duurzaam-reizen

Vliegschaamte, reizen is het nieuwe roken: de reisbranche ligt onder vuur. Terecht wat mij betreft. Het is altijd goed om kritisch te zijn. Op vakantie gaan is één van de meest vervuilende dingen voor onze aardbol. Met name het vervoer een grote boosdoener. In 2016 stootte de luchtvaartsector megaveel CO2 uit en er is nog geen goed alternatief hiervoor. Moeten we dan maar stoppen met reizen en vooral thuis blijven? Nee. Reizen is namelijk niet alleen maar slecht. Voor veel mensen zijn reizigers simpelweg hun inkomen en bestaan. Wat is de positieve impact van reizen precies? En kun je er voor zorgen dat je zelf een positieve bijdrage levert?

Reizen is niet alleen maar slecht

Plastic afval, dierenleed, massatoerisme en uitstoot. Er zijn genoeg redenen waarom het huidige reizen alles behalve goed is. Ik vraag me dan ook vaak af hoe we het zo ver hebben laten komen en besef ook heel goed dat ik hier zelf aan bijdraag. Een ding is zeker, de reisbranche moet veranderen. Want reizen is niet alleen maar slecht, het moet alleen anders. Reizen kan namelijk een positieve impact hebben. Zo is het toerisme goed voor voor ongeveer 15 procent van de totale wereldwijde werkgelegenheid. En daar wil ik wel graag aan bijdragen.


Lees ook: Ideeën om duurzamer te reizen

duurzaam-reizen

Wat als we niet meer zouden reizen?

Een lodge in Nicaragua, chauffeur in Gambia, een restaurant in Italië en een gids in Marokko. zomaar een aantal mensen waarvoor toerisme belangrijk is. En goede voorbeelden van hoe reizen een positief effect heeft. Venetië, Barcelona en plekken op Bali zijn voorbeelden van hoe het beter niet zou moeten zijn. Reizen naar de onbekende plekken buiten het hoogseizoen zou daarbij al een simpele maar effectieve oplossing zijn.

Helemaal niet meer reizen zorgt er voor dat een grote groep mensen geen werk en dus geen geld meer heeft. Daarbij zorgt reizen ervoor dat culturen dichter bij elkaar komen. Redenen genoeg om wel te reizen. Door bij lokale organisaties te boeken en door kleinschalige projecten te steunen kunnen we ons huidige manier van reizen verduurzamen. Uiteraard is het beter om niet het vliegtuig te pakken, maar hopelijk komt daar een alternatief voor. Bestemmingen die afhankelijk zijn van het toerisme kunnen we niet namelijk niet laten zitten.

Positive travel: de positieve impact van reizen

Duurzaam reizen wordt langzaam meer en meer de norm. Nederland en Japan voeren vliegtaks in, er wordt steeds meer uitstoot gecompenseerd, treinreizen worden populairder, er wordt acties gehouden om de stranden schoon te maken, Bali verbiedt wegwerpplastic, rondom de wateren van Formentera mag je anker vanwege het koraal niet worden uitgegooid. Slechts een kleine greep van positieve verandering rondom duurzaam reizen. Zelf kun je op een leuke en makkelijke manier ook een positief effect achterlaten tijdens je reizen. Boek bijvoorbeeld je excursies via lokale reisexperts, kies voor duurzame organisaties als Better Places, slaap in ecolodges, reis in het laagseizoen en boek een directe vlucht. Met een vlucht zonder overstap kun je soms al 50% aan uitstoot besparen.


Lees meer: Duurzaam reizen in 2019

duurzaam-reizen

Mijn ervaringen met positief reizen

Cuba is een uitstekend voorbeeld wanneer het gaat om het steunen van de lokale bevolking. Echt grote hotels zijn er (op Varadero na) haast niet. Overnachten in Cuba doe je dan ook in Casa Particulares: slapen bij de mensen thuis. Je schuift letterlijk bij iemand aan tafel en waant je in het local life van de Cubanen. Casa Particulares zijn vergelijkbaar met Airbnb of privégerunde bed & breakfasts waarbij in contact komt met degene die het land het beste kennen.

In Gambia verbleef ik een soortgelijke accommodatie. Abca’s Creek Lodge ligt in het midden van het land, ver van de hotels aan het strand. De kleinschalige lodge is opgezet door een Nederlandse en haar Gambiaanse man. De mensen die er werken komen van dichtbij en er wordt gegeten wat er die dag voor handen is. Tijdens een aantal excursies kun je dorpen bezoeken en in contact komen de de locals hier, maar alles is kleinschalig waardoor de mensen geen attractie worden. Abca’s Creek Lodge heeft juist heel goed contact met de mensen in de omgeving, ze helpen de mensen zoveel mogelijk door werkgelegenheid te creëren en de dorpen te bezoeken.


Lees alle artikelen over duurzaam reizen

reizen-met-positieve-impact

duurzaam-reizen

One thought on “Positive travel: Duurzaam reizen in Cuba en Gambia”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.