Vandaag in de categorie duurzaam reizen: de plastic soep verminderen. Je hebt er vast wel eens van gehoord. Veel van ons plastic komt in zee terecht waardoor de oceanen er nu uit zien als een soep van plastic. Enorm schadelijk voor de dieren natuurlijk, en veel ervan hoopt zicht op op stranden. Daar wordt je als reiziger natuurlijk niet blij van. Gelukkig kun je best wat bijdragen om het plastic afval tegen te gaan.

Waarom de plastic soep verminderen?

Je kunt er in niet omheen, plastic is overal en vergaat niet. Het plastic heeft via de oceanen nu zelfs Antartica bereikt. Het vele plastic in de zeeën kent grote gevaren. Kleine deeltjes afval wordt door dieren aangezien als voedsel. Veel dieren zullen hierdoor sterven en andere vissen komen bijvoorbeeld op je bord terecht. Terwijl plastic dus hartstikke giftig is. Voor meer dan de helft van de wereldbevolking is de oceaan de grootste voedselbron. Daarnaast beslaan de oceanen 72% van het aardoppervlak en zijn onze voornaamste zuurstofleveranciers. Behalve het vieze afval dat je misschien op straat en op stranden ziet zijn de gevolgen dus vele malen groter. De Plastic Soup Foundation zet zich al jaren in om dit aan de kaart te stellen. Want als we zo doorgaan hebben we straks meer plastic dan vis. Daarom een aantal kleine handelingen die al een verschil kunnen maken.

Neem zelf een waterfles mee op reis

Een van de dingen je het meest koopt op reis zal vaak een flesje water zijn. Schoon water drinken is uiteraard noodzakelijk. Jammer dat de plastic flesjes nergens heen kunnen en overal rond zwerven. Een slimme duurzame oplossing is om zelf een hervulbare fles mee te nemen. Die van dopper bijvoorbeeld, deze kun je makkelijk schoonmaken en is gemaakt van duurzaam materiaal. De dop van de fles is omgekeerd ook een handig drinkbekertje.

Nog een ontzettend tof initiatief is de FLASKE drinkfles. Voordeel van deze fles is dat het je drinken koud of juist lekker warm houdt. Tevens heeft FLASKE een duurzaam karakter. Behalve dat je plastic bespaart help je ook mee aan schoner drinkwater. Koop je een eco-friendly gemaakte fles, dan gaan 10% daarvan naar UNICEF. Een fles staat gelijk aan één watercontainer, met twee flessen kun je al voor 1 jaar schoon drinkwater voor een kind zorgen en met vier flessen, water + hygiëneset voor een heel gezin! De fles is te koop voor 29.99 in de webshop en in winkels.

Goed, je hebt nu een fijne fles. Maar hoe kom je een schoon drinkwater? Er zijn wereldwijd steeds meer waterpunten waar je gratis of goedkoop water kunt halen. Mocht je deze niet kunnen vinden, koop dat een grote fles water en vul je flesje er telkens mee.


Lees ook: WakaWaka powerbank: Zo kun je op reis opladen zonder elektriciteit

geen-plastic-op-reis

Gebruik de LifeStraw waterfilter

Met het gebruiken van water verspil je niet direct iets, zeker niet als je uit de kraan kunt drinken. Vaak moet je echter een fles water kopen wat veel plastic kost. Bovendien moet al dit water gefilterd worden wat vaak een grote inspanning is. Maar wist je dat je ook zelf heel makkelijk je water kunt filteren? De LifeStraw Go waterfles is voorzien van een eigen filter. Wanneer je er uit drinkt zuig je het water door de filter. Kraanwater en rivier water kun je zo dus gewoon drinken!

De fles filtert 99,9999 % van de bacteriën en micro-organismen, zoals de E. Coli bacterie. Daarnaast overtreft LifeStraw de strenge normen voor waterfiltratie van de EPA-richtlijnen voor Escherichia coli en Cryptosporidium cysten. Zegt je misschien niet heel veel, maar de filter is enorm goed getest en goedgekeurd waardoor je niet bang hoeft te zijn om toch ziek te worden. Na het drinken van 1000 liter komt er automatisch geen water meer door de filter. Het water wordt hierna minder goed gezuiverd en dit betekent dat je je filter moet vervangen. Je hoeft dus niet bang te zijn om de LifeStraw te lang te gebruiken.


Tip: neem ook een linnen tasje om je boodschappen in te doen. Zo heb je geen plastic tasjes nodig.


Start een nieuwe trend: op reis gaan en rommel opruimen

Tijdens je looprondje vuilnis oprapen, in Zweden is het een officiële trend. Ze hebben er zelfs een woord voor: Plogging. De term is een samenvorming van het Zweedse woord plocka (pakken) en jogging. Supergoed voor je work-out en goed voor het milieu. Dit bracht mij op het volgende idee: tijdens je reis een zak meenemen om afval op te ruimen. Een woord heb ik er nog niet voor, maar hoe fijn zou het zijn als iedereen een handje mee helpt plastic op te ruimen?

Boek je accommodatie via Booking.com, zo doneer je automatisch aan de Plastic Soup Foundation

Onlangs ben ik nog een beetje maar fan geworden van Booking.com. Het bedrijf heeft namelijk een nieuw partner programma opgezet met niemand minder dan de Plastic Soup Foundation. Zoals je eerder kon lezen is dit een goed initiatief dat zich inzet om het plastic uit de oceanen te halen. Dus jij boekt gewoon een fijne accommodatie voor je reis en daarvan draagt Booking.com 7% af aan Plastic Soup Foundation. Mooier wordt het niet. De accommodatie wordt overigens niet duurder, de prijs blijft gewoon hetzelfde. Het enige is dat je via deze link moet boeken. De link kun je meerdere keren gebruiken kun je met iedereen delen.

plastic-op-reis

Gebruik zonnebrand zonder schadelijke stoffen

Heerlijk om tijdens je zonvakantie ook af en toe een duik in zee te nemen toch? Maar wist je dat de meeste zonnebrandcrèmes hartstikke schadelijk zijn in het water? Door het ingrediënt oxybenzone, dat uv-straling tegenhoudt, raakt koraal beschadigd. Andere veelgebruikte ingrediënten als zinkoxide en titaniumdioxide zijn ook niet afbreekbaar en schadelijk voor het zeeleven. Een natuurlijke zonnebrandcrème betekend niet direct dat deze niet schadelijk is. Wil je een product aanschaffen dat niet schadelijk is, neem dan de ingrediëntenlijst goed door. Op sommige zonnebrandcrèmes staat vermeld dat ze ‘coral reef safe’ zijn en/of dat er geen nanodeeltjes in zitten. Organic Tan heeft bijvoorbeeld goede producten in het assortiment. Zij geven ook duidelijk aan dat het niet schadelijk is voor jezelf, voor dieren en voor het milieu.

Zeg nee tegen plastic

Tasjes, wattenstaafjes, rietjes, verpakkingen, overal om je heen is plastic. Neem daarom een linnen tasje mee in je backpack of koffer. Weegt niks en komt vaak van pas. Zo kun je nee zeggen tegen plastic tasjes. Zeg tegen restaurants dat je geen rietje hoeft en al helemaal geen plastic servies. Het is ook een idee om je eigen spullen onder de loep te nemen. Gebruik je plastic wattenstaafjes bijvoorbeeld? Of shampoo waar microplastics in blijken te zitten?


Lees ook: Duurzame producten voor mee op reis

duurzamer-reizen

One thought on “Op reis gaan en tegelijk de plastic soep verminderen, zo doe je dat”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.