Italië is een van mijn favoriete landen omdat het me elke keer weet te verbazen. Toscane is een prachtige regio, maar veel mensen blijven toch rond het zelfde gebied hangen. Tijdens mijn road trip bezocht ik niet alleen plekken als Florence & de Chiantistreek maar ook het uiterste noorden van Toscane. De regio grenst aan Reggio Emilia, Lucca en Ligurië is in tegenstelling tot het zuidelijke deel niet heuvelachtig, maar juist bergachtig, ruig en groen. Ook de dorpjes zijn er Middeleeuws mooi.

Ontdek noord Toscane

Het noordelijke deel van Toscane wordt Massa en Carrara genoemd (de naam van de twee hoofdsteden) en is een van de tien provincies in de regio Toscane. Ik kan het aanraden om dit gebied te bezoeken tijdens je een road trip Toscane. Het is totaal anders dan de rest van regio en wat mij betreft een hoogtepunt. De natuur is er schitterend en je vindt er authentieke oud-Italiaanse dorpjes. De rest van Toscane heeft ook zijn charme, maar hier hoef je dat bijna niet te delen met anderen.


Lees ook: 10 x bijzonder overnachten in Italië

Massa en Carrara

Massa en Carrara is de meest noordelijke provincie van Toscane en heeft een oppervlakte van 156 km². Degene die wel bekent zijn met dit gebied bezoeken meestal de de fijne stranden. Mij spreekt vooral het verbluffende achterland me aan. De Apuaanse Alpen bijvoorbeeld, een gebergte met een beschermde status en druipsteengrotten. Ook de De Apennijnen bevinden zich in de provincie Massa en Carrara. Carrara staat bekent om haar marmerwinning (Michelangelo haalde hier zelf zijn marmer). Het grootste gedeelte van de provincie is dus bergachtig en alleen het westelijke stukje dat aan zee ligt is vlak. Wanneer je op het strand ligt zie je nog steeds bergtoppen met sneeuw. Er zijn hier ook een aantal wijnhuizen te vinden.

De mooiste Middeleeuwse dorpen

De regio telt een onvoorstelbaar aantal slaperige dorpjes en kastelen. Het is onmogelijk ze allemaal te bekijken maar vaak kun je gewoon gaan rijden en dan kom je vanzelf de mooiste plekken tegen. Dichtbij mijn vakantie huis ging ik op pad naar een aantal plekken en het bleken heerlijke authentieke plaatsen te zijn. In met name Bagnone kwam ik geen toerist tegen (het dorp is ook maar erg klein). Elke ochtend deed ik hier mijn rondje op het world wide web. Samen met de locals zat ik hier met koffie en wifi, want dat was nergens anders te vinden. Nog leuker is om langs de rivier een restaurantje te zoeken.

Pontremoli is een zeer bijzonder stadje (en regio). Het stadje staat bol staat van mythes en legendes, historische cafés, smalle steegjes en een prinsessen-kasteel. Wanneer je de inwoners hier vraagt of ze bij Toscane of Ligurië behoren dan zullen ze antwoorden dat ze tot geen van beiden horen. Deze streek is een overgangsregio en altijd van belangrijke strategische waarde geweest. Het wordt dan ook de streek van de kastelen genoemd. Pontremoli is een oud fotogeniek dorp met het mooie  kasteel Castello del Piagnaro. Daarnaast zijn er een aantal kerken te bewoneren en de gekleurde huizen langs de rivier geven deze plek een vrolijke uitstraling.


Meer leesmateriaal: Hier vind je de mooiste plekken aan de Middellandse zee

Bergen en rivieren

In tegenstelling tot het heuvelachtige beeld dat mensen van Toscane hebben is Massa en Carrara juist groener en ruiger. Het grenst aan een bergrijk gebied. Hierdoor is het er vaak koeler en is de sfeer er anders. Watervallen, kraakheldere rivieren en druipsteengrotten zou je niet direct verwachten wanneer je aan Toscane denkt. Toch is het zo. De Apuaanse Alpen omvat een gebied dat het meest doet denken aan de gewone Alpen. Hier door heen rijden kost veel tijd maar al dit mooist wil je niet missen. Het groen vind je hier in allerlei tinten en vormen. Allemaal zeer fotogeniek. Stretti di Giaredo is een kloof met water waar je door heen kunt klimmen en bovendien een enorme blikbanger is.

Zo bezoek je deze regio

Massa en Carrara is niet altijd het meest toegankelijke gebied om te bezoeken. Het grootste voordeel? Er zijn een stuk minder toeristen dan in de rest van Toscane. Met een auto kom je overal en is dan ook een must om te hebben. Vanuit Utrecht is het zo’n 13 uur rijden naar Massa en Carrara. Vliegen is het snelst naar Genua of Pisa. Tijdens een roadtrip door Toscane kun je werkelijk waar alle kanten op en je weken lang vermaken. Om zoveel mogelijk te zien vermijd je als het even kan de snel(tol!)wegen. Vergeet dan echter niet dat 30 kilometer door de bergen in werkelijkheid wel meer dan een uur rijden is.


Meer leesmateriaal: Tips en bezienswaardigheden voor het wonderschone Lucca

Lees hier alle artikelen over Toscane
Zoek je accommodatie via Booking.com
Kies voor korting met Airbnb als je je nu aanmeld
Huur een auto via Sunny Cars
Bekijk de goedkoopste tickets voor Pisa

toscane

Luccabagone-italie

Massa-en-Carrara

Massa-en-Carrara

Massa-en-Carrara

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.