Er zijn weinige vervelendere dingen dan een chaotisch vliegveld, lange rijen en drukte op het vliegveld. Je hebt ontzettend veel zin in je reis, maar wordt zenuwachtig van al dat ‘gedoe’ op de luchthaven. Paspoortcontrole, douane, wanneer en waar moet ik inchecken, waar is de gate, oh flesje water mag dat mee of niet, en heb ik niet te veel handbagage? Het zijn allemaal geen gekke gedachtes. Deze tips maken de begin van je reis hopelijk wat makkelijk en ga je voortaan razend snel het vliegveld door.

Vervoer naar de luchthaven

Een inkoppertje, maar zorg dat je op tijd naar de luchthaven vertrekt. Zelf kies ik wanneer het kan voor de trein (‘s nachts rijdt deze helaas niet). De trein stopt op Schiphol en je hebt geen gedoe met parkeren. Check van te voren wel of er geen vertragingen zijn op het spoor en neem een trein eerder. Schiphol heeft een ‘Kiss & Ride’ waar je met de auto afgezet kunt worden. Ook heeft Schiphol enorm veel parkeerplaatsen, maar daar heb ik zelf nog nooit gebruik van gemaakt. Het is wel slim om van te voren een parkeerplek te reserveren. Ben je in een vreemd land dan zou ik kiezen voor de bus of taxi.

De incheckbalie’s & bagage drop off

Op Schiphol zijn drie terminals. Ben je met de auto afgezet, dan zie je boven de parkeerplaatsen borden met vliegtuigmaatschappijen. Zo kun je makkelijk zien waar je moet zijn en kun je sneller inchecken. Op de borden binnen het vliegveld kun je zien bij welke balie je moet zijn. Bij veel airline’s binnen Europa kun je van te voren (meestal 24-uur) zelf online inchecken. Ik geef hier altijd de voorkeur aan omdat dit veel tijd scheelt. Je ontvangt dan al je boardingpass en kunt het inchecken overslaan. Heb je een koffer ingecheckt, dan kun je deze bij de bagage drop off (hetzelfde als incheckbalie) achter laten. Ben je niet van te voren ingecheckt dan doe je dit tegelijk. Ik reis zoveel mogelijk met alleen handbagage en als je ook je boardingpass al hebt kun je dit hele gedeelte overslaan. Dit kan zo ruim een half uur schelen als het druk is! Bij het inchecken & de bagagedrop off heb je een geldig identiteitsbewijs nodig.


Lees ook: 20 handige reisapps die altijd van pas komen


De douane / bagagecheck

De bagagecheck noem ik zelf altijd douane, eigenlijk klopt dit niet. De douane zie je in veel landen binnen Europa niet. Bij de Douane wordt je paspoort gecontroleerd.

Voor veel mensen is de bagagecheck het meest irritante deel van je reis naar het vliegtuig. Op Schiphol zit deze afdeling supergoed in elkaar. Je hoeft vaak niet lang te wachten en je wordt gewezen naar je plek. In het buitenland gaat het er totaal anders aan toe en is er soms amper een bagageband. Voor de douane op Schiphol heb je je boardingpass nodig. Er zijn poortjes waarbij je de barcode kunt scannen. Tip: van te voren ingecheckt? download je boardingpass op je mobiel (dit kan op Schiphol maar niet op alle vliegvelden).

Er zijn in elk geval een aantal dingen waar je altijd op moet letten. Zorg dat je geen grote flessen of potjes met vloeistof bij je hebt in je handbagage. Je mag kleine flesjes van maximaal 100 millimeter meenemen, dit moet passen in een doorzichtige zak van maximaal een liter. Ook scherpe dingen zoals een zakmes & nagelschaar mogen niet door de douane. Een scheermes met bescherming over het algemeen wel. Electronica zoals tablets, laptops en dergelijk moet je ook even uit je tas halen en in een aparte bak doen. Je camera vaak ook. Je jas, sierraden, riem, vest en sjaal moeten ook af. Heb je hoge schoenen of schoenen met metaal, dan moeten deze vaak ook uit. Heb je niks meer in je zakken dan loop je naar de scan en blijft hier even staan met je armen omhoog. Is alles oké, dan kun je je spullen weer gaan inpakken. Soms kan het zijn dat ze willen fouilleren, dit gebeurd altijd door iemand van hetzelfde geslacht. Tip: Doe je electronica en vloeistoffen in een aparte tas of leg ze bovenin je koffer. Draag ook zo min mogelijk sierraden.

Naar de gate

Als ik de douane door ben kan voor mij altijd het feest beginnen. Ik duik nog het toilet in om mijn flesje water te hervullen, snuffel door de boekenshops en ga dan richting de gate. De gate staat vaak aangegeven op je boardingpass en op borden. Bij de gate blijf ik altijd zo lang mogelijk zitten, er is niks irritanter dan mensen die veel te vroeg in de rij gaan staan. Het is chill als er wordt omgeroepen welke stoelnummer als eerst mogen boarden. Boarden gebeurd ongeveer een half uur voordat het vliegtuig vertrekt. Vertraging? Zoek uit wat de reden is van de vertraging. Duurt deze meer dan drie uur dan heb je in sommige gevallen recht om compensatie.

Boarden en controle voor het vliegtuig

Voordat je daadwerkelijk het vliegtuig instapt word je nogmaals gecontroleerd op je ID bewijs en boardingpass. Mensen die businessclass vliegen, minder valide zijn en mensen met jonge kinderen mogen als eerst het vliegtuig in. Bij sommige airlines kijken ze nog een keer of je handbagage niet te groot is. En soms moet je je losse tas in je handbagagekoffer doen. Heb je een vlucht waarbij te veel handbagagekoffers zijn, dan is de kans aanwezig dat deze (gratis) in het grote ruim wordt geplaatst. De weg naar het vliegtuig en je zitplek wijzen zich van zelf.

Bij aankomst van je bestemming

Ben je geland? Lucky you! Je reis begint nu echt. Op Schiphol ga je via een slurf het vliegtuig in en uit, in het buitenland word je vaak met een busje gebracht. Over het vliegveld lopen mag uiteraard nergens. Nadat je op de luchthaven bent aangekomen kun je op zoek naar je bagage. Vlieg je binnen Europa dan kun je daarna zo vertrekken. In veel andere gevallen moet je eerst door de douane heen. Hiervoor moet je je paspoort bij de hand hebben.


Meer leesvoer: Dit zijn de goedkoopste budget airlines van Europa


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.