Me voorbereiden om een wintersportvakantie vind ik persoonlijk een van de meest uitdagende dingen om te doen. Vliegen met alleen handbagage en alle vloeistoffen selecteren, prima. Maar aan alles denken voor een wintersportreis is andere koek. Je wordt er naarmate je het vaker doet steeds handiger in en toch is het fijn om een overzicht te hebben. Vandaar dit handige overzicht met praktische tips voor de wintersport!

10 praktische tips voor de wintersport

Behalve dat wintersport een van de tofste dingen ooit is, kan het tevens een gevaarlijke hobby zijn. Ga je voor de eerste keer met de latten de berg af? No worries, het is vooral heel leuk! Op elke reis bereid ik me goed voor, en zeker voor de wintersport. Wat moet je precies allemaal doen voor en tijdens je wintersport? Je bent niet de eerste die het zich afvraagt. Met deze praktische tips voor de wintersport hoop ik jou op weg te helpen naar een relaxte sneeuwvakantie.


Lees ook: De ultieme wintersportbestemming: Dit is er te doen in Oost-Tirol

Let op je reis en zorg verzekering

Of je een reisverzekering écht nodig gaat hebben, dat kun je van tevoren natuurlijk niet voorspellen. Je hoopt er uiteraard niet op maar je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen. Ik ga er even van uit dat je wanneer je op reis gaat altijd een reisverzekering neemt. Voor bijzondere activiteiten als duiken en skiën moet je je echter aanvullend verzekeren. Als je een doorlopende reisverzekering hebt kan je eenvoudig de wintersportdekking aanzetten. Het is fijn om te weten dat je ten alle tijden voor veel verzekerd bent. Het is wel aan te raden om je aan de regels te houden. Ben je offpiste dan ben je namelijk niet verzekerd. Meer over je reis en zorg verzekering lees je in dit artikel dat ik eerder schreef.

Met de auto naar de wintersport? Hier moet je aan denken

Om er even wat cijfers in te gooien: een grote meerderheid – ruim 8 op de 10 – gaat altijd met de auto op wintersport. Als je met vier personen in een auto zit is dit voordeliger en bovendien iets duurzamer dan vliegen. Ga je met de auto op wintersport dan zijn er aan aantal dingen van belang:

Vignet – Wat veel mensen vergeten is dat er voor veel wintersportlanden een vignet aangevraagd moet worden. Een vignet is een soort vorm van wegenbelasting. Je koopt een sticker die je op de auto plakt, maar je hebt ook een digitaal vignet. Koop je vignet te voren om wachttijd aan de grens te voorkomen. Naast Hongarije, Slowakije en Roemenië hanteert ook Oostenrijk sinds december 2017 het digitale vignet! Bestel je vignet voor Oostenrijk online op autotolvignetten.nl en je kenteken staat binnen 1 werkdag geregistreerd in de database van Oostenrijk! Je kunt op deze website ook snel zien wanneer je een vignet nodig hebt. 

Verplichte producten in de auto – Per land verschilt het welke producten verplicht zijn om in de auto mee te nemen, denk hierbij vooral aan een gevarendriehoek en veiligheidsvestjes voor alle inzittende. Ook kan het verplicht zijn om bijvoorbeeld een alcoholtester (Frankrijk) of een reservelampenset (Hongarije) mee op reis te hebben.

Winterbanden en sneeuwkettingen – Ik vertel je vast niets nieuws als ik zeg dat winterbanden is veel landen verplicht zijn. In Oostenrijk en Duitsland bijvoorbeeld. Is het weer echt bar en boos, dan zijn sneeuwkettingen aan te raden. Daarnaast kan je auto iets minder goed tegen kou en kan de accu sneller leeggaan. Ook de handrem kan ‘bevriezen’. Dingen om even te controleren dus!

Zorg dat je een beetje fit bent

Een marathon hoef je er niet voor te kunnen, maar het helpt wel als je een beetje fit bent op de piste. Vooral voor je bovenbenen kan skiën best zwaar zijn. En al helemaal als er veel sneeuw ligt. Als het sneeuwt of mistig is de hele dag en ik zie geen hand voor ogen dan trillen m’n benen nog wel eens omdat ze te gespannen hebben gestaan. Het beste medicijn? Een zwembad! En een beetje kracht natuurlijk. Skiën draait om de juiste techniek dus in principe hoort het niet zwaar te zijn. Maar we hebben vast allemaal wel eens anders ervaren. Zelf vind ik het fijn om conditie op te bouwen, een stevige ‘core’ te kweken en aan yoga te doen.

Draag de juiste kleding

Een inkoppertje dit, toch wordt de juiste wintersportkleding nog vaak onderschat. Je moet er misschien niet aan denken, maar een dik skipak met thermokleding, lange sokken, wanten en een helm zijn onmisbaar voor de wintersport. Kleding moet lekker zitten, goed aansluiten en geen irritanties geven van stomme labeltje. Ben je een koukleum? Kies dan voor thermokleding. Zelf draag ik sportkleding onder een dunne fleecetrui, twee of drie-laags. Soms draag ik een sportlegging onder mijn skibroek en soms ook helemaal niet. Laagjes zijn in elk geval handig want tijdens het skiën kun je het lekker warm hebben terwijl het in de stoeltjeslift weer ijskoud is. Lees hier meer over de must-haves voor elke wintersporter.

Drielagensysteem kleding

Het klassieke 3 lagen systeem is de beste manier om je warm te houden. Tegelijk kun je makkelijk wat uittrekken mocht het te warm zijn. De onderste laag moet een zachte stof zijn welke je droog houdt en vooral comfortabel aanvoelt. De tussenlaag zorgt voor isolatie en eventueel afvoer van zweet. De buitenlaag beschermt tegen wind, kou en eventueel sneeuw.


Lees ook: Waarom Les Quatre Vallées in Zwitserland de perfecte wintersportbestemming is

wintersport-tips-eerste-keer


Tip: kies een jas die hoog gesloten kan worden en met sneeuwvanger zodat wanneer je in de sneeuw valt de sneeuw niet onder je jas kan gaan. Tevens moet de jas een zak hebben waar je skipas in kan.


En skispullen die goed passen

De skischoen – Skischoenen zijn de meest verschrikkelijk dingen die er zijn. Ze zitten niet lekker en er op lopen gaat ook niet. Met dat in je achterhoofd is het toch belangrijk dat je skispullen goed zitten. Je skischoenen neem je een maatje groter dan je eigen maat.

Skistokken – De juist lengte van je skistokken bepaal je door je elleboog strak langs je lichaam in een hoek van 90 graden te houden. Bij de lengte van je hand tot de vloer tel je nog vijf centimeter op en dan heb je de juist lengte voor de skistokken.

De ski’s – Beginnende skiërs wordt aangeraden om ski’s te nemen die 5 tot 10 cm korter zijn dan de eigen lichaamslengte. Lange ski’s zijn over het algemeen automatisch meer geschikt voor gevorderde skiërs omdat het manouvreren ervan wat lastiger gaat wanneer je techniek nog niet top is. Daarnaast kun je kiezen voor een carve-ski, waarmee je makkelijkere mooi bochten kunt maken.

Bril en helm – Een skibril staat misschien niet zo charmant maar is voor mij echt onmisbaar. Of ik nu snel ga of niet, door de kou krijg ik altijd tranen in mijn ogen. Daarnaast is een bril er tegen fel zonlicht dat door de sneeuw extra weerkaatst. En is de bril er voor slecht weer, zodat je geen sneeuw in je ogen krijgt en zodat je beter diepte kunt zien. Het is tegenwoordig ook gebruikelijk dat je een helm draagt op de piste. Kies voor een helm welke je kunt verstellen.


Meer leesmateriaal: Ontdek Zuid-Tirol in de winter


Tip: zorg dat je skischoenen niet in de kou liggen. Je plastic schoenen worden zo hard dat ze bijna niet meer te buigen zijn waardoor het aantrekken van de schoenen haast onmogelijk wordt.


Check het weer en blijf zeker bij lawinegevaar op de piste

Het weer in de Alpen is de laatste tijd extreem te noemen. Van extreme sneeuwval tot warmte. Beide zijn niet bevorderlijk voor het ski-plezier. De kans is groot dat lawines de komen jaren alleen maar gaan toenemen doordat de aarde opwarmt. Daarom is het dus van extra belang dat je de weerberichten in de gaten houdt. Heeft het in korte tijd veel gesneeuwd? Ga dan zeker niet van de pistes af. Daarnaast is het handig te weten wat voor weer het wordt zodat je je kleding er op kunt aanpassen.

Zorg dat je de pistekaart van de voren bekijkt

Aan het eind van de dag zul je altijd wel weer terug komen in een dal. Alle pistes gaan nou eenmaal naar beneden. Maar het is wel zo prettig als je weet waar je bent en waar je uit komt. Zeker wanneer je in een groot skigebied bent kun je snel verdwalen. Vooral als je net als ik geen richtingsgevoel hebt. Gelukkig zijn er bij liften borden met de kaart. Hierop kun je ook de kleuren van de pistes zien. Afgelopen januari in Oostenrijk waren we net slim genoeg om even op het bord te kijken voordat we naar beneden gingen, anders waren we mooi op de zwarte piste beland.

Vaart maken is kunnen remmen

Ik wil niet zeggen dat dit een lifehack is maar dicht in de buurt komt het wel. Op latere leeftijd heb ik pas écht (opnieuw) leren skiën en ik moet eerlijk zeggen dat ik doodsbang was. Ik was er van overtuigd dat ik van de berg af zou vallen. Kan uberhaubt niet maar toch heb ik huilend halfverwege een piste gestaan (bedankt pistebulli voor het naar beneden brengen en redden van mijn leven). Ik ben niet de enige die skiën in het begin eng vond. Remmen en bochten maken is wat je het eerst leert en wat ook direct het moeilijkst is. Maar wist je dat als je even rechtdoor gaat, je vaart maken en dan met een soort hupje naar links of rechts het makkelijkst kunt remmen? Je kunt beter een stukje rechtdoor gaan als je ziet dat verderop een vlakker of breder stuk is. Gewoon lekker roetsjen en dan komt het goed!


Lees ook: Wintersport in de Alpen: welk land moet je kiezen voor wintersport?


WINTERSPORT PAKLIJST VOOR OP DE PISTE

  • Thermoonderkleding
  • Tweede laag kleding (fleece vest)
  • Ski broek en jas
  • Skisokken
  • Helm en ski bril
  • Waterdichte wanten
  • Muts en zonnebril
  • Sneeuwschoenen
  • Dag rugzak
  • Ski/snowboard + schoenen en stokken
  • Autobahnvignet
  • Milieusticker Duitsland
  • Winterbanden
  • Reisverzekering pas
  • Zorgverzekering pas
  • Thermoskan
  • Zonnebrandcrème voor gezicht en lippen
  • Voor de zekerheid nagelschaartje en pleisters

wintersport-tips

eerste-keer-wintersport-tips