duurzaam-reizen

Duurzamer reizen kan zo ontzetten simpel zijn. Hoewel ik zelf te vaak het vliegtuig pak heb ik deze zomer bewust op andere manieren gereisd. Zo bleef ik veel in eigen land maar zijn er ook genoeg manieren om naar het buitenland te gaan zónder te vliegen. In dit artikel lees je tips en alternatieve ideeën om te reizen zonde het vliegtuig te nemen.

Tips om duurzamer te reizen

Eerst even kort: waarom moeten we minder vliegen? Reizen met een vliegtuig zorgt voor veel uitstoot van koolstofdioxide (CO2). Vervuiling, maar vooral opwarming van de aarde is hierbij het grote gevaar. En vliegen zorgt  echt voor giga veel uitstoot. Toeristen zijn nu al verantwoordelijk voor ongeveer vijf procent van alle wereldwijde uitstoot. Auw. De voorspelling is dat het alleen maar gaat stijgen. Tenzij wij dus minder gaan vliegen.

lees ook: 10 vakantie ideeën dicht bij huis

duurzaam-reizen

duurzaam-reizen

Kamperen

Ik vind het heerlijk om wakker te worden in de natuur, veel in de buitenlucht te zijn, knus voor het haardvuur te zitten en het hele sfeertje om het kamperen heen is onbetaalbaar mooi. In Nederland heb je fijne natuurcampings en ook Duitsland is prachtig om te kamperen. Daarnaast is met name Scandinavië dé plek voor buitenmensen. Iedereen is er outdoorsy en kamperen mag overal. In Noorwegen is het bijvoorbeeld heel normaal om je tent en slaapzak in een backpack mee te nemen en op zoek te gaan naar een mooie slaapplek. Meld je je aan bij Den Norske Turistforening (DNT) dan krijg je een sleutel die in hutten past. Deze hutten kun je gebruiken als beschutting. Denemarken, Zweden en Noorwegen bereik je makkelijk met de auto of trein.

Interrailen / reizen met de trein

Reizen met het de trein is een van de meest milieuvriendelijke vervoersmiddelen. Het is bovendien ook ontzettend leuk om je reis met de trein af te leggen. Zelf wil ik bijvoorbeeld nog heel graag eens Interrailen door Europa, met de trein op wintersport en de Trans Siberië Express doen. Eerder reisde ik al eens naar de Franse Champagne-Ardenne & naar Lille per trein. Behalve dat het een duurzame manier van vervoer is, is het ook nog eens superrelaxt. Je kunt naar buiten kijken, hebt veel ruimte en je hoeft niks te doen. Ideaal om zo je vakantie te beginnen.

Reizen met de Flixbus

De Flixbus brengt je goedkoop op veel bestemmingen binnen Europa en is een duurzame optie van transport. Elektrische rijden op lange afstanden is nog niet mogelijk, en helemaal zonder uitstoot van gassen behoort ook nog niet tot de mogelijkheden. Toch heeft Flixbus een efficiënt brandstofbeleid waarmee ze extreem lage uitstoot van broeigassen hebben. Daarnaast is er voor jou als reiziger de mogelijkheid om een bijdrage te leveren aan het milieu. Je kunt bijvoorbeeld een vrijwillige donatie doen. Tijdens je boeking kun je dan kiezen voor de optie  “Ecologische bijdrage – CO2 compensatie” . Het bedrag wordt geïnvesteerd in een gecertificeerd klimaatbeschermingsproject, opgezet volgens de internationale ecologische normen. FlixBus heeft momenteel zo’n 45.000 dagelijkse verbindingen naar ruim 550 bestemmingen in 16 verschillende landen waaronder ook Nederland en België.  

Zeilen

Wat ik het liefst doe met warm weer is op het water zijn. Afgelopen zomer was ik dan ook veel op de zeilboot te vinden. Die-hard zeilen met windkracht 5 en meer is niet aan mij besteed, maar verder is het een uitstekend en duurzaam vervoersmiddel. Met wind heb je geen motor nodig en dus ben je hartstikke groen bezig. In Nederland en ook op reis kun je vaak met een zeilboot mee, een zeilreis maken of zelf een zeilboot huren. Afgelopen zomer bleek dat Fins Lapland een waar paradijs is voor watersport liefhebbers. Ik ging er onder andere suppen, kajakken en raften...


Lees ook: 50 onmisbare spullen als je gaat kamperen

wildkamperen-tips

One thought on “Ideeën om duurzamer te reizen”

  1. Jaa goeie tips, eigenlijk precies wat wij tijdens onze wereldreis veel gedaan hebben. Zo min mogelijk vliegen (jammer dat je in Hawaii alleen kan eilandhoppen met ‘t vliegtuig anders namen we de boot), veel kamperen en ja zeilen zat er niet in 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.