Cuba is een fantastisch land om door te reizen. En hoewel het anders is dan de meeste landen, is reizen door Cuba niet moeilijk als je de spelregels kent. Om je te helpen de reis naar Cuba goed voor te bereiden heb ik aan aantal praktische reistips op een rijtje gezet. Zo is geld op Cuba wel een dingetje en moet je voor je vertrek zorgen dat je een visum en reisverzekering hebt. Cuba is in elk geval een fantastische bestemming waar je kleurrijke steden vindt, tropische bossen en paradijselijk stranden. Dan heb ik het nog niet eens over de leuke oldtimers gehad!

Praktische reistips Cuba

República de Cuba bestaat uit het eiland Cuba, Isla de la Juventud en ruim 4000 kleinere eilanden. Cuba ligt net voor de golf van Mexico en slechts 500 kilometer van Miami. Florida ligt ten noorden van Cuba op ongeveer 180 kilometer en ten zuiden ligt Jamaica op 140 kilometer. Het eiland heeft een totale oppervlakte van 110.860 km2 en een lengte van  1250 kilometer. Om alle hoogtepunten van Cuba te kunnen afstrepen heb je drie weken nodig. Vanuit Nederland kun je vliegen naar drie vluchthavens op Cuba. De meeste rondreizigers vliegen naar Havana. De vliegvelden Varadero en Santiago de Cuba zijn veel bezocht onder de strandgangers. Voor en tijdens je reis naar Cuba zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Alle praktisch reistips voor Cuba verzamelde ik en lees je hieronder.

Zelf je reis regelen naar Cuba regelen of via een organisatie

In Cuba kun je prima zelfstandig reizen en van te voren je route uitstippelen. Je hoeft niet alles van te voren vast te leggen, maar fijn is het soms wel. Via de reisorganisatie Local Hero Travel kun je ook een rondreis Cuba laten samenstellen. Local Hero Travel is een lokale reisspecialist die reizen op maat ontwikkeld, samen met de lokale bevolking. Zeker in een land als Cuba is dat aan te raden. Toerisme is van waarde voor de bevolking mits je dit bij lokale reisorganisaties doet. Bovendien zijn de mensen erg vriendelijk en maakt een local ervaring je reis nog waardevoller.

Vooraf regelen Cuba: visum, tickets, en paspoort

Visum voor Cuba

Wil je Cuba binnenkomen, ongeacht hoelang, dan moet je altijd een aantal dingen voorbereiden. Zo moet je een visum hebben wil je het land binnen komen. Een visum is een toestemmingsbewijs om een bepaald land binnen te mogen treden. Het visum voor Cuba is een groene papieren kaart welke je bij je dient te hebben, ongeacht de tijd dat je in het land bent. De kaart bestaat uit twee delen en op beide delen vul je je nationaliteit, eerste voornaam, achternaam, geboortedatum en het paspoortnummer in. Na binnenkomst wordt er een deel van het papier afgescheurd en ingenomen. Bij het verlaten van het land wordt het andere deel ingenomen. Een visum kun je makkelijk online aanvragen waarna deze per post naar je wordt verzonden. De kosten hiervoor zijn ongeveer 40 euro en het visum is 30 dagen geldig. Eenmalig verlengen kan bij een  immigratiekantoor in grotere Cubaanse stad als Havana.

Let op: vanuit de Verenigde Staten kun je niet zomaar naar Cuba reizen. Het reguliere groene visum zal dan ook niet geaccepteerd worden maar je zult een speciaal roze visum in de VS moeten regelen.

Vliegtickets Cuba en paspoort

De prijs voor een vliegticket naar havana ligt gemiddels rond de 600 euro. Heb je veel geluk dat vind je een ticket van €400 maar het in hoogseizoen (Nederlandse winter & zomer) zijn ticketprijzen van €800 geen uitzondering. Je zou ook een tussenstop kunnen hebben in bijvoorbeeld Parijs, Ik houd zelf altijd de websites van Skyscanner, Cheaptickets, WTC, en Tix in de gaten. Voor Cuba heb je in elk geval een paspoort nodig welke nog minimaal een half jaar geldig is.

Vaccinaties en verzekering

In Cuba moet je kunnen aantonen dat je goed verzekerd bent. Je zorgverzekeringspasje is hiervoor niet altijd voldoende. Voor de zekerheid kun je daarom een Engels kopie van je polis bij je reisverzekeraar of bank opvragen (gewoon even bellen). Mocht je niet kunnen aantonen dat je verzekerd bent dan kunnen ze in Cuba verplichten om ter plekken iets af te sluiten. Er worden voor Cuba geen vaccinaties verplicht gesteld, wel worden er een aantal aanbevolen. DTP en worden wel aangeraden. Voor meer informatie hierover kun je de site van GGD nalezen.

praktische-reistips-cuba

De CUC en de CUP, Hoe zit het met Cubaans geld?

Er zijn twee verschillende soorten valuta op Cuba. Het verschil is dat de een voor de Cubanen is (CUP), waarmee zij boodschappen doen en hun dagelijkse dingen van kopen. De andere is voor de toeristische doeleinden (CUC). Met de CUP heb je als reiziger dus eigenlijk niet zoveel te maken. Pinnen met je pinpas is op Cuba niet mogelijk. In grote hotels, op het vliegveld en in grote steden kun je wel met je creditcard betalen/geld halen. Een creditcard van Amerikaanse oorsprong,  zoals American Express en Diners Club, accepteren ze dan weer niet. Het is in elk geval aan te raden veel cashgeld op zak te hebben. Op het vliegveld kun je geld wisselen of je loopt met je creditcard en paspoort een bank in een grote stad binnen. Zelf he ik dit in Havana gedaan. De prijzen voor producten en activiteiten liggen ongeveer hetzelfde als bij ons in Nederland. Hier bekijk je de actuele koers (CUC staat gelijk aan de Amerikaanse dollar). Het is gebruikelijk om een fooi te geven.

Zo is het vervoer op Cuba geregeld

Je kunt op twee manieren rondreizen op Cuba: met het openbaar vervoer of met een eigen huurauto. Op het eiland rijden bussen via de nationale vervoermaatschappij Viazul. Het openbaar vervoer is een stuk goedkoper dan een auto of taxi, maar je bent nou eenmaal wel meer tijd kwijt. Een auto geeft veel meer vrijheid en over het algemeen zijn de wegen prima. In het oosten is het wegdek minder goed en zul je regelmatig gaten moeten ontwijken. Maar je rijdt dat ook vaak niet harder dan 80 kilomter per uur. Overigens kom je soms wel fietsers en paarden met aanhangwagen tegen (dat laatste is echt superzielig). Omdat Cuba zo populair is kun je het best zo vroeg mogelijk je auto boeken. Dit doe je via Transtur Car Rental. Een Nederlands rijbewijs volstaat in Cuba. Je hebt sowieso een creditcard nodig om een auto te huren en er komen extra verzekeringskosten bij het huren van een auto. In Cuba is alle apparatuur die GPS bevat verboden. Gelukkig checken ze niet je telefoon en kun je eventueel Maps.me gebruiken. Maar zorg in elk geval voor een goede wegenkaart.

Slapen in hotels of Casa Particulares?

In Cuba is het gebruikelijk dat je overnacht in Casa Particulares waarbij je bij de mensen thuis slaapt. Hotels zijn er wel te vinden maar Casas Particulares zijn goedkoper, geven een inkijk in het Cubaanse leven en zijn overal te vinden. Voor de locals is het een manier om inkomen te genereren. Wanneer je in een resort of een hotel verblijft, is dit meestal in handen van de staat. Voor een hotel liggen de prijzen tussen 40 en maximaal 100 euro.

Het loont om je accommodatie van te voren te reserveren, het is goedkoper en bovendien is Cuba erg populair en is het aanbod schaars. Je kunt een Casa herkennen door een bordje dat buiten hangt. Het is een wit bord met een blauw teken erop. Wil je van de voren reserveren? Dan kun je kijken op websites als: Casaparticular.com, Mycasaparticular.com & Casa-particular.nl. Gemiddeld ben je zo’n 30/50 euro voor een overnachting (vaak met ontbijt en diner als je dat zou willen) kwijt. De eigenaren van het huis moeten zelf nog een deel van het bedrag afdragen.

Telefoneren, internetten en voorzieningen op Cuba

Op Cuba verandert er de laatste tijd het een het ander, echter blijft de aanwezigheid van internet nog steeds schaars. Ga er vanuit dat je er tijdens je reis geen internet zult hebben. In de all-inclusive hotels in Varadero heb je de grootste kans op internet en heel soms zie je een groepje mensen op straat bij elkaar met hun telefoon. Dan weet je dat er wi-fi is. Ook in grote steden is er steeds meer wi-fi, echter moet je hier vrijwel altijd voor betalen. Wil je vanuit cuba bellen naar Nederland, draai dan eerst 119-31 en dan het nummer. Het netwerk is niet altijd heel goed en bovendien is bellen erg duur.

Mede dankzij het handelsembargo met de Verenigde Staten van Amerika zijn veel westerse producten hier niet of nauwelijks te verkrijgen. Supermarkten zijn vaak half leeg. Zorg daarom dat je al je benodigdheden mee neemt. Tip: neem wat extra's mee voor de bevolking. Er is met name behoefte aan verzorgingsproducten zoals shampoo.

Overige reistips voor Cuba

  1. Op Cuba hebben ze stopcontacten met zoveeel 110 als 220 volt. De meeste stopcontacten zijn geschikt voor een stekker met platte polen waarvoor je een wereldstekker nodig hebt. In Cuba worden de stopcontacten van type A, B, C en L gebruikt. Lees hier meer.
  2. De beste reistijd op Cuba is de winter (voor zowel Nederland als op Cuba). De temperatuur in de zomer is benauwd en je hebt meer kans op tropische regenbuien.
  3. Cuba is een veilig land voor reizigers. Let natuurlijk wel op je geld en het is niet aan te raden 's nachts alleen door de straten te lopen (maar in welk land wel?)
  4. Verwacht niet te veel van het eten op Cuba. Ze serveren er vooral rijst, bonen en vlees. Het water uit de kraan is in Cuba niet drinkbaar.
  5. Op Cuba is het in de zomer 6 uur vroeger dan in Nederland
  6. Welke bezienswaardigheden op Cuba mag je niet missen? Bezoek sowieso Havana, Trinidad, Vinales, Topes de Collantes, Cienfuegos en als je tijd hebt ook het oosten van Cuba.
  7. Lees al mijn reisartikelen over Cuba hier

praktische-reistips-cuba

praktische-reistips-cuba

reistips-cuba

praktische-reistips-cuba