Tsjechië-Bezienswaardigheden

Tsjechië is toch het land van Pils, Praag & kerst? Honderd procent waar, maar Tsjechië is veel meer dan dat. Eind september vloog ik naar Praag, om daarna met de auto naar het noorden van het land te rijden. De herfstkleuren kwamen direct al voorbij en ook de momenten daarna waren als een sprookje in het bos! Mijn trip was een aaneenschakeling van leuke dingen en hoogtepunten. In dit artikel lees je meer over wat ik ontdekte en wat de mooiste plekken in het noorden van Tsjechië zijn.

De mooiste plekken in het noorden van Tsjechië

Op slechts 700 á 800 kilometer van Nederland ligt Tsjechië. Wist je dat dit land vaak wordt gezien als oost Europa? Maar dat het gewoon centraal is en Wenen zelfs oostelijker ligt dan Praag? Tsjechië is omringt door maar liefst vier landen maar is ondanks dat, of juist daarom, een uniek land in Europa. Vliegen doe je naar Praag en voor het noorden kun je ook uitwijken naar vliegvelden in Duitsland en Polen. Het noorden van Tsjechië bestaat uit kleurrijke steden, wintersport-achtige-dorpjes, dichtbegroeide dennenbossen met overal paddestoelen en enorme zandrotsen. Je kunt hier een aantal dagen spenderen, of een week om te hiken, te slapen in kastelen en om te slenteren door knusse dorpen.

➞ Reserveer hier alvast een huurauto voor in Tsjechië 

bezienswaardigheden-Tsjechie

Outdoorparadijs

Door het afwisselende landschap is Tsjechië voor elke outdoorliefhebber geschikt. In het noorden vind je de bergen. Deze zijn misschien niet te vergelijken met de Alpen, maar juist voor de beginners of voor gezinnen is dit gebied ideaal. In de zomer komen mensen hier om te wandelen en dat vond ik hier echt prachtig om te doen. Enerzijds zie je ontzettend veel dennebossen en anderzijds ook veel andere soorten bomen en grasvelden. Mountainbiken kan er ook goed, het is juist heel toegankelijk om dat hier te doen omdat het er niet ontzettend hoog en steil is. Of wat dacht je van het beklimmen van rotsen? Of met een step de berg af te rijden? Raften, kanoën, bergwandelen, klimmen, niks is hier onmogelijk. Waar je dan wezen moet? De hoogste berg van het IJzergebergte is Ještěd (1012 meter hoog) en ook bij Javorník kun je een stoeltjesliften naar boven nemen.

Liberec & Jičín

In de regio vind je naast kastelen en natuur ook bijzonder leuke stadjes. Van die kleurrijke plekken waar niemand van gehoord heeft, maar ontzettend knus en authentiek blijken te zijn. Liberec bijvoorbeeld, dit is de hoofdstad van de gelijknamige regio, en tegelijk de belangrijkste stad dichtbij de bergen. Het ligt nabij het drielandenpunt met Duitsland en Polen, en is een goede uitvalsbasis om de omgeving te ontdekken. In no-time ben je bij de kabelbaan voor Ještěd. Verder is de stad vol kleur en zijn er fijne terrasjes. Jičin zou in eerste instantie hoofdstad worden van deze regio, maar is nu het vooral cultuurhistorisch het centrum. Deze plek is klein, maar ontzettend kleurrijk en dat is wat mij betreft dé reden om het stadje te bezoeken. Jičin is tevens de toegangspoort tot het Boheemse Paradijs.

IJzergebergte en eten in een enorm wijnvat

In het noorden van Tsjechië speelt wat mij betreft de natuur de hoofdrol. Een natuurgebied dat totaal anders is dan het Boheems Paradijs, maar dat ook heel mooi is, is het IJzergebergte. Het kleinste gebergte grenst aan Polen en Duitsland, en loopt over in het Reuzegebergte in het oosten. In de zomer is het een prachtig gebied om tussen de dennebomen te wandelen, en in de winter kun je er genieten van de sneeuw. Waneer je de stoeltjeslift bij de rodelbaan in Javorník neemt, kom je uit bij een restaurant/hotel (Riesenfass Javorník) welke je niet kunt missen. De gebouw heeft namelijk de vorm van een enorm wijnvat! Toen we hier zaten eind-september kreeg ik zelfs het wintersportgevoel, een heerlijke knusse plek dit!

Het Boheems Paradijs

In het noorden van Tsjechië vind je een wondermooi natuurgebied dat met niks anders te vergelijken is: het Boheems ParadijsCesky Raj, in het Tsjechisch. Het paradijs bestrijkt circa 700 km2 en bestaat grotendeels uit sprookjesbossen en steile zandrotsen. De rotsen zijn 100 miljoen jaar oud en opgestuwd uit de oeroude zeebodem. Hiken kun je hier sowieso als de beste; het ene moment loop je boven de rotsen langs, zie je prachtige uitzichten, en het andere moment loop je tussen de gigantische rotsen en meterslange bomen door waardoor je je ineens heel klein voelt. In oktober 2005 is dit gebied opgenomen in het Europese netwerk van geologische parken van Unesco en is dus officieel een geologisch natuurwonder. Het Boheems Paradijs behoort tot de mooiste natuur plekken van Tsjechië is moet je zeker bezoeken.


Lees ook: Redenen waarom wintersport in Tsjechië een goed idee is

Burchten, romantische kastelen en slapen als een koning

Waar in Tsjechië je ook komt, overal zul je burchten en kastelen tegen komen. Weet je waarom? Tsjechië beschikt samen met Slowakije over de meeste kastelen per vierkante meter van heel Europa! En het mooie is dat de meeste goed bewaard zijn gebleven. Sowieso zijn alle originele bouwstijlen in de Bohemen, Moravië en Silezië bewaard gebleven, en sommige zijn nog in originele staat. Op dit moment zijn meer dan zestig kastelen en burchten op de lijst met nationale culturele monumenten en een deel staat tevens op de wereldergoedlijst van UNESCO. Wat overigens niet wil zeggen dat de kastelen enorm afgeschermd zijn, je kunt ze namelijk bezoeken en er worden zelfs feesten in gehouden. En wil je je zelf even jonkvrouw of koning voelen? Overnachten in een kasteel in Tsjechië is eigenlijk echt een must! Zelf sliep ik in het sprookjesachtige kasteel Hruba Skala, midden in het Boheems Paradijs!

Ještěd

Vertelde ik eerder dat de hoogste berg van het IJzergebergte Ještěd is? Op dit hoogste punt is ook nog eens een televisietoren te vinden waardoor je nóg wat hoger bent. En het mooie is dat je er kunt dineren, maar zelfs ook kunt slapen! Tijdens ons diner in de ronde toren zagen we de zon ondergaan, zo magisch mooi. Je kunt een enorm groot stuk van de omgeving zien, en andersom zie je telkens in de omgeving de televisietoren van Ještěd. Je kunt met een gondel naar boven, maar er gaat ook een autoweg naar toe. Adres: Horní Hanychov 153, 460 08 Liberec, Tsjechië

Accommodaties in noord Tsjechië

Absoluut een aanrader is Tsjechië is om te overnachten in een klein kasteel. En gelukkig zijn er veel accommodaties beschikbaar. Zo verbleef ik in het Hotel Štekl in Turnov, Hruba Skala. Absoluut een sprookjesplek midden in het Boheems Paradijs. De accommodaties in Tsjechië zijn niet heel duur, maar verwacht ook geen ultra moderne verblijfplekken. Zelf reserveer ik met regelmaat bij Booking,com, dan kun je er vaak voor kiezen om op het laatste moment je accommodatie nog te wijzingen.

ontdek-mooiste-plekjes-noorden-tsjechie

mooiste-plekken-noorden-tsjechie

mooiste-plekken-noorden-tsjechie

mooiste-plekken-noorden-tsjechie

mooiste-plekken-noorden-tsjechie

mooiste-plekken-noorden-tsjechie

mooiste-plekken-noorden-tsjechie

mooiste-plekjes-noorden-tsjechie

mooiste-plekken-noorden-tsjechie

mooiste-plekken-noorden-tsjechie

tsjechie-bezienswaardigheden

2 thoughts on “Ontdek de mooiste plekken in het noorden van Tsjechië”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.