groningen-natuur

Op micro avontuur in eigen land en jezelf helemaal onderdompelen in de natuur? Ga dan eens een paar dagen naar het uiterste puntje van Groningen. Ons kikkerlandje kent vele gezichten, maar ik kan wel zeggen dat dit gebied dé plek is waar land en water het hoofdonderwerp zijn. De provincie Groningen is groot en er is veel te doen en te zien. Tijdens mijn weekend Off Track ontdekte ik met name het Lauwersmeer gebied en de directe omgeving daarvan. In dit artikel lees je meer over deze unieke stukjes natuur in Groningen.

Natuur in Groningen – de mooiste ontdekkingen in het uiterste noorden

Nationaal Park Lauwersmeer

Op de grens van Groningen en Friesland ligt het National Park Lauwersmeer. Een wilderig gebied dat bestaat uit veel water, eilanden, rietvelden, graslanden en bos. Dit gebied behoorde voorheen tot de Noordzee, totdat het werd drooggelegd uit angst voor overstromingen. De combinatie van zout en zoet water nu maakt het een rijk biodivers natuurgebied. Er leven wilde paarden, grazen Schotse Hooglanders en het is een belangrijke plek voor vogels. Meer dan 100 vogelsoorten komen elk jaar naar Lauwersmeer om te broeden. Tienduizenden ganzen komen telkens terug om te overwinteren en tijdens de vogeltrek is het er een drukte van jewelste. Daarnaast heb je kans dat je bijzondere vogels zoals steltkluten en lepelaars kunt spotten. Ook heeft de zeearend hier sinds een aantal jaar zijn nest zitten. Het Natuurgebied kun je te voet ontdekken of met een Land Rover safari.

Dark Sky reservaat

Doordat Nationaal Park Lauwersmeer redelijk afgelegen ligt is er weinig lichtvervuiling in de omgeving. Er zijn geen grote steden en weinig andere verlichting die er normaal gesproken voor zorgen dat het op een plek nooit écht donker wordt. In 2016 heeft Nationaal Park Lauwersmeer daarom officieel het predicaat Dark Sky Park, mogen ontvangen (van de International Dark Sky Association). Op deze plek is het zo donker dat je de sterrenhemel perfect kunt zien. In Nederland is dit zeldzaam omdat wij een van de landen zijn met de meeste lichtvervuiling ter wereld. In Lauwersmeer staan een aantal open torens waar je ‘s nachts in kunt gaan liggen om de sterren te zien. Of je kunt er voor kiezen om dit vanuit het boot op het meer te doen met de Dark Sky Expeditie.


➞ Lees meer over Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog

safari-lauwersmeer

Wadlopen naar Schiermonnikoog

Wanneer je zo dicht bij de Waddenzee bent kun je niet anders dan te gaan wad lopen. Vanuit Lauwersoog kun je in een paar uur modderen je voet aan de wal van Schiermonnikoog zetten. Mits het laag water is en je een gids hebt geboekt. De Waddenzee staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en er zijn twee manieren om deze te ontdekken: te voet en per boot. Hezelfde gebied maar dat in een aantal uur er totaal anders uitziet. Lopen over het wad houdt in dat het overgrote deel van de zee droog ligt, waardoor het toegankelijk is zonder boot. Tijdens het wadlopen zak je regelmatig weg in de modder en moet je stukken water trotseren, maar zo ervaar je de natuur dan ook in volle glorie. Wadlopen kun je nooit alleen doen, maar samen met ervaren gidsen. De tocht van Lauweroog naar Schiermonnikoog duurt 3 tot 4 uur. Het eerste stuk leg je per boot af waarna je wordt gedropt op een zandbank. De loopafstand bedraagt daarna zo’n 12 kilometer, wadlopen naar Schiermonnikoog is wat bij betreft een dikke aanrader.

Slapen in de buitenlucht bij de dijk

Er gaat niets boven Groningen, letterlijk, want wanneer je over de dijk kijkt zie je dat Nederland hier op houdt. Dijken zijn belangrijk in Groningen, en ze krijgen dan op meerdere manier aandacht. Je kunt er wandelen en fietsen, maar ook bij slapen. Zin in een beetje avontuur? In Noordpolderzijl kun je onder de sterrenhemel slapen, met niets anders dan een opklapbedje en een slaapzak. Wakker worden door de eerste zonnestralen en het geklets van scholeksters, om echt te ontwaken met een kop koffie op bed en vervolgens te ontbijt op de dijk. Tijdens de Dag van het Wad wordt er een evenement georganiseerd waarbij je dit kunt meemaken. Overnachten in de meeste noordelijke accommodatie van het vast land? In de voormalige sluiswachterswoning van Noordpolderzijl, gelegen aan de voet van de zeedijk, is sinds jaar en dag het nostalgisch bruin café ’t Zielhoes gevestigd. Op deze plek kun je buiten slapen of een van de trekkershutten boeken.

Kiek over Diek

In en rondom National Park Lauwersmeer ligt een verscheidenheid aan fietsroutes. Als getrainde fietser is het rondje rond het Lauwersmeer een aanrader. Met deze route van zo’n 43 kilometer rond het meer zie je de mooiste natuur in Groningen. Over de ‘Diek’ fietsen kan ook. Op de dijk wordt je vergezeld door vele schapen en heb je wijds uitzicht of het Groningse platte land met haar aardappel-, graan- en koolzaadvelden. Zelf fietste ik een deel van de Kiek over Diek route, een fietspad van maar liefst 90 kilometer lang dwars door het Waddengebied. De route verbind het Lauwersmeer en de Dollard. met elkaar.

Overnachten in Lauwersoog

Jezelf ook onderdompelen in de natuur in Groningen? Klinkt een accommodatie bij het vogelparadijs op vroegere zeebodem, in National Park Lauwersmeer, grenzend aan de Waddenzee en in het Dark Sky park, wel goed? Bij camping Lauwersoog kan het allemaal. Neem je tent of caravan mee en settel je op een van de veldjes, of boek een bijzondere accommodatie direct aan het water. Daarnaast is het mogelijk om een stacaravan, chalet trekkershut of pod te huren.


Meer leesmateriaal: Uitstapjes in Nederland: In elke provincie (minstens) een

Lauwersmeer-groningen

Lauwersmeer-groningen

wadlopen-schiermonnikoog

Dark Sky reservaat

wadlopen Groningen

tips Groningen

buiten-slapen-groningen

doen-in-groningen

fietsen-in-groningen

4 thoughts on “Ontdek de bijzondere natuur in de provincie Groningen”

  1. Wow Bianca, wat een schitterende foto’s! Vooral die ene van het ontbijt op de dijk is gaaf. Groningen heeft zoveel te bieden, dat hebben we tijdens dit weekend wel ontdekt! Perfect voor een microavontuur in eigen land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.