar de keuken. Bij Bed & Breakfast Auberge des Moissons kun je een heel menu bestellen waarbij in elk gerecht een klein beetje truffel verwerkt zit. Daarnaast geeft Benoit lezingen over de bijzondere zwam en is er een mini-museum met winkel te vinden.

De beste tijd om Truffels te zoeken (en te eten!)

In juni had ik geluk dat we truffels vonden, de beste tijd om truffels te vinden in deze regio is namelijk tussen oktober en december. Maar wel waneer het nog niet te hard gevroren heeft. Eigenlijk is dit hetzelfde als voor andere paddenstoelen. Na het vinden van de truffels worden we verwelkomd in Auberge des Moissons voor het truffeldiner. De truffel heeft een uitgesproken smaak waar je niet omheen kunt. Daarnaast kun je onderscheid maken tussen de de zwarte en witte truffel. Daarvan is de witte het meest intenst van smaak en aroma’s. De prijs van deze truffel kan dan ook enorm oplopen.  De truffel kan rauw worden gegeten – vaak dun geraspt over een gerecht – of verwerkt in conserven zoals dat bij truffelolie het geval is.


Lees meer: Nice voor fijnproevers: dit zijn de 10 leukste restaurants

5 thoughts on “Truffels zoeken in de Champagne streek”

  1. Ah, ik ben ook met Honey en Benoit op truffeljacht geweest, inmiddels alweer een paar jaar geleden. Bijzonder om te zien hoe Honey enthousiast rond rende binnen de kortste keren truffels ontdekte. En het truffeldiner na afloop, goede herinneringen aan <3

    1. Ja zo leuk hè! Jullie waren echt in het truffelseizoen toch? Ik keek laatst een programma en daar gingen ze op bezoek Honey en Benoit! Dus vandaar de inspiratie voor een artikel over de truffels!

  2. Jaaaaa truffffels?. Die hond was echt een liefje, haha. Zou willen dat wij zoiets hadden in NL.. was een pracht stukje Frankrijk! Ook leuk om een keer in Italie te doen, daar hebben ze de beste truffels… ik zeg reisje regelen, haha. Je schrijft trouwens de laatste maanden/weken erg leuke stukjes! (Positief) gaan de teksten echt vooruit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.