Als het Griekse eiland Chios ergens uniek om is dan is het wel om de productie van Masticha. Van wat? Juist ja, ook ik had hier nog nooit eerder van gehoord. Blijkt ook dat dít bijzondere goedje alleen op dit eiland voorkomt. Het is een eetbaar natuurproduct van de boom. Toen ik Chios bezocht maakte ik kennis met Mastiha (spreek je uit als Mastika). Het hele eiland staat er vol mee en je kunt ontzettend veel met het product. Lees hier alles over het bijzondere masitha op Chios.

Het verhaal van de mastiha op Chios

De leukste manier om een plek te ontdekken is om je onder te dompelen in de lokale gebruiken en cultuur. Maak je kennis met mastiha, dan maak je kennis met Chios. Chios is een eiland voor de kust van Turkije en is het 5e grootste eiland van Griekenland. Sowieso de moeite waard om te verkennen! Het eiland kun je niet verlaten zonder dat je mastiha hebt geproefd. Mastiha is gewoonweg hars van de mastiha boom, die alleen op Chios voorkomt. Het wordt nog wel verwerkt tot iets wat echt lekker te eten is.

Het maken van een mastiha-product vergt nogal wat inspanning. De boom wordt ingekerft en wil zichzelf helen door het maken van hars. Maar dit hars wordt juist opgevangen. Dit door middel van het zeven van de grond onder de boom (dat witte op de grond is magnesium). Er komen wit/doorzichte steentjes tevoorschijn. Dit wordt schoon gemaakt en vaak opgewarmd om er bijvoorbeeld kauwgom, of ander snoep mee te maken.

Lees ook: 15 redenen waarom je het Griekse eiland Chios wilt bezoeken!

mastika-chios

Bezoek het Chios Masiha museum

Wil je alles weten over  mastiha? Op het eiland is een museum te vinden waar het verhaal van de mastiha wordt vertelt. In het moderne, mooi vorm gegeven gebouw vind je alle informatie over het ontstaan van het product. Buiten zie je de bomen staan en kun je zien hoe de hars gewonnen wordt. Na al die jaren wordt dit nog steeds op de traditionele manier gedaan. Bij het museum kun je verschillende dingen kopen waar Mastiha in zit en heb je sowieso een prachtig uitzicht over het stadje Pyrgi en de omgeving! Het is de moeite waard om meer te weten te komen over de tradities in het land en dit museum te bezoeken. De productie is belangrijk voor de lokale bevolking en geschiedt nog altijd volgens 2,500 jaar oude tradities.

Adres: Pyrgi 82102, Griekenland

Mastiha producten

De smaak van pure mastiha is vrij zoet en aards. Van zichzelf is het hard, maar doe je het in een glas water dan wordt het zachter, als een dikke stroop. Je eet het dan als een soort lolly als apperatief! In naam van de traditie wordt het geserveerd op feesten als dessertwijn. Verder wordt er veel likeur van gemaakt en in diverse soorten cocktails gedaan. Wil je echt goede mastiha cocktails proeven? Dan Moet je naar OZ Cocktail bar in Chios stad gaan. In hun huislaberatorium ontwikkelen ze de meest bijzondere cocktails welke awards waard zijn! Op Cyprus wordt mastiha gebruikt als smaakmaker van bijvoorbeeld brood, En in veel Arabische landen wordt mastiha gebruikt om gerechten, desserts en zelfs melk smaak te geven. Andere producten met mastiha zijn koekjes, zeep, ijs, parfum en zelfs in medicijnen.

Masticha schijnt namelijk een helende werking te hebben. Het wordt gebruikt door farmaceutische bedrijven omdat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoont dat mastiha een gunstige werking heeft op onder andere onstekingen, maag -en darmproblemen, de huid, mondhygiëne en vol zit met antioxidanten.

matiha-chios

Meer over het mooie Chios

Ben je op Chios? Zoals op elk Grieks eiland kun je genieten van vele mooie baaien en stranden. Op Chios is dat niet anders. Omdat Chios een van de grootste eilanden van Griekenland is, is het een ideaal eiland om te verkennen met een auto. Dit is verreweg de beste en leukste manier om het eiland te kunnen zien. Het noorden is ruig en als je een zwak hebt voor rust en natuur dan is dit je plek. In het zuiden zijn een aantal bijzondere dorpjes te vinden. Dorpjes die je op geen ander Grieks eiland vind. Pyrgi is het hoofddorp van de mastiha, dat behalve bekent is om dit product ook uniek is vanwege geometrische motieven, die xystra heten.. Nergens anders ter wereld zijn deze bijzondere tekeningen te vinden. Alleen de mensen wonend of afkomstig uit Pyrgi mogen de xystra-techniek gebruiken. Op Chios kun je dus alles ontdekkten over mastiha maar bovenal is het een goede plek voor een heerlijke tripje Griekenland.

Lees ook: Panorama Restaurant, voor het mooiste uitzicht over Skiathos

mastika-chios-greece

matiha-chios

4 thoughts on “Griekenland: het verhaal van de mastiha op Chios”

  1. leuk verhaal en heel herkenbaar, mijn vriendin komt van Chios 🙂 één dingetje, de Mastiekboom komt voor in het gehele middelandsezee gebied, echter alleen op Chios wordt de Masticha gewonnen en het heeft daar ook de PDO status (Protected Designation of Origin). de uitgeharde korreltjes zijn ook heel lekker om (als een soort kauwgom) te kauwen. groeten, erik

  2. Chios … je komt thuis en hje bent thuis!!!
    Is al 18 jaar onze vaste stek! Wij gebruiken de masticha produkten al heel veel jaren , jammer genoeg worden de cosmetica produkten al een paar jaar niet meer geproduceerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.