Gezond eten wordt niet alleen thuis steeds belangrijker, ook op reis willen we ons goed voelen en daar hoort een beetje gezond eten bij. Het eten op reis is een groot onderdeel van de beleving. Het zegt ontzettend veel over een land en over de cultuur. Het eten is Marokko en Israël vond ik geweldig. Zelf ben ik dol op zoetigheid, maar daar wordt ik ook ontzettend moe van. Terwijl ik tijdens een reis juist al mijn energie in de beleving wil stoppen. Vandaar dat ik gezond eten op reis belangrijk vind.

Puur & gezond eten

Gezond eten, wat is dat eigenlijk? Al jaren ben ik bezig met eten; gezond eten maar ook met lekker eten. Tuurlijk doe ik mee met hypes en volg ik bewust of onbewust trends. Maar ik ben niet iemand die van op de ene op de andere dag al het brood heeft geskipt of in een keer superfoods ben gaan inslaan. Omdat ik gezond eten interessant vind heb ik er redelijk veel over gelezen en zo mijn eigen visie ontwikkeld.

Ik ben geen fan van calorieën tellen, of zelfs werken met punten (seriously, zodat met kiest voor een stuk taart en avondeten overslaat omdat je anders te veel punten hebt?). Ik ben voorstander van echt eten, geen light producten, geen E-nummers en geen gekke pakjes. Voor mij is het een kwestie van logisch nadenken en bewuste keuzes maken. Die slagroomtaart laat ik staan, ik houd nou eenmaal niet van slagroom, die eierenkoeken ook want die zijn net zo ongezond. Liever kies ik – en geniet ik met volle teugen – van vers bakkersbrood met roomboter en zeezout of een stuk chocolade met noten.

Lees ook: Travel & mind: Diervriendelijk reizen

gezond-eten-op-reis

Superfoods en eten bereiden

En superfoods? Ik denk dat sommige zeker een goede aanvulling kunnen zijn. Zaden zijn goed voor ons en bestaan al jaren, ze zijn echter ineens weer opnieuw gebrand. Voor mij is broccoli en spinazie net zo goed superfood als dat goijbessen dat zijn.

Ik ben begonnen met koken omdat ik het leuk vond en kant en klaar pakjes heb ik nooit aangeraakt. De vriezer is echt een uitvinding. Ik koop bijvoorbeeld een enorme zak spinazie op de markt maar die krijg ik natuurlijk nooit op tijd op – en voedsel verspillen willen we zeker niet -. Daarom doe ik de blaadjes in de blender met wat water en vries het mengsel in als ijsjes. Ideaal voor mijn smoothies of om mee te koken.

Suikers en balans

De truc is balans. Geniet met volle overtuiging maar eet niet te veel. Ook ik ging vroeger ‘los’ en tegenwoordig is dat een ‘cheatday’. Prima als dat voor jou werkt, voor mij werkt dat niet. Door de enorme hoeveelheid suikers word ik moe en mijn lichaam vraagt om meer. Liever eet ik elke dag wat lekkers en de rest van de dag gezond. Ik heb het geluk dat ik gek ben op fruit. Ook iets wat je vaker hoort; niet meer dan drie stuks fruit meer dag eten vanwege die suikers. Wat mij betreft onzin. Té is nooit goed. Maar zeggen dat fruit te veel suikers bevat en wel ontbijtkoek eten is natuurlijk heel gek.

Is gezond eten duur?

Gezond eten is duur? Zelf let ik niet op de prijs van ongezonde dingen. Mensen vragen zich vraag af waarom iets duur is, beter zou zijn waarom iets zou goedkoop kan zijn. Zit er dan wel voedingswaarde in? Zijn de dieren dan wel goed behandeld? Ik drink alleen thee, water en soms een wijntje. Ik heb dus geen idee hoeveel frisdrank kost. Ik koop geen vlees, geen chips, geen drop, geen bier… Scheelt me ook nog eens enorm veel geld. Weet je hoe goedkoop havermout is? En hoe lang je met een zak noten doet? En bonen kosten ook bijna niks.

Vegetarisch en veganistisch eten

Daarnaast ben ik vegetarier en eet ik zo min mogelijk andere dierlijke producten. Voor melk en kaas moeten heel veel kalfjes worden geboren die direct bij de moeder worden weggehaald. De kalfjes worden vaak voor dood achter gelaten. Wij stelen het melk en de moeder rouwt om haar weggenomen kind. Bovendien hebben wij als volwassen geen melk nodig.

Waarom geen vlees? Het zijn dieren. Ik vind niet dat ik het ‘recht’ hebben om dieren te ‘gebruiken’ om te eten. De voedselketen zie ik niet zo en ik geloof niet dat ons lichaam ‘dier’ nodig heeft (onze darmen kunnen dan maar slecht verteren). De behandeling van dieren is verre van oké. Zelfs een scharrelkip scharrelt niet vrolijk rond. In Nederland niet, in Azië niet, in Amerika niet, nergens. Vlees is enorm belastend voor het milieu. Meer dan de helft van de uitstoot komt door de productie van vlees. Oerwouden en dus diersoorten verdwijnen. Alleen maar omdat er voer verbouwd moet worden voor de dieren (die wij eten) terwijl we dat voer zelf kunnen eten. Een economie die zorgt voor veel armoede en hongersnood over de wereld. Om nog maar te spreken over wat dieren en wij binnen krijgen. Het plastic uit de zee, de antibiotica waarmee dieren volgespoten worden.

Lees meer:  Documentaire Before the Flood: het hoe en wat over klimaatverandering

gezond-eten-op-reis

Lekker en gezond eten op reis

Goed. Nou heb ik al veel gezegd en nog maar weinig concrete tips gedeeld. Hoe blijf je fit? Hoe kun je lekker en gezond eten op reis? Ik houd meestal onderstaande punten in mijn achterhoofd.

 • Probeer zo min mogelijk van je gewone eetpatroon af te wijken
  Ik neem eigenlijk altijd fruit als ontbijt tijdens reizen. De zoette broodjes zijn heerlijk maar daar neem ik er bijvoorbeeld om de dag een van. Iets wordt niet lekker als je er meer en meer van eet. Drink je thuis nooit frisdrank? Doe dat op reis dan ook niet ineens elke dag. Een vakantie is er om te genieten maar ik geniet meer als dit met mate doe.
 • Sla geen maaltijden over
  Een tip die ik vaak gelezen heb, is dat als je weet dat je uitgebreid gaat eten, dat je dan overdag minder eet. Niet mijn ding; ik eet normaal en neem zelfs een uur voor het eten nog wat fruit. Zo zit ik niet met een honger gevoel aan tafel en heb ik geen moeite om dat tweede stuk taart over te slaan en heb ik aan keer opscheppen genoeg.
 • Neem gezond eten mee
  Tijdens de roadtrip door Schotland nam ik bananenbrood mee. Tijdens de reis naar Zwitserland ook en ik had fruit/notenrepen voor op de piste. Gaan we vroeg op pad? Dan zet ik smoothies klaar en ik heb wel eens een quinoasalade meegenomen. Dit toe ik trouwens ook gewoon in Nederland, op werk, naar school. Op reis koop ik altijd fruit.
 • Kook af en toe zelf
  In Schotland kookten we de lekkerste dingen op ons kookstelletje; tomaat met kikkererwten, aubergine en ui in wijn gestoofd bijvoorbeeld. Ook in Toscane was ik het uit eten gaan wel zat. We hadden een eigen keukentje en kookte een maaltijd met lekker veel groenten. En een glaasje wijn.
 • Maak bewuste keuzes
  Ga voor ‘of’ in plaats van ‘en’. Niet elke dag dat drie gangen menu maar alleen voor-of nagerecht bijvoorbeeld. ’s Ochtends een gezond ontbijt, ’s middags uitgebreid lunchen. Zelf koken en de volgende dag uit eten. Vandaag een wijntje, morgen niet.  Kies voor de dingen die je écht lekker vind. Bedenk of je echt van het eten geniet. Zoek ook geen vervangers. Je hebt ‘lekkere trek’ en neemt een rijstwafel met pindakaas. Hm niet helemaal verzadigd. Een eierkoek dan maar. Nee ook niet. Uiteindelijk kies je toch voor dat chocola wat je net zo goed direct had kunnen nemen.
 • Deel je toetje
  Uiteraard wil ik ALLES proeven. Ook al zit ik vol. Sharing is caring. Deel dat dessert nou maar gewoon. Het gaat ten slotte om de smaak. Wanneer ik thuis 10 pepernoten pak eet ik alles op. Wanneer ik er 50 zou pakken ook.
 • Beweeg tijdens je vakantie
  Wellicht dat dit niet voor iedereen werkt, maar ik heb minder trek als ik sport. Tijdens skiën moet ik mezelf dwingen (bij wijze van dan hè, ik lust altijd wel wat maar honger, nee dat niet) om wat te eten. Bovendien is een wandeling na het eten fijn om je eten te laten zakken en bewegen is sowieso goed om niet zo’n propgevoel te krijgen de hele vakantie.

6 thoughts on “Health: Gezond eten op reis”

 1. Toevallig: bij mij staat er binnenkort ook zo’n soort artikel op de planning. Het kost toch altijd net even wat meer moeite om gezond/fit te blijven op reis dan thuis. Maar het geeft toch een veel fijner gevoel als je tijdens je vakantie ook gewoon fit blijft.

  1. Oh benieuwd naar je artikel! Op reis moet je ook vooral genieten maar als je langere tijd gaat of heel vaak is een gezonde basis toch wel prettig!

   1. Ricky disse:Um cheirinho de bala, no caso, uso o de baunilha e realmente não é enjoativo. Aprovo pra esses dias de frio, pois comecei a usa-lo há pouco tempo. No calor não sei se ele adere bem à pele, se não fica pegajoso, etc, mas en2m#&i8f30; Muito bom e de um preço super acessível.

 2. Ik deel precies dezelfde mening over dieren – en vlees eten. Ik denk niet dat ik zonder kaas zou kunnen leven, maar ik bereid nooit vlees en mis het niet. Ja, als ik bij vrienden eet, eet ik het wel, en daar kan ik ook van genieten, maar je kan met koken zoveel kanten op dat je het niet hoeft te missen. Je wordt er ook nog heel creatief van. En in mijn koelkast ook alleen echte roomboter, volle melk en yoghurt en geen light producten. Mijn definitie van gezond is waarschijnlijk wat anders dan de gemiddelde fitgirl, maar ik hou van eten en genieten, en in mijn inzicht zijn dat vooral echte producten 🙂

  1. Kaas is voor mij ook een ding. Ik eet het enorm veel maar ik wil wel dat de dieren dan wel goed behandeld worden. Je wordt inderdaad heel creatief! Ik denk niet eens meer aan vlees tijdens boodschappen en zelfs mijn vriend niet. Ook als hij zonder mij eet. Ik ontdek zoveel heerlijke ingrediënten die mensen soms vergeten. Ik ben dol op venkel, artisjok en kikkererwten! Als ik voor mensen kook doe ik dat zonder vlees of vis en vaker merken ze dat niet eens!

 3. Leuk om jouw tips te lezen Biancia, ik plaatste laaang geleden ook een vergelijkbaar artikel, maar dan echt gericht op Amerika. En zoals de meeste mensen wel weten is dat echt niet altijd even makkelijk! En ook leuk dat mijn tips weer anders zijn dan die van jou (ze vullen elkaar leuk aan haha).

  Wat betreft jouw visie op eten, wat leuk om te lezen dat jij er eigenlijk net zo over denkt als ik. Ik vind voeding ook reuze interessant, dus de afgelopen jaren lees ik er, net als jij, veel over op internet en het grappige is dat ik dezelfde conclusie heb getrokken als jij. In mijn koelkast staat ook roomboter (en pure fairtrade hagelslag), omdat margarine niet eens tot de boter gerekend mag worden wat mij betreft. Ik eet wel vlees, maar alleen biologisch. En natuurlijk is dat een stukje duurder dan niet-biologisch, maar ik vind jouw stelling wel heel goed. Mensen moeten zich inderdaad afvragen hoe het zo goedkoop kan. Dat vind ik een hele goede! Ik koop ook biologische zuivel en tegenwoordig ook biologische groente. Ik vind de smaak van biologische groente vaak ook beter. Het enige waar ik wel tegenaan loop is dat de meeste restaurants geen biologisch vlees serveren. Dan neem ik vaak iets vegetarisch, alleen ik hou nou eenmaal ook van vlees, maar ik weiger kiloknallers te eten die inderdaad volgepropt zijn met hormonen.

  Als ik op reis ben, dan ga ik meestal naar de biologische supermarkt en koop ik daar mijn ontbijt en lunch. Qua avondeten ga ik meestal wel uit eten. Tussendoor eet ik vaak komkommer, tomaat en een stuk fruit. Zo kun je toch prima gezond eten (naast dat ik het gewoon lekker vind). Ik heb altijd een elektrische koeltas bij me als ik ga roadtrippen, zo blijft alles lekker koud. Ik drink ook veel water en thee en af en toe een glas fris, maar dat is meestal bij andere mensen thuis. En wijn, maar dat is ook gewoon gezond 😉

  Zo, dit is bijna een blogpost geworden. Sorry voor mijn lange reactie, maar ik vond je post echt leuk ;-)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.