Duurzaam-noorwegen

Røros is een plaats in Noorwegen waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt, maar dat je onbewust misschien wel kent. Een deel van Pippi Langkous is namelijk opgenomen in het stadje Røros. Je weet wel, dat straatje met die gekleurde houten huisjes. Røros blijkt behalve superkleurrijk ook een van de oudste stadjes in Europa te zijn dat gebouwd is van hout. Dankzij het unieke karakter en de nog authentieke gebouwen staat Røros op de wereldfergoedlijst van UNESCO.

Røros in Noorwegen

Røros is een van de oudste stadjes in Europa welk is gebouwd met uitsluitend houten gebouwen en alleen daarom is deze plek al een bezoek waard. Het stadje heeft aardig wat branden gekend, maar heeft ondanks dat zijn karakter gehouden. Røros ligt in de provincie Trøndelag op een hoogte van zo’n 630 meter. Naast dat het karakteristiek is, staat het ook bekend als een van de belangrijkste regio’s voor lokaal geproduceerd voedsel en heeft het een duurzaamheidscertificaat.


➞ Tips om duurzaam te reizen
Route road trip Noorwegen

noorwegen

Duurzame bestemming

In 1644 is het stadje gesticht omdat er kopererts in het gebied was gevonden en werd hierdoor al snel een een de belangrijkste mijnstadjes in Noorwegen. De straten en boerderijen zijn nu nog exact hetzelfde als toen het gebouwd werd. Sinds 1980 staat Røros daarom op de UNESCO Wereldergoedlijst. Ruim vijf jaar geleden, in 2013, kreeg Røros het certificaat Sustainable Destination. Dit keurmerk wordt toegekend aan bestemmingen die systematisch de negatieve impact van toerisme proberen verminderen. Zo wordt er lokaal voedsel geproduceerd en wordt de natuur en lokale cultuur behouden. Het keurmerk wordt alleen toegekend aan bestemmingen die op structurele en over een lange periode de negatieve impact van toerisme proberen tegen te gaan. Massatoerisme zou je hier dus nooit tegenkomen omdat de gemeente samenwerkt met toeristische organisaties. Kleinschaligheid en duurzaamheid wordt zo gewaarborgd.


Lees ook: Duurzaam reizen in 2019

Het keurmerk Sustainable Destination is een initiatief van responsibletravel.com. De Responsible Travel Tourism Awards is in 2004 opgericht om de toeristische sector op een duurzamere manier te veranderen. Hierbij draait het onder andere om respect voor de lokale bevolking en diversiteit. de winnaar wordt door een vakjury gekozen. In 2013 was Noorwegen het eerste land ter wereld dat een nationale certificering introduceerde voor duurzaam toerisme. Trysil, Vega, Røros en Lærdal waren de eerste vier bestemmingen die dit certificaat ontvingen.

Tips voor je bezoek aan Røros

Røros is een klein stadje dat je in een dag kunt zien. In de omgeving is echter nog veel meer moois te zien en dan is Røros een goede uitvalsbasis. Op nog geen 15 minuten rijden van het stadscentrum ligt een klein vliegveld en dit is de makkelijkste manier om deze plek te bereiken. Vanaf Oslo kun je hier binnen een uur heen vliegen en de vlucht is al een beleving op zich. Met de bus is het twee uur rijden vanaf Trondheim. Deze dingen zijn er zoal te zien en doen in Røros:

  • Proef de lokale Noorse eetcultuur. Het dorre landschap en de temperatuur in de regio betekent dat al het voedsel dat wordt verbouwd langzaam groeit en een onderscheidende smaak ontwikkeld
  • Overnacht bij Røros Hotell aan de rand van de stad. Vanuit hier ben je zo in het centrum en tegelijk in no time in de bossen.
  • Slenter zonder doel door het centrum van Røros. Het is een levend museum met smalle straten en gekleurde huizen
  • Tynset Church is het icoon van de stad. De kerk is van binnen versierd met nep-marmer en blauw, waardoor het een populaire plek is voor bruiloften

Femund National Park

Op ongeveer 50 minuten rijden (een prachtige tocht door het bosrijke Noorwegen) van Røros kun je op een boot stappen om Femun National Park te bezoeken. Femundsmarka National Park is een van de grootste ononderbroken, ongerepte wildernisgebieden in Zuid-Scandinavië. Het meer ligt centraal in het park, omringt door bergen en bosrijke natuur. De Norwegian Trekking Association heeft het gebied zelfs geselecteerd als een van de drie beste wandelgebieden in Noorwegen. De MS Fæmund II is een soort pendelboot die op een aantal plekken stopt. Kampeerders en hikers komen af en aan om de natuur te ontdekken.


Lees ook: Dit is waarom Oppdal in Noorwegen de ultieme outdoor bestemming is

noorwegen

noorwegen-roros

roros-duurzaam

noorwegen-duurzaam

roros-noorwegen

roros

null

noorwegen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.