Grote kans dat je het wel eens gedronken hebt: de cocktail Hugo. Lange tijd was Aperol Spritz helemaal hip op het terras, maar daarna kwam de groene variant op deze Italiaanse cocktail. Toch weten veel mensen niet waar het frisse drankje vandaan komt. Een aantal jaar geleden is het overgewaaid uit Zuid-Tirol, het bergachtige noorden van Italië. Het belangrijkste ingrediënt voor Hugo is vlierbloesemsiroop, en ook in Nederland groeit vlierbloesem in het voorjaar. Je kunt deze witte bloemen plukken en er zelf siroop van maken. In dit artikel lees je hoe je dat doet en het recept om zelf Hugo te maken.

Zo kun je zelf Hugo maken

Het recept voor 1 glas Hugo

  • Veel schermen van vlierbloesem (zeker een emmer vol)
  • 1250 gram suiker per liter
  • water
  • 120 ml prosecco
  • 30 ml spa rood
  • 1 schijfje limoen
  • Verse muntblaadjes
  • IJsklontjes

De Hugo zelf maken doen je zo:

Vlierbloesem siroop maken

Wil je zelf vlierbloesem siroop maken dan moet je een dag eerder beginnen met het maken van dit recept. Je kunt vlierbloesem siroop anders ook bij onder andere  Albert Heijn kopen. Ga er 's ochtends vroeg tijdens een droge dag op uit om vlierbloesem te plukken. Het is handig om een schaar en een emmer mee te nemen. Neem ze mee en leg ze een paar uur uit zodat insecten weg kunnen kruipen. Je kunt beter niet schudden omdat het stuifmeel dan ook vervliegt en dit zorgt juist voor een lekkere smaak van de siroop.

Doe de vlierbloesems in een grote bak en overgiet met water. Sluit de kom af en laat dit ongeveer 24 uur staan. Doe dan het water door een vergiet en eventueel door een handdoek als zeef. Helemaal helder wordt de siroop nooit vanwege de stuifmeel maar dat is niet erg. Het 'vlierbloesem water' doe je in een grote pan en je voegt per liter ongeveer 1100 gram suiker toe. Dit mengsel ga je verhitten totdat het net niet kookt en roer je net zo lang (gemiddeld 10 minuten) tot dat de suiker is opgelost. Laat je siroop afkoelen en dan kun je het gebruiken voor de Hugo. De siroop kun je in flessen doen en lange tijd bewaren.

De Cocktail bereiden

De cocktail maken is heel eenvoudig. Schenk 30 milliliter vlierbloesem siroop in een groot wijnglas, samen met Prosecco en bruiswater. Dit meng je door elkaar en als laatst voeg je er ijsklontjes, een schijfje limoen en blaadjes munt aan toe.

eten-drinken-zuid-tirol

zuid-tirol

Hugo-recept

noord-italie