Het noorderlicht fotograferen was net als voor veel anderen ook voor mij absoluut een droom. Bij het inpakken van mijn reis naar Finland in september pakte ik naast mijn camera als eerst een statief, extra batterij en warme kleding in. Waarom? Er was grote kans dat ik het noorderlicht zou gaan zien en dus wilde ik goed voorbereid zijn. Het noorderlicht fotograferen kun je niet oefenen wat het natuurlijk een beetje spannend maakt. Je hebt vaak maar één kans, en die wil je pakken. Lees je daarom van te voren goed in zodat je dat shot van het noorderlicht kunt maken.

Hoe kun je noorderlicht fotograferen?


Het noorderlicht is zo’n magisch verschijnsel dat met geen pen of toetsenbord te beschrijven is. Je moet het eigenlijk een keer mee maken om te begrijpen wat het precies is. Het Noorderlicht wordt veroorzaakt door zonnewind, dit zijn elektrisch geladen deeltjes in de ruimte. Wanneer dit in de atmosfeer bots kan dit soms zichtbaar zijn. Wanneer dit in het donker gebeurd voornamelijk. Het groene licht danst door de lucht alsof het niks is. Wonderbaarlijk om te zien, maar bijzonder lastig om scherp te fotograferen. Het is zo lastig fotograferen omdat je camera niet goed kan scherpstellen. Toch zijn er een aantal tips waardoor je het noorderlicht beter op de foto kunt zetten! Zoals je op de foto’s kunt zien zijn ook mijn foto’s niet haarscherp. Gelukkig weet ik (voor hopelijk een volgende keer) waar dat precies aan lag en het bewijst maar weer eens dat het niet makkelijk is om het noorderlicht te fotograferen.


Lees ook: Op vakantie naar Scandinavië: kies je voor Noorwegen, Zweden of Finland

noorderlicht-finland

Waar en wanneer kun je het noorderlicht zien?

Veel mensen denken dat je het noorderlicht alleen in de winter kunt zien.  Ik heb echter ervaren dat het najaar de beste periode is om het noorderlicht te fotograferen. In september zag ik bijvoorbeeld het noorderlicht in Fins Lapland. Waarom dit een goede periode is? Je hebt een grotere kans op goed weer (geen bewolking), het is vroeg donker én het is niet al te koud. Wist je dat je in Lapland eind augustus het noorderlicht al kunt spotten? Natuurlijk kan dit ook de hele winter, de kans op bewolking en neerslag is alleen veel groter. Wanneer er een pak sneeuw ligt weerkaatst dit ook licht waardoor je het noorderlicht iets minder goed ziet.

Hoe dichter je bij de noordpool zit, hoe groter de kans is dat je het noorderlicht ziet. De activiteit van het noorderlicht wordt aangeduid met KP index. De KP loopt uiteen van 1 tot 9 KP. Dit geeft de grootte van het licht aan. Met KP 3 was het in Salla in Fins Lapland te zien, waar ik was, en met KP 7 is het zelfs in Nederland te zien. Het geeft dus niet direct de kans of de sterkte van het licht aan.

De ideale omstandigheden

De ideale omstandigheden om het noorderlicht te zien is dus hoge magnetische activiteit en een heldere lucht. Daarnaast moet je zicht hebben op het noorden en zo min mogelijk licht in je omgeving hebben. Dit natuurverschijnsel kun je alleen zien wanneer het donker is, en je dicht genoeg bij de poolcirkel bent. Omdat je vaak lang wacht kun je best beschut zitten en je zo warm mogelijk kleden! Het kan zijn dat je een aantal uur ‘moet’ wachten.

Apparatuur

Met een smartphone ga je het noorderlicht niet goed vastleggen. Hoe goed je camera op je telefoon ook is, het noorderlicht is gek genoeg toch vaak nauwelijks te zien. Een spiegelreflexcamera of compactcamera is daarom aan te raden. Het grootste voordeel is dat je met een spiegelreflexcamera de instellingen handmatig kunt instellen. Wanneer je dit op de juiste manier doet kun je nog betere foto’s maken. Daarnaast is het van belang dat je de camera stil houdt, door middel van bij voorkeur een statief.

Camera instellingen

Op de camera waar je mee fotografeert moet je de volgende instellingen hebben: sluitertijd, diafragma en ISO. Het noorderlicht fotografeer je op de handmatige stand (M). De sluitertijd zet je op 15 á 25 seconden. Het diafragma kun je zetten op een waarde tussen F 2,8 – 5,6 en de ISO zet je tussen de 200-1400, dit hangt heel erg af van de hoeveelheid licht en de camera die je hebt. Een zo laag mogelijke ISO waarde is aan te bevelen. Beweegt het noorderlicht erg snel, dan zal deze toch hoger moeten. Optimale instellingen voor het fotograferen van het noorderlicht zijn er niet dus je zult een beetje moeten uitproberen met het fotograferen in het donker.

Andere tips voor het vastleggen van het noorderlicht

In het kort, wat moet je nog meer écht doen om het noorderlicht te zien en te fotograferen? Download van te voren in elk geval de Aurora app. Vraag ook rond bij de locals en houdt het lokale weerbericht in de gaten. Zoek verder een open plek op met zicht op het noorden. Er wordt gezegd dat lichtvervuiling slecht is om het noorderlicht te spotten, maar om het noorderlicht te fotograferen is een beetje licht juist wel handig. Je camera kan zich dan beter ergens op focussen. Met een een lampje op een object schijnen kan bijvoorbeeld een oplossing zijn. Zorg verder voor handschoenen met touchscreen, een hoes voor je camera, een extra batterij!


Lees ook: Welke camera neem je mee op reis?

noorderlicht-in-finland

fins-lapland-noorderlicht

noorderlicht-finland