Elke keer tijdens een wintersport riep ik het weer: binnenkort gaan we Oostenrijk in de zomer bezoeken. En toch kwam het er niet van. Gek genoeg. Dit reisjaar staat bij mij een beetje in het teken van de natuur en wandelingen maken. Dat deed ik de afgelopen maanden al in Duitsland en in Portugal. Maar als je ergens goed kunt hiken dan is dat hier, in het SalzburgerLand van Oostenrijk. Het gelukkige toeval is dat ik SalzburgerLand mocht gaan ontdekken en ik kwam er achter dat dit gebied de unieke combinatie van stad & bergen is.

Regio SalzburgerLand: Ultieme combinatie van stad & bergen

Eind juni: besneeuwde bergtoppen terwijl en in het dal meer dan 30 graden. Locals die vooral in het weekend en tijdens bijzondere gelegenheden nog steeds vol trots hun traditionele kleding dragen. Salzburgstad dat bomvol zit met koffietentjes en goede restaurants (die vind je trouwens in heel SalzburgerLand). De klassieke gebouwen en natuurlijk Mozart, zout (salz), Heidi, de Alpen koeien, The Sound of Music en Schnaps. SalzburgerLand is een wonderlijke mix van bijzonderheden. De deelstaat Salzburg, of SalzburgerLand, ligt west-centraal gelegen in Oostenrijk en is de jongste Provincie van Oostenrijk met gemiddeld maar 520.000 inwoners en een oppervlakte van 7155 km2.

De mountains

Bergen. Overal. Bij de eerste stap in Oostenrijk (vanaf München bijvoorbeeld) veranderd het landschap vrijwel direct. Van een groen heuvellandschap naar steile rotsen, ruige kliffen en met sneeuw bekleedde bergen. Wij maken een fijne hike (niet al te moeilijk) op de Annaberg. Zo schoon, zo stil, vredig. Natuurgeweld en toch zo rustgevend. Ten midden van een klein dal vinden we ineens een kaasboerderij en even later drinken we brandnetel-limonade bij de volgende berghut. De hoogste top is bijna 2,5 kilometer hoog en niet ver hiervan ligt Flachau, waar ik een aantal jaar geleden nog op de ski’s stond.

Van alle landen waar de Alpen in liggen, ligt het grootste deel (29%) in Oostenrijk! En je vind hier niet alleen bergen, er zijn vele prachtige kristalhelderen meren te vinden die roepen om een duik.

Lees ook: Actief en sportief in Oostenrijk: acht x doen in SalzburgerLand

salzburgerland-combinatie-stad-bergen

salzburgerland-ultieme-combinatie-stad-bergen

salzburgerland-hoogtepunten

salzburgerland-ultieme-combinatie-stad-bergen

Meer info:

Stedentrip Salzburg

Een uur rijden vanaf de Annaberg staan we in Salzburg. En zelfs náást Salzburg ligt een berg. De 1776 kilometer hoge Untersberg. Letterlijk een kwartier rijden vannuit de stad en je bent in de bergen. Een kwartier rijden en je bent overigens ook in Duitsland. De Untersberg kun je bewandelen maar er gaat ook een gondel naar de top, en heb je de Salzburgkaart dan kun je deze hiervoor gebruiken. Met goed weer (há, hadden wij niet dus geen foto’s) heb je een uitzicht over de stad, de omgeving en kun je Duitsland zien.

Salzburg is een mooie stad. Verzorgd. Luxueus. Klassieke gebouwen, witte paleizen, strakke kasteeltuinen en hoewel een eerste kennismaking wat strak en zakelijk over kan komen, is Salzburg juist een enorm knusse en gezellige stad. Een rivier geeft altijd een relaxte sfeer en ook hier is dat het geval. Samen met de vele terrassen, de gepolijste pleinen, de gezellige koffiehuizen (heel belangrijk in Oostenrijk) en de Biertuinen is Salzburg een prettige stad om een of twee dagen in door te brengen.

Lees meer: zien en doen in Salzburg

salzburgerland-combinatie-stad-bergen

salzburgerland-ultieme-combinatie-stad-bergen

One thought on “SalzburgerLand: De ultieme combinatie van stad & bergen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.