Een eigen blog hebben is leuk; je kunt er je creativiteit kwijt en delen met anderen, maar het wordt nog leuker als je ook geld kunt verdienen met je blog. En dat is voor iedereen mogelijk. Hoe tof zou het zijn als je van je hobby je werk kunt maken? Dat je met hetgeen dat je graag doet maandelijks inkomen kunt genereren? In dit artikel deel ik wat de mogelijkheden zijn om geld te verdienen met bloggen en wat je daar voor moet doen.

Hoe kun je geld verdienen met bloggen?

Geld verdienen met je blogwebsite is voor iedereen weggelegd, maar je moet er wel wat voor doen. Het geld zal niet vanzelf binnen stromen. De grootste voordelen van geld verdienen met je blog is dat je zelf bepaald waar je over schrijft maar ook wanneer je werkt bijvoorbeeld. Of waar je werkt. Je kunt als blogger vaak overal ter wereld werken. De afgelopen jaren heb ik zelf meerdere manieren uitgeprobeerd om te kunnen leven van mijn website. Mijn tips deel ik graag met jullie. Allereerst is het goed om te weten dat als je nog moet beginnen met een blog het nog wel even duurt voordat je echt veel geld kunt gaan verdienen.

– Geld verdienen met een blog –


Maak een goede website

Geld verdienen begint met het hebben van een goede blog. Iedereen kan binnen korte tijd een (blog)website in elkaar zetten, maar dat is helaas niet genoeg. Bezoekers zul je met name krijgen vanuit zoekmachines zoals Google en deze hechten waarde aan de kwaliteit van een website. Een goede en korte URL, een laadsnelheid van je website en de host spelen bijvoorbeeld een grote rol. Zorg daarom dat je blog technisch optimaal in elkaar zit. Ook de blogstructuur is belangrijk.


Lees meer over het e-book affiliate marketing voor bloggers

geld-verdienen-blog

Bezoekers

De meeste bezoekers zullen op een organische manier bij je blogartikelen terecht komen, ofwel wel via een zoekmachine. Om gevonden te worden moet je een goed werkende website hebben en daarnaast is de inhoud natuurlijk relevant. Je schrijft artikelen zo goed en uitbreidt mogelijk om je lezers de beste informatie te geven. Daarnaast is SEO een hulpmiddel waardoor je meer bezoekers kunt krijgen. SEO staat voor Zoekmachineoptimalisatie (Nederlands). Bij een WordPress website kun je de plugin van Yoast gebruiken maar verdiep je eerst zelf in SEO. Je kunt er online veel over vinden en anders raad ik deze SEO cursus aan. Wat voor bezoekers wil je trekken? Wat wil je ze verkopen? Waar zijn ze naar op zoek? Wat is de beste artikel structuur, op welke woorden zoekt men? Geef je afbeeldingen een alt-tekst mee, zorg dat je linkjes krijgt en ga zo maar door. Het is absoluut de beste investering om meer bezoekers te krijgen en geld te kunnen verdienen.

Affiliate marketing

Staat je website als een huis en trek je elk maand minstens een paar duizend unieke bezoekers? Dan kun zeker wat geld gaan verdienen. Mijn favoriete manier is door middel van affiliate marketing. Affiliate marketing is simpelweg het online verkopen van andermans product in ruil voor commissie. Door middel van linkjes en eventueel banners in jouw artikelen naar een merk of shop kun je geld verdienen. Wanneer iemand klikt op de link wordt er een code meegezonden die een aantal dingen meet. Wanneer iemand na die klik iets koopt wordt jij daarvoor beloond en krijg je een percentage van het verkoopbedrag (of een vast bedrag). Affiliate marketing is een relatief makkelijke manier om online geld te verdienen. Daarnaast is het een vorm van passief inkomen want je plaatst een link en het verkoopt zich daarna ‘vanzelf’. Degene die iets koopt betaald dan overigens niet meer. Het bedrag blijft hetzelfde en bij vrijwel alle websites en bedrijven zit een affiliate link zonder dat bezoekers dat merken.

Zoek goed uit welke merken zelf aan affiliate marketing doen (typ ‘affiliate Xenos’ in bij Google bijvoorbeeld) en je zult uitkomen bij een affiliateprogramma of bij een affiliate netwerk. Een affiliate netwerk is een verzameling van adverteerders en publishers. Xenos is bijvoorbeeld aangesloten bij het netwerk Tradetracker. Bol.com en Booking.com hebben eigen affiliateprogramma’s.

De afgelopen jaren heb ik zelf veel affiliate marketing toegepast waardoor ik er nu van kan leven. Daarnaast heb ik ook gewerkt bij een affiliate netwerk waardoor ik beide kanten goed ken. Geld verdienen met affiliate marketing kan in elke branche, van elektronica, dating, interieur tot aan food en reizen. In dit e-book over affiliate marketing voor bloggers wordt stap voor stap uitgelegd hoe affiliate marketing werkt en hoe je het kunt toepassen.

Betaalde artikelen

De tweede manier waardoor ik geld verdien met mijn blog is door middel van betaalde artikelen met links. Een bedrijf, soms een rechtstreekse partij maar vaak ook een online marketingbureau stuurt mij een mail met een aanvraag voor een betaald artikel. Dit kan op verschillende manieren zijn maar altijd zit er een link in naar de aanvrager. Door middel van links en content creëren zij een betere SEO positie en bekendheid. Hiervoor willen ze andere betalen en daar kun jij geld aan verdienen. Een bedrijf kan een artikel aanleveren die je plaatst (maar let op of dit bij je lezers en bij jezelf past), maar je kunt ook zelf een artikel schrijven. Het kan ook zijn dat er alleen gevraagd wordt om een linkplaatsing en dit kan ook in een bestaand artikel zijn. Afhankelijk van het aantal bezoekers kun je hier een x bedrag voor vragen. Om een idee te krijgen: 50 euro standaardtarief en 10 euro erbij voor elke 1000 bezoekers per maand voor beginners. 10.000 unieke bezoekers per maand wordt zo’n beetje gezien als de magische grens voor samenwerkingen. Heb jij een sterke niche dan kan dit eerder en je kunt ook zelf partijen benaderen.

Advertenties

Hoewel het gegarandeerd geld oplevert zijn advertenties persoonlijk mijn minst favoriete manier van promotie op blogwebsites (je ziet ze dan ook niet op deze website). Door middel van bijvoorbeeld Google Adsense en Mediavine kun je advertenties op je website laten plaatsen. Dit zijn lelijke, vaak niet passende afbeeldingen van andere bedrijven. De banners bewegen, leiden je lezers af en zien er vaak een beetje goedkoop uit. Het voordeel is alleen wel dat je betaald krijgt voor de views/clicks en niet voor de verkopen. Met affiliate marketing kun je ook banners plaatsen die lijken op advertenties maar je kunt deze zelf als vaste afbeelding plaatsen. Het is dus wel degelijk iets anders en ziet er naar mijn mening ook beter uit (alleen krijg je dan vrijwel altijd per sale betaald)

geld-verdienen-met-website

Extra producten zoals webshop, cursus/e-book

Als je blog steeds meer bezoekers krijgt en je bent ook actief op social media krijg je vanzelf ook meer bekendheid. Daarnaast is het altijd een goed idee om evenementen te bezoeken als blogger en aan PR te doen. Heb je een sterk merk dan kun je eigen producten gaan verkopen in een webshop. Bijvoorbeeld tassen met je naam er op of een planner. Ook kun je foto’s gaan verkopen of andere producten ontwikkelen zoals een e-book of online cursus.

Bijkomende werkzaamheden met merken

Geld verdienen met bloggen betekend niet dat je alleen maar achter een laptop artikelen hoeft te tikken. Wanneer je blog succesvol wordt kun je gevraagd worden voor andere activiteiten en werkzaamheden rondom het bloggen heen. Denk bijvoorbeeld aan betaalde persreizen, optreden als spreker, het gezicht zijn van een merk of evenementen organiseren.

Geld verdienen met Social media

De meeste bloggers hebben naast een website ook meerdere social media kanalen. En ook hier kun je geld mee verdienen. Hoe meer volgers je hebt op Instagram en Facebook hoe groter de kans dat je (veel) geld kunt verdienen. Ook hier geldt vaak de magische grens van 10.000 volgers. Op Instagram kun je samenwerkingen met merken aangaan en deze promoten door middel van foto’s en Instagram stories. Hier zijn ook platvormen voor die dat regelen voor ‘influencers’. Bijvoorbeeld via LinkPizza of Hulc.

➞ Koop het e-book affiliate marketing voor bloggers
Affiliate marketing tips voor reisbloggers