arcadie-Griekenland

Een van mijn mooiste ontdekkingen van het jaar is – nu al – de groene bergregio Arcadië, gelegen op het grootste schiereiland van Griekenland. Het was niet de eerste keer dat ik Griekenland bezocht, maar wel de eerste keer dat ik zo verrast werd door de ongekende natuur die zo ontzettend groen is. Zelfs op het meest zuidelijkste stukje vaste land van Europa. In dit artikel lees je meer over het andere Griekenland in de groene regio Arcadië.

Ontdek de groene regio Arcadië

Arcadië is een regio centraal gelegen op het schiereiland Peloponnesos. De bergachtige landstreek is schaars bevolkt waardoor er meer dan genoeg rust te vinden is. Het toerisme staat er nog op wankele benen, maar de Griekse traditie en cultuur zijn juist stevig geworteld. Door de hoogte en vele bossen is het er een stuk koeler dan in de rest van Griekenland, en leent zich perfect voor outdooractiviteiten. Horders toeristen en witte met blauwe stadjes hoef je hier niet te verwachten. Nee, in Arcadië – ook wel Arkadia – draait het om kalmte, sereniteit en wonderschone natuur.

Een auto huren in Griekenland: tips en ervaringen


Meer leesmateriaal: Road trip route Peloponnesos, een rondreis door de Griekse Oudheid

regio-arcadie


De ideale bestemming om te hiken

De meeste mensen – met name Atheners – bezoeken de regio graag om te wandelen. Hoogteverschillen in Arcadië zijn er zeker, maar voor elk niveau hiker is er wel een geschikt pad te vinden. Er is een uitstekend netwerk aan wandelpaden die duidelijk te herkennen zijn aan de borden. Zelf gingen wij ook met een gids op pad en hij vertelde dat ze elk jaar bezig zijn om de routes te verbeteren. We deden twee hikes tijdens onze road trip waarvan er een best pittig was. De route liep van De Moni Timíou Prodrómou (klooster aan de oost kant van de Lousios-kloof) naar de andere kant van de kloof waar ook een klooster zit. Het pad is steil en met veel losse stenen, maar helemaal de moeite waard om te bewandelen.

Pittoreske bergdorpen

Tussen al dat groene en bergachtige landschap zitten pittoreske dorpjes verstopt. Tijdens de vele slingerbochten rijd je er van zelf doorheen. Dimitsana, Lagkadia, Karytaina en Stemnitsa zijn de dorpen die ik bezocht en waarvan de eerste favoriet is. De dorpen zijn niet veel meer dan een lange straat met wat winkeltjes en restaurants, maar de ligging is altijd prachtig. Dimitsana is één van mooiste dorpen van het hele schiereiland. Hoewel het kleine stadje uit een straat bestaat en oud is, is het goed verzadigd met cafés en koffiebarretjes. Door de crisis was er in de grote stad zelfs geen werk, en trokken de jongeren terug naar de dorpen om daar iets te beginnen. Dimitsana is een schilderachtige plaats in een bergvallei aan de rivier Lousios en een goede uitvalsbasis om in elk geval twee nachten te verblijven.

Moni Prodromou Klooster

De vier eerder genoemde dorpen liggen allemaal dichtbij de Lousios kloof. Deze indrukwekkende kloof van 5 kilometer lang en 300 meter diep zul je vaak tegenkomen. Aan beide kanten van de kloof zit een klooster, waarvan ik Moni Prodromou (Grieks voor Klooster van de Heilige Voorloper) de mooiste vond. Dit klooster zit als een zwaluwnest tegen de steile bergwand aangeplakt. Het uitzicht is hierdoor werkelijk adembenemend. Volgens de traditie zou het in 1167 gesticht zijn door keizer Manuel Comnenus, maar betrouwbaardere bronnen zeggen dat het huidige klooster ergens in de 16e eeuw gebouwd moet zijn. Het is toegewijd aan de heilige Johannes de Doper, die in de orthodoxe traditie de Voorloper van Christus wordt genoemd. Het klooster kun je voor 13:00 en na 17:00 bezoeken en er leven nog zo’n 10/15 monikken. Langere kleding is gepast en van de mannen wordt gevraagd een rok te dragen (hangt bij de ingang). Bij binnenkomst serveren de monniken water en koffie.

Het andere klooster – Néa Moní Filosófou – is wandelend bereiken. Hiervoor daal je eerst de kloof af en steek je de wilde rivier over. Vervolgens klim je weer omhoog. Deze wandeling is vrij zwaar, zeker wanneer het warm is. Dit klooster bestaat uit twee delen. Een is ook gemakkelijk met de auto te bereiken, maar voor het mooie oude deel ook aan de wand, moet je nog 500 meter lopen over een smaller pad.

Lousios kloof en rivier

Bij de Lousios kloof is meer te beleven. Het is een van de mooiste kloven van heel Griekenland met een smalle maar spectaculaire rivier. Mocht je de wandeling tussen de twee kloosters gedaan hebben dan heb je deze rivier over moet steken. Hij is ongeveer 23 km lang, ontspringt op een hoogte van 1000 meter in de buurt van het dorp Karkaloú, en mondt 820 meter lager uit in de Álfios. Door de rivier schroomt het water snel en is soms zelf ruig te noemen. Zwemmen zit er hier dan ook niet in, maar raften of kanoën juíst wel. Dit kun je doen bij voorbeeld Trekking Hellas Arcadia.


Meer leesmateriaal: Voor je bucketlist: Dit zijn de mooiste hikes van Europa

Arcadie, of Arkadia is de groene bergregio in het midden van Peloponnesos. Om deze plek te bereiken vlieg je naar Athene en huur je een auto. Vanuit Athene is het nog zo’n drie uur rijden. Bergdorpen Dimitsana, Stemnitsa en Lagkadia zijn de leukste. Dit is ook de ideale regio om te raften of te kajakken op de rivier Loussios. De regio Arcadië grenst tevens aan zee en telt een paar fijne baaien.

arkadia

arcadie-griekenland

regio-arcadie

arkadia-griekenland

arcadie-peloponnesos

regio-arcadie

Dimitsana

Dimitsana-griekenland

Peloponnese

Moni-Prodromou

klooster-peloponnesos

Moni-Prodromou

Peloponnesos-bezienswaardigheden

Stemnitsa

wandelen-peloponnesos

Arcadië

Arcadië-Griekenland


3 thoughts on “Het andere Griekenland: ontdek de groene regio Arcadië”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.