egenwoud-van-costa-rica

Nog geen jaar geleden was ik een maand lang op reis in Costa Rica. Een van de mooiste en biodiverse landen ter wereld. De natuur is ontzettend belangrijk en wordt zo goed mogelijk beschermd. Maar zelfs een 'duurzaam land' als Costa Rica heeft hulp nodig. Vandaar dit artikel met belangrijke oproep: help jij het regenwoud van Costa Rica beschermen?

Dit stukje regenwoud in Costa Rica heeft hulp nodig

Dit is een gastblog van Else Driehuis. Zij is met een bijzondere crowdfunding gestart. Ik ben een groot reisfanaat (en heb in het verleden mooie reizen mogen maken naar de prachtige natuur van o.a. Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en Patagonië). Maar toch is dat niet waarover ik vandaag ga schrijven. Ik heb namelijk iets belangrijkers te vertellen. Ik wil jullie vertellen over de crowdfunding actie waarmee ik, samen met vriendin Lonneke en stichting Adopteer Regenwoud, probeer te voorkomen dat een prachtig stuk regenwoud in Costa Rica gekapt gaat worden. En nog belangrijker – waarom ik daarbij per direct jullie hulp nodig heb.

Waarom is actie nu nodig? 

Wat is er dan aan de hand? Een stuk regenwoud van 25 hectare in het midden van het reservaat dat eigendom is van Work with Nature, wordt bedreigd. Voor de kenner: het reservaat ligt dicht bij nationaal park Barbilla. Er zijn vergevorderde plannen voor de aanleg van een verharde weg langs dit perceel. Veel studies laten zien dat de aanleg van verharde wegen vrijwel altijd leidt tot kap. Niet zo gek ook, want al die gekapte bomen kunnen via die weg vervolgens lekker makkelijk worden afgevoerd. Werkt toch beter dan vanuit het midden van een oerbos met een reusachtige eeuwenoude boom onder je arm je een weg naar buiten banen. Natuur zonder menselijke interventie weet zichzelf wel te beschermen.

Met de aankoop kunnen we het regenwoud beschermen

Die verharde weg? Die komt er toch, daar kunnen we niks meer aan veranderen. Maar we kunnen Work With Nature wel helpen dit stuk regenwoud op te kopen, waardoor ze het kunnen beschermen tegen kap en jacht op de dieren die er wonen. Hiervoor is al geld beschikbaar, maar er is 15.000 euro nodig. Inmiddels hebben wij een derde van dit resterende bedrag weten in te zamelen met onze crowdfunding. Ik ben daar best trots op, maar.. we zijn er nog lang niet!  Van Maarten, de lokale vertegenwoordiger van Adopteer Regenwoud in Costa Rica, kreeg ik de volgende foto’s van zijn wandeling door het gebied dat we willen opkopen.  Moet je eens kijken wat een prachtige plek dat is.

De boer van wie het bedreigde stuk regenwoud nu nog is wil het perceel graag verkopen aan Work With Nature, maar moet daarvoor natuurlijk wel betaald worden. Help jij ons het resterende bedrag in te zamelen zodat we samen voorkomen dat er nog meer regenwoud verloren gaat?

Nog 10.000 euro nodig. Wat kun jij doen? 

Doneer wat je kan via deze website en deel de actie met je vrienden en familie. We hebben nog maar even (tot 7 maart) om de resterende 10.000 euro op te halen. Als we in de komende 14 dagen niet minstens 2500 euro ophalen, is de kans klein dat dit ons gaat lukken. Deel, doneer en draag bij aan de bescherming aan dit unieke stuk regenwoud. Heb je vragen of goede ideeën? Mail me dan vooral op else@adopteerregenwoud.nl.

regenwoud-kopen

regenwoud-costa-rica

Waarom deze actie?

Je vraagt je misschien af waarom ik deze actie begonnen ben?  Dat heeft meerdere redenen. Één, ik heb in corona tijd juist meer geld over (want mijn geld gaat vooral op aan reizen maken, en dat kan nu niet). Twee, ik voelde de urgentie iets te betekenen voor onze wereld, want het is ons allemaal in 2020 toch wel duidelijk geworden: het gaat niet goed met ‘m! Drie, ik voelde me regelmatig machteloos. Alsof ik enkel kan toekijken hoe de wereld om mij heen langzaam kapot gaat. Dit gevoel herkenden veel mensen om mij heen ook. Ik heb daarom samen met mijn vriendin Lonneke besloten een actie op te zetten waarbij jullie kunnen aanhaken. Zo kunnen we samen wel iets doen, wel iets betekenen. Vele kleine stapjes maken tenslotte een grote en inspireren op hun beurt mogelijk weer anderen!

Aanvankelijk besluit ik geld te doneren aan een stichting die ik via een google-search vind: Adopteer Regenwoud. Hun aanpak - waarbij ze lokaal ter plaatse zijn (via de nauw-verwante stichting Work With Nature die vanuit Costa Rica werkt) en daarmee werk creëren voor lokale bevolking - vind ik inspirerend. Bovendien doet de stichting onderzoek naar herbossing van eerder ontgonnen grond. Voor mij klinkt dit als een duurzame en realistische aanpak om een van de grootste problemen van onze tijd tegen te gaan: ontbossing.

Doneren doe ik niet zomaar, dus ik schrijf het contactformulier van Adopteer Regenwoud vol met vragen over hoe en wat en waar. Al snel krijg ik een mail terug van Martin, voorzitter van Adopteer Regenwoud, dat bellen wellicht handiger was om antwoord te geven op mijn vele vragen (oeps, sorry Martin 😉 ). Na een verhelderend en mooi gesprek besluit ik dat mijn donatie alleen niet genoeg is: ik wil meer doen. Daar is deze actie uit voorgekomen.

➞ Lees ook: de mooiste natuurgebieden in Costa Rica
➞ Tips om duurzaam te reizen

regenwoud-beschermen

regenwoud-van-costa-rica

One thought on “Adopteer jouw eigen stukje regenwoud in Costa Rica!”

  1. Wat goed dat je hier aandacht aan besteed Bianca. Ook voor reizigers zoals jij en ik is het heel belangrijk dat het regenwoud blijft bestaan. We willen toch ook graag dat onze kinderen en hun kinderen nog kunnen genieten van de schoonheid van dit magnifieke stukje natuur!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.