Heb jij net als ik een zwak voor bergtoppen met een laagje sneeuw, ongerepte natuur, immens grote rotsen, verre uitzichten, urenlang wandelen en beboste gebieden? Dan zit je hier helemaal goed. In dit artikel deel ik namelijk 10 van de mooiste hikes van Europa. Europa heeft veel te bieden voor de hikers onder ons, zelf ben ik dan ook dolenthousiast als ik een nieuwe wandeling en natuurgebied ontdek. In dit artikel lees je een aantal van de mooiste hiken in Europa. Er zijn er nog veel meer maar dit biedt in elk geval al de nodige inspiratie.

De mooiste hikes van Europa

Wat de mooiste hikes van Europa zijn is wellicht voor iedereen anders. Toch hebben deze wandelroutes en hiking trails allemaal iets gemeen. Je wordt omringt door indrukwekkende natuur. Moet je geoefende wandelaar zijn om deze hikes te kunnen maken? Niet per se, maar een goede basis conditie is geen overbodige luxe en voor Tour du Mont Blanc moet je zeker een ervaren wandelaar zijn. Wat is jouw mooiste wandelgebied in Europa?


- Mooiste hikes van Europa -

Welke wandelschoenen heb je nodig?

Tijdens een hike zijn goede schoenen onmisbaar. Het soort wandelschoen hangt af van de hike die gaat maken. Goede grip is ten alle tijden belangrijk, of het nou vlakke droge grond is of rotsachtig en nat. De meeste gympen zijn hierdoor niet geschikt om te dragen. Ook wil je het liefst waterdichte schoenen, maar die toch luchtig zijn. Er zijn veel verschillende typen wandelschoen. Type A schoenen zijn geschikt voor lichte wandelingen en zo loopt het op naar type D wat echt Stijgijzervaste alpine schoenen zijn.

Mijn ervaring met een huurauto via Sunny Cars
Bekijk wandelvakanties

Berenroute in Nationaal Park Oulanka - Finland

In Finland wordt je pas echt erkent als 'hiker' wanneer je de beroemde berenroute heb bewandeld. Deze route ligt in Fins Lapland tegen de grens met Rusland. De gehele berentrail is 80 kilometer lang en populair onder de Finnen. Je ziet dan ook vooral mensen met grote backpacks lopen. De route is voorzien van gratis trekkerhutten, schuilplaatsen en kampvuurtjes. de 80 kilometer hoef je niet helemaal te doen gelukkig (maar mocht je 5 of 6 dagen de tijd hebben). Wanneer je parkeert bij bezoekerscentrum Oulangan luontokeskus kun je een mooi rondje van kilometer doen (de kleine Berenroute). Deze route gaat langs mooie watervallen en hangbruggen. Oulanka National Park wordt gezien als het mooiste park van Finland en bestaat uit een heuvelachtig gebied van naaldbossen, watervallen en kloven.

Bekijk reizen in de zomer naar Finland
Huur een auto in Finland via Sunny Cars

mooiste-hike-italie

Naar Lake Antermoia in de Dolomieten

Het noorden van Italië is met zijn bergen de uitgewezen plek om mooie hikes te maken. De bekendste van de Dolomieten is de Drei Zinnen hike, een net zo mooi en rustiger alternatief is naar Lake Antermoia in het Rosengarten Massief. Er zijn meerde dagtochten maar ook meerdaagse huttentochten in het gebied. Sommige stukken zijn erg stijl en ijzig. De hike je in één dag doen als je gevorderd bent, overnachten kan ook aan de top bij Rifugio Antermoia. Vanaf Rifugio Passo Principe is het nog ongeveer een uur lopen naar Antermoia dat op 2496 meter ligt. De volgende dag maak je in zo'n 4 uur een afdaling van 10 kilometer door Val Duron.

➞ Lees alle artikelen over de Dolomieten
➞ Bekijk het (wandel) vakantie Dolomieten

hiken-tsjechie

Boheems Paradijs - Tsjechië

Tsjechië is echt een van de meest ondergeschoven kindjes in Europa. Het land heeft zoveel te bieden, en toch gaan de meeste mensen naar Praag of rijden er in de zomer heen om te kamperen. Wat overigens beide fantastisch schijnt te zijn, maar er is zó veel meer. Ik werd verliefd op het Boheems paradijs in Tsjechië, dat haar naam 200 procent waar maakt. De Tsjechische naam voor het Boheems Paradijs is Cesky Raj en is een natuurgebied in het noorden van het land. Het paradijs bestrijkt circa 700 km2 en bestaat grotendeels uit sprookjesbossen, steile zandrotsen, rivieren, vulkanen, karstfenomenen, kastelen en meertjes. De rotsen zijn 100 miljoen jaar oud en opgestuwd uit de oeroude zeebodem. Hiken kun je hier als de beste. Het ene moment loop je boven de rotsen langs, zie je prachtige uitzichten, en het andere moment loop je tussen de gigantische rotsen en meterslange bomen door waardoor je je een kabouter voelt. In oktober 2005 is dit gebied opgenomen in het Europese netwerk van geologische parken van Unesco.

➞ Bekijk vakanties Tsjechië
➞ Huur een auto in Tsjechië

Cinque Terre - Italië

Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore zijn de vijf dorpen van Cinque Terre. Tussen elk dorp ligt een (soms uitdagend) wandelpad. Deze wordt het blauwe kustpad genoemd, ook wel de SVA 592 of Sentiero Azzurro. Deze route wordt gezien als een van de mooiste hikes van Italië en verbindt alle dorpen van Riomaggiore tot aan Monterosso al Mare. Deze route helemaal wandelen kost je alleen zo'n 9 uur, dus het is een beter idee 0m dit in minstens twee delen te doen. Het meest populaire deel van het pad is tussen Riomaggiore en Manarola.

➞ Bekijk vakanties naar Cinque Terre
➞ Boek vliegticket Cinque Terre

wandelen-salzburgerland

SalzburgerLand - Oostenrijk

Oostenrijk beschikt over alle ingrediënten voor een onvergetelijke outdoor vakantie. Van alle landen waar de Alpen in liggen, ligt het grootste deel (29%) in Oostenrijk. De regio SalzburgerLand ligt in het midden en westen van het land en bestaat voornamelijk uit steile rotsen, ruige kliffen, kristalheldere meren en met sneeuw bekleedde bergen. De hoogste berg is Grossvenediger, met een hoogte van 3.666 meter. In SalzburgerLand vind je nog eindeloos veel wandelroutes en verlaten bergpaden. Geen wonder dat Oostenrijk een van de meest geliefde plekken voor een wandelvakantie is. In de winter kun je er prachtig sneeuwschoenwandelen. Een hele andere manier van lopen, maar absoluut een aanrader.

➞ Bekijk vakanties Salzburgerland
➞ Reserveer huurauto in Oostenrijk

hiken-moezel

De Calmont Klettersteig - Duitsland

Klimmen en klauteren tussen wijngaarden, op steile hellingen en met uitzicht over een kronkelende rivier. Dat is de Calmont Klettersteig in de Moezelregio in Duitsland. De Calmont heeft de steilste (helling van circa 65 procent) wijngaarden van Europa en volgens wijnboeren hier is er nergens ter wereld een stijlere wijnberg. De wandeling wordt aangeraden voor gevorderde lopers en voor mensen die geen last hebben van hoogte vrees. De beklimming kun je vanaf twee kanten doen: van Bremm naar Ediger-Eller  en andersom. Met een gezonde dosis hoogtevrees (check) kun je de Calmont Klettersteig beklimmen zonder problemen.

➞ Bekijk het vakantie aanbod in de Moezel
➞ Bekijk natuurhuisjes in Duitsland

hiking-trails-europa

Tour du Mont Blanc - Frankrijk

De hikes der hiken is Tour de Mont Blanc. Dit is een extreme wandeling op de hoogste berg van Europa en absoluut niet voor beginners. Tijdens de wandeling stijg je  maar liefst 10.000 meter in 11 dagen en is alleen voor geoefende hikers geschikt. Magisch is de eeuwige witte top van de berg wel. In totaal loop je 170 kilometer welke doorgaans in 11 dagen wordt gedaan. Barre omstandigheden, steile hellingen, grote hoogteverschillen, sneeuw en smalle paden maken dit een van de meest bizarre maar mooiste hikes ter wereld. De hike gaat door Frankrijk, Italië en Zwitserland.

hike-triglav-slovenie

Nationaal park Triglav - Slovenië

Het noord-westen van Slovenië maakt deel uit van het Alpen gebergte en pakt daarom nog net de mooiste bergen mee van Europa mee. De hoogste berg is Triglav (2.864 meter) en in het gelijknamige national park ligt. De traditie wil dat iedere Sloveen minstens één maal in zijn of haar leven de Triglav beklimt, en als bezoeker kun je moeilijk achterblijven. De beklimming is echter enkel weggelegd voor de geoefende wandelaar. Het natuurgebied heeft de meest indrukwekkende besneeuwde bergtoppen, woeste watervallen, kliffen waar je spontaan hoogtevrees van krijgt, kalme waterbronnen en de mooiste meren zoals Bohinj en Bled. En wist je dat Slovenië voor bijna 60% uit bos bestaat? Na Zweden en Finland is dit het groenste land van Europa.

➞ Bekijk Natuurhuisjes in Slovenië
➞ Bekijk vakanties De Vakantiediscounter

bezienswaardigheden-portugal

Seven Hanging Valleys  - Portugal

De bekendste wandelroute van de Algarve heet Seven Hanging Valleys. Dit wandelpad is ooit uitgeroepen tot beste van Europa. Hoogtepunten van de wandeling zijn de rotsen, steile kliffen, de biosiversiteit en uitzicht over de Atlantische oceaan. Reizigers van over de hele wereld komen naar de Algarve speciaal voor dit wandelpad. De wandelroute wordt Seven Hanging Valleys genoemd omdat je boven hangende rotsformaties loopt. De zee klots tegen de wanden aan waardoor deze langzaam afbrokkeld en er holtes ontstaan. De hike is voor iedereen toegankelijk en niet te missen wanneer je de Algarve bezoekt. Je komt langs de meestfotografeerde plekken van Portugal, ga daarom bij voorkeur in het voor of najaar naar de Algarve. Zo heb je geen last van de drukte en zijn de temperaturen het meest aangenaam om te wandelen.

➞ Huur een auto in de Algarve in Faro of Albufeira
➞ Boek een vakantie naar de Algarve via De Vakantiediscounter

mooiste-hike-madeira

De Levada's op Madeira

In de boeken staat Madeira beschreven als ultiem wandeleiland. Niet alleen vanwege het aangename klimaat, maar vooral omdat de paden er over het algemeen goed staan aangegeven. En voor elke wandelaar is er wel een pad. Voor de fanatieke klimmer zijn er steile paden waarbij schoenen met goede grip een must zijn. Maar er zijn ook genoeg rechte paden op Madeira, die vrijwel voor iedereen toegankelijk zijn. Leuk om te weten: Op Madeira werden meer dan 2000 km levadas aangelegd. Deze kleine kanalen zijn er om  het water uit het Noorden van het eiland, over en (soms ook letterlijk) door de bergen naar het droge zuiden te laten stromen om daar de akkers te bevloeien.

➞ Bekijk wandelvakanties naar Madeira
➞ Bekijk vakanties via TUI

mooiste-hikes-europa

Caminito del Rey - Spanje

De Caminito del Rey staat bekend als het Koningspad van Spanje en was tot verkort een van de gevaarlijkste wandelroutes ter wereld. Het pad werd gebouwd in 1921 en in gebruik genomen door medewerkers van een elektriciteitscentrale en lokale bevolking. Het was de route tussen El Chorro en Ardales. Het pad loopt prachtig tussen een enorme kloof en was later in trek bij wandelaars en natuurliefhebbers. Maar het pad werd niet onderhouden en raakte enorm in verval. In 1999 viel de eerste dode en na nog eens 5 dodelijke ongelukken besloot de Spaanse overheid om de route in 2000 te sluiten. Toch wisten sommige avonturiers het pad te vinden, en een Zwitser overleed er zeven jaar geleden nog. In 2006 werd dan ook besloten het pad op te knappen en sinds 2015 is natuurpark Caminito del Rey weer toegankelijk. Gelukkig maar, want de route van iets meer dan zeven kilometer is bijzonder fraai. Terwijl je door de kloof wandelt blijf je je verbazen over de bizarre schoonheid ervan.

➞ Bekijk vakanties naar Malaga
➞ Boek vliegticket naar Spanje

wandelen-ijsland

Brennisteinsalda - IJsland

IJsland heb ik zelf nog niet bezocht maar ik hoor er ontzettend veel goede verhalen over. Het land van vuur en ijs, het land van het barre weer en de grillige natuur. IJsland is 103.500 km² groot (Nederland past er 3x in) en met slechts 3 inwoners per km² is het een dun bevolkt eiland. Het bestaat uit een aaneenschakeling van wandelroutes, zowel voor korte wandelingen, dagwandelingen en meerdaagse wandelingen. De wandelingen kunnen zwaar zijn, het weer in onvoorstelbaar en vaak guur. De IJslandse hooglanden zijn een uitdaging voor veel wandelaars. Wanneer je het hoogste punt Brennisteinsalda beklimt heb je een van de mooiste hiking trails in Europa te pakken. Bereid je wel goed voor wanneer je gaat hiken in IJsland, de weestomstandigheden zijn onvoorspelbaar en ruig. Goede wandeluitrustig is daarom een must.

➞ Bekijk rondreizen IJsland
➞ Zie vakanties van Voigt Travel

mooiste-hikes

Kungsleden - Zweden

De Kungsleden - bekend als een van de mooiste hikes van Europa - is het belangrijkste wandelpad in Zweden en gelegen in het noorden van het land. De route heeft een lengte van 425 kilometer dat loopt van Hemavan in het zuiden naar Abisko in het noorden. De wandelroute bestaat al sinds begin 19e eeuw en gaat dwars door de wildernis van Zweden. Elk jaar vindt hier ook de Fjällraven Classic plaats. Dit is een populaire wandeltocht van 110 kilometer die begint Nikkaluokta. Jaarlijks mogen er slechts 2000 mee-doen. Sowieso is heel Zweden een walhalla voor wandelaars. Overal zijn – al dan niet zelfgemaakte – paden te vinden en mits je goed met de natuur omgaat mag je vrijwel overal lopen.

➞ Bekijk wandelvakanties Zweden
➞ Bekijk vakanties via Voigt Travel

mooiste-hikes-europa

Mallorca - Spanje

Dat Mallorca een mooi Spaans eiland is wist je hopelijk al, maar dat je er uitzonderlijk goed kunt kijken is nog lang niet bij iedereen bekend! Vooral het voor en-najaar zijn de uitgelegen periodes om mooie hikes te maken. Vooral het noorden, bij Valldemossa en met name bij Formentor is het prachtig om te wandelen en om van adembenemende uitzichten te genieten. Bovendien heb je er het hele jaar door mooi weer en gaan er veel (en goedkope) vluchten naar Mallorca. De meeste wandelingen zijn geschikt voor zowel de gevorderde als minder ervaren wandelaar. Je vindt er korte routes maar ook langere tochten. Mallorca is een populaire plek voor wandelvakanties.

➞ Bekijk vakanties naar Mallorca
➞ Reis naar Mallorca met Sunweb

hiken-noorwegen

Dovrefjell - Noorwegen

Oppdal is de enige plek in Noorwegen (in Europa zelfs) waar je de muskusos kunt zien. Vijf dieren van de Noordse populatie hebben zich bij de buren in Zweden gevestigd (inmiddels zijn ze met 30). Maar verder leven deze dieren nergens (meer) in Europa. De muskusos leeft namelijk op arctische toendra, in gebieden waar het in de zomer niet warmer dan 10 graden wordt. Ze leven met name in Noord-Amerika, Groenland en het noorden van Rusland. Om deze os te zien moet je naar het nationale park Dovrefjell. Bij voorkeur met gids, wat hij weet waar de dieren meestal te zien zijn en hoe je je het best kunt gedragen. Noorwegen is in elk geval absoluut een van de beste wandelbestemmingen binnen Europa.

➞ Bekijk reizen naar Noorwegen van Voigt Travel
➞ Huur een auto in Noorwegen

wandelvakantie-europa-inspiratie

Quiraing hike op Isle of Skye - Schotland

Een onvergetelijke ervaring is Schotland sowieso, en een hike op Isle of Skye maakt het nog net even specialer. Dit schiereiland in het noord-westen van Schotland bestaat uit een extreme variatie aan natuur. Van steile wanden, puntige bergtoppen, een ruige kustlijn met helder blauw water, meterslange watervallen en dat alles in 50 tinten groen. Over het gehele eiland zijn wandelroutes uitgezet. Isle of Skye is terecht bestempeld als een van de meest sprookjesachtige plekken op aarde. Een van de mooiste wandeling is de Quiraing hike, een route van een bijna 7 kilometer.

➞ Bekijk wandelvakanties Schotland
➞ Bekijk reizen naar Schotland van Voigt Travel

6 thoughts on “Voor je bucketlist: Dit zijn de mooiste hikes van Europa”

 1. Hey! heel leuke tips 🙂

  hier misschien nog een paar:

  Valencia +naar montanejos !
  Met Valtournative (hotspringtour)
  contactpersoon Daniel Escriba Cuevas

  Malaga naar Caminito del rey + ronda + Granada
  met “sunshine tours”
  contactpersoon: Alexander wijnen & Anne

  Cordoba naar “banos de popea”
  Met “Ontdek cordoba”
  contactpersoon: Francisco Meijer

  Cazorla naar “rio Borosa hike”
  Organisatie: “Guias de Cazorla online”
  met Gids Juanjo van “Turisnat”

  Granada naar “los cahorros”
  Organisatie: “Granadaways online”
  contactpersoon: Gids Inés

  Porto naar http://passadicosdopaiva.pt/
  Met organisatie: http://deltatur.pt/pt/home/
  Gids raquel deltatur

  Slovenie idd triglav ! (wel allemaal ook al zeer toeristisch… cazorla vonden wij uniek ! 😉

  groetjes stefanie

 2. Jammer dat ons eigen landje niet in de lijst van mooiste hikes van Europa voorkomt.
  Het Mergelland gelegen bij het drielanden punt is een van de mooiste gebieden van zuid-Limburg.
  In de buurt van de dorpjes, Mechelen, Vijlen, Epen, Slenaken en Vaals met zijn bossen en drielanden punt!
  Hier kun je uren lang wandelen langs de Geul, aan de uitlopers van de Ardennen, over glooiend prachtig heuvel landschap!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.