Nog geen vakantie voor dit jaar geboekt? Geen zorgen, in dit artikel deel ik mijn tips en ervaringen om last-minute een vakantie te boeken. Op het laatste moment een vakantie boeken heeft zo zijn voor en-nadelen. En doe je het goed, dan kun je voordelig naar je vakantiebestemming! Zo vloog ik met kerst nog last-minute naar naar Gambia. Ook Last-minute vakantie boeken?

Tips om je vakantie last-minute te boeken

Wanneer wordt een reis bestempeld als last-minute? Last minute is nogal een ruim begrip. Het kan zes weken voor vertrek zijn, maar één dag voor vertrek. Pakketreizen zijn daarnaast last-minute vaak goedkoper. Wil je een los ticket, accommodatie en een auto huren, dan heb je misschien wel drie keer de hoofdprijs. Een pakketreis kan goedkoper worden ingekocht en dus ook verkocht worden. Bovendien zijn er meer mensen bij gebaat als een pakketreis toch verkocht wordt.

Lees ook: Zo ga je goed voorbereid op vakantie met de autoWees flexibel

Stel je te veel eisen aan je vakantie, dan is de kans groot dat je geen goedkope last-minute reis vindt. De truc is juist om flexibel te zijn. Kies wanneer je ongeveer wilt vertrekken, en houd dan ruim een week in gedachten. Maar hoe zoek je dan? Je kunt meerdere reis aanbieders afgaan. Zo zie ik bij TUI vaak grote kortingen. Hoe later je vertrekt, hoe goedkoper het wordt. Maar ook hoe groter het risico is dat de vakantie weg is en je nog flexibeler moet zijn. Een goedkope vakantie vlak voor de schoolvakantie is vaak erg lastig. In de zomervakantie heb je meer kans op een mooie aanbieding dan in de andere vakantie’s. Wees ook vooral niet te kritisch op je accommodatie.

Kies of datum of bestemming

Kies alleen een datum dat je wil vertrekken of een land/regio waar je naar toe zou willen. Zoek je naar een vakantie op 20 mei naar bijvoorbeeld de Algarve, dan is de kans veel kleiner dat er aanbod is. Zoek je voor 20 mei naar iets in Europa, dan is de keuze natuurlijk veel groter! Wil je per se naar de Algarve, houd je dan niet vast een 1 vertrekdatum. Vrijdag is vaak een dure dag om te vliegen. Daarnaast is het rond de feestdagen ook enorm duur.

Afgelopen kerstvakantie konden we weg, de periode stond dus was. Waarheen maakte niet uit, zolang het maar betaalbaar en zonnig was. Na een paar keer reizen vergeleken te hebben werd het uiteindelijk Gambia (via Tui) voor een mooie last-minute prijs. We vlogen op tweede kerstdag, een dag dat de meeste mensen liever niet willen vliegen en dat scheelde ook weer in de prijs voor ons. Ik boekte ongeveer twee weken van te voren.

Check Skyscanner voor mogelijke vluchten

Via Skyscanner kun je makkelijk zoeken naar vliegtickets. Handig is ook dat je geen locatie hoeft in te vullen. Zo kun je er voor kiezen om op 20 mei te vliegen en de optie ‘overal’ aan te klikken. De goedkoopste bestemmingen komen dan als eerst bij de resultaten naar boven. Andersom kan het ook. Je kiest een bestemming en bij vertrekdatum kun je in plaats van één dag, de hele maand aanvinken. Ook kun je zoeken naar vliegvelden in de buurt die wellicht goedkoper zijn dan waar je in eerste instantie op zocht.

Kies voor onbekende bestemming

Hoewel er voor de bekende vakantiebestemmingen – Rome, Toscane, Barcelona et cetera – vaak wel aanbiedingen te vinden zijn, zijn deze niet heel voordelig. Het is slim om te kijken naar onbekendere bestemmingen. Een reisje naar Fes in plaats van Marrakech bijvoorbeeld. Of Nice in plaats van Parijs. De vraag naar deze bestemmingen is kleiner en daardoor vaak voordeliger.

Kijk op verschillende momenten op verschillende plekken naar aanbiedingen

Of het echt waar is vind ik lastig te zeggen, maar kwaad kan het sowieso niet wanneer je de aanbiedingen regelmatig in de gaten houdt. Doe dit op verschillende dagen en tijdstippen, en op andere locaties dan thuis. De cookies op je computer kijken met je mee, en als jij 3x hebt gezocht op last-minute Griekenland dan is de kans aanwezig dat de prijzen stijgen. Verwijder je cookies of kijk op computer met een ander netwerk. Ook kan het zijn de vliegtickets om sommige momenten duurder zijn dan andere momenten. Eerder was dinsdag de beste dag om te boeken, maar nu wordt gezegd dat de zakelijke markt dat juist naar tickets zoekt en de tickets daardoor weer duurder worden. Gewoon op verschillende tijden kijken dus.

Road trip

Kun je echt niks vinden binnen je budget? Dan kun je natuurlijk altijd nog een road trip vanuit Nederland maken. Op Booking.com en Airbnb zijn altijd wel accommodaties te vinden. Je kunt op de dag beslissen en meteen nog vertrekken. Goedkope opties zijn ook de trein, Flixbus en BlaBla Car. Mooie plekken dichtbij huis zijn de Moezelregio in Duitsland, Bremen, Luxemburg, Normandië en Denemarken!

Meer leesvoer: Dit zijn de goedkoopste budget airlines van Europa


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.