Noorwegen-oppdal

Sindskort heb ik er een nieuwe liefde bij. Stiekem is dit geen verrassing, want als natuurliefhebber is het moeilijker niet te vallen voor Noorwegen, dan wel. En zo geschiedde ook. Noorwegen is een gigantisch lang land en er is helaas nooit genoeg tijd om alles te zien. De bekende Fjorden liet ik deze keer rechts liggen, maar ging op ontdekking in het onbekendere Oppdal. Een gebied dat onder Trondheim ligt. Ik merkte al snel dat dit een echte ‘outdoorsy’ bestemming is.

Oppdal in Noorwegen

Oppdal ligt in de regio Trøndelag, op zo’n twee uur rijden ten zuiden van Trondheim (KLM vliegt hier rechtstreeks heen vanuit Amsterdam). Een bestemming voor de echte outdoor-fan: hier vind je de mooiste natuurgebieden en kun je – als enige plek in Europa – op Muskusos safari. Het is een bijzondere vakantiebestemming door de adembenemende natuur en ongereptheid. Waarom Oppdal in Noorwegen de ultieme outdoor bestemming is lees je hieronder.

Meer leesmateriaal: Dit zijn de leukste outdoor activiteiten in Zweden


oppdal-noorwegen

Eeuwige sneeuw, ruige bergen en meren

Dat ik van de natuur hou is geen geheim. Was ik vroeger nog degene die als eerst binnen stond bij een spatje regen, tegenwoordig trosteer ik weer en wind. In Noorwegen moet je hier ook wel tegen bestand zijn, want het weer is erg veranderlijk. Daarom is het land ook gezegend met bijzondere landschappen. De Oppdal-vallei strekt zich uit van Dovrefjell aan de zuidkant tot Trollheimen aan de noordkant, en ieder jaargetijde valt er wel iets unieks te beleven. Zo is dit in de winter een bestemming waar veel wintersporten gedaan worden. In de zomer zul je op plekken ook wat sneeuw kunnen tegen komen, terwijl er ook stranden te vinden zijn en je kunt varen op prachtige meren…

De Muskusos zie je bijna alleen hier in Europa

Oppdal is de enige plek in Noorwegen (in Europa zelfs) waar je de muskusos kunt zien. Vijf dieren van de Noordse populatie hebben zich bij de buren in Zweden gevestigd (inmiddels zijn ze met 30). Maar verder leven deze dieren nergens (meer) in Europa. De muskusos leeft namelijk op arctische toendra, in gebieden waar het in de zomer niet warmer dan 10 graden wordt. Ze leven met name in Noord-Amerika, Groenland en het noorden van Rusland. Om deze os te zien moet je naar het nationale park Dovrefjell. Bij voorkeur met gids, wat hij weet waar de dieren meestal te zien zijn en hoe je je het best kunt gedragen.

Kamperen kan overal

In Noorwegen is het heel normaal om je tent en slaapzak in een backpack mee te nemen en op zoek te gaan naar een mooie slaapplek. Je mag overal wild kamperen in Noorwegen, mits je geen schade aanbrengt en niks achterlaat in de natuur. Oppdal is erg toegankelijk voor wild-kampeerders. Er zijn duidelijke routes voor hikers en mocht het erg slecht weer zijn dan zijn er ‘kampeerhutten’ beschikbaar. Meld je aan bij Den Norske Turistforening (DNT) en je krijgt een sleutel. De hutten staan leeg, er zijn vaak geen voorzieningen maar je kunt er zo gebruik van maken en biedt beschutting. Deze zijn eenvoudig aangegeven met een rood ‘T’ teken. De kans is groot dat je tijdens het hiken en kamperen geen mens tegenkomt.


Lees meer: 50 onmisbare spullen als je gaat kamperen

muskusos-noorwegen


En anders heb je de mooiste farms

Heb je het niet getroffen met het weer? Of wil je gewoonweg mooie accommodaties uitproberen? Ook daarvoor is deze regio in Noorwegen uitermate geschikt. De meeste huizen zijn tweede huizen van de Noren zelf, maar je vindt er ook oude boerderijen omgebouwd tot vakantieverblijven. Dit soort farms zijn altijd midden in de natuur te vinden. Zo heb je de ultieme outdoor-ervaring, maar dan met iets meer luxe. Enkele mooie accommodaties zijn: Bjerkeløkkja, Bakksætra, & Bortistu Gjestegard.

In Noorwegen is iedereen outdoorsy

De kans op lente en herfst op één dag is in Oppdal erg groot. Toch zijn de Noren elke dag actief buiten. Ook in de winter wanneer het koud is en de dagen kort zijn. Hier hoef je niet aan te komen witte schoenen of nette kleding. Er is geen Noor zonder hiking schoenen of ski’s. Ligt in Nederland het land stil na wat sneeuw, in Oppdal gaan ze gewoon op de sneeuwscooter of ski’s naar het werk. Met zoveel mooie natuur kun je ook haast niet anders dan zoveel mogelijk naar buiten gaan. Zelf deed ik een aantal hikes, maar ook toen ik in een hotel verbleef liep ik voor het ontbijt even naar buiten. Het verbaasde me dat ik na 100 meter al niemand meer zag en midden in het bos stond. Het geeft zo’n gevoel van vrijheid om zomaar ergens heen te gaan en je direct één te voelen met de natuur!

In Oppdal kom je geheid wildlife tegen

Behalve de muskusos zijn er meer dieren te spotten in Oppdal. Noorwegen heeft zelfs een eigen ‘big 5’ waarvan de dieren nog al eens wisselen. Dieren die vaak genoemd worden zijn elanden, orca’s, zeearenden, husky’s, beren en rendieren. Veel van deze dieren heb ik nog niet gezien, maar wel het hert en een mooie vos (die we hier ook hebben maar toch!). Mijn liefde voor wilde dieren borrelde weer helemaal op en mijn zintuigen stonden constant op scherp om dieren te spotten. De kans dat je beren in Noorwegen ziet in nihil, maar rendieren en elanden zul je geheid een keer zien!

Lees ook: Wild kamperen in de vrije natuur: tips & tricks

Het weer in Oppdal in de lente en zomer is onvoorspelbaar. In juni dit jaar zijn er 20 zomerdagen geweest, terwijl dit normaal 1/2 is. In Dovrefjell kan het 5 tot 10 graden zijn, zeker als de zon niet schijnt. De zon schijnt overigens bijna elke dag wel, maar het regent er ook wel elke dag! Den Norske Turistforening (DNT) is de The Norwegian Trekking Association & wordt de sleutel tot het Noorse buitenleven genoemd. Het is de grootste organisatie voor buitenactiviteiten in Noorwegen. Ze stippelen wandelpaden uit en wanneer je je er bij aanmeld kun je in hutten overnachten. 

musk-ox

hiken-noorwegen

oppdal-noorwegen

nature-noorwegen

oppdal

outdoor-noorwegen

noorwegen

noorwegen-zomer

natuur-noorwegen

noorwegen

oppdal

oppdal-in-noorwegen

oppdal-noorwegen

noorwegen

One thought on “Dit is waarom Oppdal in Noorwegen de ultieme outdoor bestemming is”

  1. Tof!! Ik ben ruim 15 jaar geleden in Oppdal geweest maar dat was met een jongerenreis en op een of andere manier waren we toen niet zo heel erg met onze omgeving bezig… Zou nu heel graag weer eens terugwillen, zeker als ik jouw mooie foto’s zie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.