Voor een bezoek aan wijnboer hoef je tegenwoordig niet meer naar Frankrijk. De Achterhoek staat namelijk ook bekend om zijn vele wijnboeren. Zo vindt in Groesbeek elk jaar de wijnfeesten plaatsen, maar ook in Winterswijk kunnen ze er wat van. Ik bracht een bezoek aan Wijngaard Hesselink, een wijnboer in de Achterhoek dat heerlijke Hollandse wijnen produceert. 

Bezoek een wijnboer in de Achterhoek

Door het steeds warmere klimaat is het ook in Nederland steeds makkelijker om wijn te maken. In Duitsland zijn ze al expert; ik bezocht de Moezelregio niet ver van ons land en ontdekte te lekkerste Riesling wijnen. De Achterhoek ligt tegen de Duitse grens aan, maar wist je dat ze in Flevoland en zelfs in Friesland wijn kunnen maken? Met name de witte wijnen doen het prima in Nederland. En laat dat nou mijn favoriet zijn in de zomer. Zonnetje, mooie groene tuin, frisse wijn erbij…


Lees meer: 10 tips voor een weekendje weg in de Achterhoek

wijngaard-hesselink


Wijngaard Hesselink

Wijngaard Hesselink is bijzonder omdat er ontzettend veel verschillende druivensoorten staan. De eigenaar verbouwd niet maar een paar druifsoorten maar juist zo veel mogelijk. Zo kan hij iedereen wat anders laten proeven en testen welke druif het best is. Dat testen en verbouwen van druiven gaat overigens erg goed, want in de 10 jaar dat hij dit doet heeft hij meerdere prijzen voor zijn wijn in ontvangst mogen nemen. Leuk weetje: Voordat hij begon met de wijnrank was Hesselink aardappelboer. Na een cursus en ervaring in wijnmaken in Duitsland is wijngaard Hesselink geboren. De druiven worden op een duurzame / milieuvriendelijke wijze geteeld. Inmiddels is de wijngaard ongeer 4 hectare groot (inclusief boerderij, terras en winkel).

Rondleiding en proeverij

Je kunt bij de boer op bezoek gaan, een rondleiding en een proeverij doen. Tijdens de rondleiding leer je meer over het groeiproces van de plant en de druiven. Met een proeverij kun je alle wijnen in kleine glaasjes proeven. Kosten hiervoor bedragen 12 euro. Er zijn zowel witte, rode en zoete wijnen te proeven, en ook de rosé ontbreekt niet. Je krijgt er tevens wat brood en kaasjes bij. Alleen wijn proeven zonder rondleiding kan ook!


Meer leesmateriaal: 5x mooie wijnroutes in Europa

wijngaard-hesselink

wijn-achterhoek

wijngaard-achterhoek

wijn-hesselink

wijngaard-nederland