Een road trip maken vind ik persoonlijk een van de fijnste manieren van reizen. Je kunt een Fly & Drive vakantie doen, waarbij je op plaats van bestemming een auto huurt. Of je kunt vanuit huis vertrekken en een road trip door Europa maken. Zo ging ik eens naar de Moezelstreek in Duitsland, naar Normandië, de Belgische kust en Luxemburg. Ook de wintersport doen we vaak met de auto en naar Schotland ging onze eigen auto mee op de boot. Super om met de auto op reis te gaan, maar er zijn ook een paar dingen waar je aan moet denken. Met deze tips ga je goed voorbereid op vakantie met de auto.

Zo ga je goed voorbereid op vakantie met de auto

Afhankelijk van de duur en bestemming van je reis kun je de voorbereiding hierop aanpassen. Ik ken mensen die in drie weken naar Albanië rijden en terug, maar voor mij was een week Schotland de langste road trip met eigen auto. Binnenkort ga ik met de auto naar Zwitserland dus ik vond het eens tijd om om vast in de voorbereiding te duiken. Met dit stappenplan ben je goed voorbereid voor je komende road trip!

Check van tevoren de auto op de volgende punten

Met een lange autorit in het vooruitzicht moet je auto tiptop in orde zijn. Je kunt er daarom voor kiezen om je auto naar de garage te brengen voor een check. Mocht dat niet nodig zijn, kijk dan in elk geval of de volgende dingen in orde zijn. In de winter is de kans trouwens groot dat ook winterbanden (in Duitsland bijvoorbeeld) verplicht zijn.

  • Check je bandenprofiel en ook wat de regels hiervoor zijn in je vakantieland
  • Zorg dat de bandenspanning goed is
  • Kijk of het het oliepeil in orde is
  • Je wilt niet dat de motor oververhit raakt onderweg, zorg dus dat de koelvloeistof gevuld is

Lees ook: De mooiste roadtrips in Europa

auto-op-vakantie

tips-autovakantie

tips-vakantie-auto

Zorg dat je auto goed verzekerd is

Je hoopt het niet nodig te hebben, maar toch is het fijn te weten dat je auto verzekerd is. In Nederland en in het buitenland. Zelf heb ik weinig verstrand van verzekeringen maar ik zou het toch wel fijn vinden dat als ik pech heb in het buitenland ik verzekerd ben van hulp. Via de Centraal Beheer autoverzekering kun je onder andere hulpverlening in het buitenland toevoegen aan je verzekering. Check dus bij je autoverzekering water allemaal gedekt is en vol waar nodig je pakket aan.

Bekijk of je tol moet betalen of een vignet nodig hebt

Wat mensen wel eens vergeten is dat er voor veel landen een vignet aangevraagd moet worden. Een vignet is een soort vorm van wegenbelasting. Je koopt een sticker die je op de auto plakt, maar je hebt ook een digitaal vignet. Koop je vignet van tevoren om wachttijd aan de grens te voorkomen. Een tol-vignet is verplicht in Bulgarije, Slovenië, Hongarije, Oostenrijk, Tsjechië, Slowakije en Zwitserland. De meeste vignetten zijn te koop bij ANWB-kantoren of anders aan de grens van het betrokken land.

Verplichte spullen in de auto

Voor een aantal Europese landen is het verplicht om een aantal spullen in je auto te hebben die we in Nederland niet altijd hebben. In Frankrijk is het bijvoorbeeld verplicht om zelf een alcoholtest te hebben, maar gelukkig wordt er geen boete gegeven wanneer je dat niet hebt. In Griekenland, Polen en België moet je een brandblusser hebben. Een verbanddoos moet ook in België, evenals in Oostenrijk, Slovenië, Duitsland, Hongarije, Kroatië, Duitsland Tsjechië en Slowakije. Een reflecterend veiligheidshesje is in België, Portugal, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Noorwegen, Oostenrijk, Spanje, Slovenië ,Kroatië, Luxemburg en Slowakije verplicht. Meer informatie hierover vind je in dit Magazine.

Navigatie tijdens je autovakantie

Mijn meest gebruikte app is duidelijk Google Maps, en niet alleen in het buitenland trouwens. Ook in Nederland is de applicatie met mijn gevoel voor richting noodzakelijk. Het handige is dat Google weet waar opstoppingen in het verkeer zitten zodat je ook direct wordt omgeleid. Daarnaast kun je dingen markeren – zoals je restaurants, accommodaties of huisadres -. Handige hiervan is ook dat deze offline blijven staan en je GPS dan ook gewoon werkt. Zo kun je ook offline de weg vinden. Heb je geen internet, dan biedt de navigatie-app Maps.me uitkomst. Dit is een app die helemaal offline werkt. Het enige dat je moet doen is wanneer je internet hebt de kaart downloaden voor de bestemming.

Populaire landen in Europa om een auto te huren:

Populaire landen buiten Europa:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.