Een van de grootste dilemma’s op reis: steeds flessen water moeten kopen. Het kost je tijd, geld en bovenal véél plastic. Zelf neem ik altijd een dopper of Flaske fles mee, maar dan nog moet je af en toe water kopen. Eerder schreef ik over de Plastic Soep die onze oceanen zijn geworden en als reiziger wil je dit natuurlijk zo veel mogelijk tegen gaan. De oplossing is minder plastic. Met de LifeStraw waterfilter heb je overal ter wereld schoon drinkwater én bespaar je enorm veel plastic.


Plastic Soup

Je kunt er in niet omheen, plastic is overal en vergaat niet. Via de oceanen heeft het nu zelfs Antartica bereikt. Het vele plastic in de zeeën kent grote gevaren. Kleine deeltjes afval wordt door dieren aangezien als voedsel. Veel dieren zullen hierdoor sterven en andere vissen komen bijvoorbeeld op je bord terecht. Terwijl plastic dus hartstikke giftig is. Voor meer dan de helft van de wereldbevolking is de oceaan de grootste voedselbron. Daarnaast beslaan de oceanen 72% van het aardoppervlak en zijn onze voornaamste zuurstofleveranciers. Behalve het vieze afval dat je misschien op straat en op stranden ziet zijn de gevolgen dus vele malen groter. De Plastic Soup Foundation zet zich al jaren in om dit aan de kaart te stellen. Want als we zo doorgaan hebben we straks meer plastic dan vis.

Schoon drinkwater wereldwijd

Schoon drinkwater is wereldwijn schaars. Ik verbaas me er altijd over; olie en wifi is overal, maar schoon drinkwater voor iedereen helaas niet. De LifeStraw waterfles heeft een ingebouwde filter, die bijna al het water zuivert. Voor jezelf op reis handig, maar hoe mooi zou het zijn als mensen in bijvoorbeeld Afrika niet meer ziek worden omdat ze schoon water hebben? Ook daar doet LifeStraw wat aan. Voor elk LifeStraw-product dat je koopt, krijgt een kind in nood gedurende een heel schooljaar veilig water. Persoonlijk vind ik dit een van de mooiste initiatieven van de laatste tijd. In februari 2017 zorgde LifeStraw voor veilig drinkwater in Kenia voor meer dan 600.000 studenten!


Meer leesmateriaal: Op reis gaan en tegelijk de plastic soep verminderen, zo doe je dat

lifeStraw

Gebruik de LifeStraw waterfilter

De neiging om water te kopen op reis is voor veel mensen groot. Toch weet ik nu dat de LifeStraw waterfilter een betrouwbaar alternatief is. De fles filtert  99,9999 % van de bacteriën en micro-organismen, zoals de E. Coli bacterie. Daarnaast overtreft LifeStraw de strenge normen voor waterfiltratie van de EPA-richtlijnen voor Escherichia coli en Cryptosporidium cysten. Zegt je misschien niet heel veel, maar de filter is enorm goed getest en goedgekeurd waardoor je niet bang hoeft te zijn om toch ziek te worden. Om de Allerkleinste virussen te doden adviseert Better Places om naast de Lifestraw ook gebruik te maken van Hadex. Dit is in veel landen misschien een beetje overdreven, maar dan zit je nog veiliger. Als je gebruik maakt van de Lifestraw to go 2 stages waterfles heb je geen last eventuele bijsmaken en geurtjes, deze variant heeft naast het waterfilter namelijk ook een koolstoffilter. Voor deze fles betaal iets meer.

Zo werkt de filter

De LifeStraw Go waterfles is dus voorzien van een eigen filter. Wanneer je er uit drinkt zuig je het water door de filter. Na het drinken van 1000 liter komt er automatisch geen water meer door de filter. Het water wordt hierna minder goed gezuiverd en dit betekent dat je je filter moet vervangen. Je hoeft dus niet bang te zijn om de LifeStraw te lang te gebruiken. De Lifestraw LifeStraw Go Waterfilter kost gemiddeld 40 euro (dit geld heb je in no-time bespaard) en je doet jezelf en andere tekort als je dit product niet zou gebruiken. Water koken, een Grayl of steripen (ultraviolet licht doodt bacteriën en virussen) is in landen waar het kraanwater niet gechloreerd is een nóg veiliger alternatief.


Lees ook: Positive travel: Duurzaam reizen in Cuba en Gambia


Better Places streeft ernaar dat reizigers in 2020 geen (wegwerp) plastic waterflessen meer gebruiken tijdens hun rondreizen. Met het kopen van de LifeStraw waterfles steun je ook kinderen in Kenia en India die niet standaard toegang hebben tot schoon drinkwater.


Lees meer: Zo voorkom je voedselverspilling tijdens je reis

One thought on “Met deze LifeStraw waterfilter heb je overal ter wereld schoon drinkwater”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.