pcr-test-reizen

Moet je binnenkort naar het buitenland? Dan moet je je van te voren laten testen op corona. Landen stellen een non-covid19 verklaring (negatieve coronatest) verplicht en zonder dit bewijs word je geweigerd. Ook wanneer je naar Nederland wilt moet je een test ondergaan. Dit is de zogenaamde PCR-test (polymerase chain reactiontest). In dit artikel lees je alles over de PCR-test en reizen; waar kun je een test laten doen in de buurt van Schiphol, hoeveel betaal je er voor en wat zijn de huidige regels etreft vliegreizen en corona.

PCR-test reizen naar het buitenland


PCR-test aanvragen

Een corona test voor een reis naar het buitenland doe je niet bij de GGD (dit is voor mensen die denken dat ze ziek zijn). Er zijn steeds meer instanties in Nederland en in andere landen waarbij je een PCR-test kunt laten afnemen. Een test is helaas niet goedkoop en de kosten ervan moet je zelf betalen. Voor reizen naar het buitenland is het nodig dat je schriftelijk een (negatieve) uitslag hebt. Het is belangrijk dat de test wordt gedaan volgens de richtlijnen van het LCR en het RIVM en dat de testuitslagen zijn voorzien van een internationaal geaccepteerde medische non-COVID verklaring ondertekend door een arts.

Bij de PCR Swab Test wordt er met een wattenstaafje een uit uitstrijkje genomen uit je keel en uit je neus. Binnen enkele minuten ben je klaar. Het wattenstaafje gaat naar het laboratorium en binnen 24 uur wordt je op de hoogte gesteld van de uitslag (het gaat steeds sneller). De test moet uiterlijk 72 tot 24 uur voor aankomst zijn afgenomen.

Waar kun je een PCR-test doen?

Erkende PCR-testen kun je laten doen bij diverse bedrijven. Enkele aanraders zijn: Vaccinaties op reis en spoedteststraat bij Schiphol (en Bunnik als je in omgeving Utrecht woont). Maak ruim van te voren een afspraak en zorg dat er niet te veel tijd zit tussen de test en vertrek.

Spoedteststraat (Schiphol) is de meest gunstige locatie voor een PCR-test voordat je op reis gaat (met name als je een sneltest zou moeten doen). De teststraat zit namelijk slechts vijftien minuten van de luchthaven af. Er zit ook locatie in Bunnik. Het is ook mogelijk om een Antigeen Sneltest en Spoed PCR Test te doen.

Vaccinaties op reis is al jarenlang een plek voor reizigers, en ook voor een coronatest kun je er terecht. Vaccinaties op reis is ook ‘s avonds en in het weekend open voor afspraken. Er zijn locaties in onder andere Alkmaar, Almere, Amsterdam, Den Haag, Den Bosch, Groningen, Haarlem, Nijmegen, Rotterdam en meer.

Hoelang is een corona test geldig?

Wanneer je aankomt in het land van je bestemming is het noodzakelijk dat je PCR-test nog geldig is. Maar hoe lang is deze dan geldig en hoelang van te voren moet je de test afnemen? Een eenduidig antwoord is hier helaas niet op te geven. Per land is dit namelijk verschillend. De meeste landen hanteren 72 uur, maar een land als Marokko slechts 48 uur. Kijk dus goed na wat de regels zijn in het land waar je naar toe gaat. Wanneer je vlucht vertraging heeft en je gewoon op de luchthaven blijft zal je test langer geldig blijven.

➞ Lees meer artikelen over reizen en COVID-19

corona-test-reizen

Wat zijn de kosten van een PCR-test?

Gemiddeld liggen de prijzen van een PCR-test tussen de €120 en €150.Een PCR-test via Spoedteststraat Schiphol/Bunnik kost dit 149 en bij PCR Test Nederland €145. Voor de PCR Swab test bij Vaccinaties op reis betaal je €139, maak je een afspraak voor twee personen of meer dan krijg je een gereduceerd tarief van €109. De sneltest kost gemiddeld €69,00. De prijs voor een bloedafname (serologie test) is ook € 139. Voor beide samen zijn de kosten €179.

Corona test en vliegen naar Nederland

Wanneer je in het buitenland bent en terug vliegt naar Nederland moet je aan tonen dat je niet besmet bent met corona. Om Nederland in te mogen reizen vanuit een hoog-risicogebied moet je een NAAT (PCR)-test laten doen. Deze dien je voor vertrek te hebben en mag maximaal 12 uur oud zijn wanneer je het vliegtuig instapt. Kun je deze niet aantonen dan moet je maximaal 4 uur van te voren een sneltest doen. Ook moet je een gezondheidsverklaring invullen. In Nederland moet je ook in quarantaine. Na vijf dagen kun je opnieuw een test laten doen en wanneer deze negatief is vervalt de quarantaine plicht. Voor risicolanden zoals Zuid-Afrika, Brazilië, Panama, Suriname en meer is een vliegverbod van kracht (er zijn uitzonderingen).

Aanvullende informatie voor reizen naar het buitenland en corona

Wanneer je op dit moment – wanneer Nederland voor de hele wereld een negatieve reisadvies opgeeft – op reis gaat dien je een extra reisverzekering af te sluiten. Een normale reisverzekering dekt niet wanneer je naar rode of oranje gebieden reist. Soms kun je in het land van bestemming een verzekering afsluiten. Een voorbeeld is National Insurance Institute. Ook heb je in veel gevallen een gezondheidsverklaring nodig.

4 thoughts on “PCR-test aanvragen voor reizen naar het buitenland – juni 2021”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.