Suppen is de laatste jaren enorm populair geworden in Nederland. Het is dan ook een leuke zomerse activiteit die je op het water kunt doen. Door middel van een SUP board en peddel beweeg je je voort. Het is ontspannend maar ook goed voor je armen en buikspieren! Er zijn verschillende SUP's op de markt, de ene beter dan de andere. Wil je een SUP board kopen? Lees dan hier een aantal handige tips.

SUP board kopen tips


In de zomer besloot ik om eindelijk zelf een board aan te schaffen. Op veel plekken in Nederland kun je wel een SUP board huren, maar er zelf een hebben heeft toch meer voordelen. Destijds had ik het geluk dat de Action een prima subboard voor een hele goedkope prijs te koop had staan. Deze is dit jaar helaas niet meer te koop. Er zijn wel genoeg andere alternatieven. Heb je de smaak van het suppen te pakken en wil je een eigen een SUP board kopen? Hier kun je een SUP kopen en op deze dingen moet je letten:

- SUP board kopen tips -


 1. Wat is een goed SUP board?

Wanneer je een eigen SUP board wilt aanschaffen moet je rekening houden met een aantal dingen. Ten eerste neemt de SUP aardig wat ruimte in beslag. Een SUP board is opblaasbaar maar ook zonder lucht en opgevouwen moet je er plek voor hebben. Daarnaast moet je natuurlijk ook de peddel en de pomp opbergen. Een goed SUP board kan in de zomer wel even buiten staan, maar liever overdekt. Het opblazen van een SUP is zo gedaan, ook met een handmatige pomp. De meeste SUP's worden geleverd in een tas. Ik zou er dus mee kunnen lopen en fietsen en deze ter plekke opblazen. In de auto past een opgeblazen SUP niet. Het opvouwen en opblazen is bij een goed SUP board in een paar minuten gedaan. Aan de bovenkant van je board zit speciaal materiaal waardoor je extra grip hebt. Ook zit er een touw aan de SUP die je om je enkel kunt doen. Mocht je in het water vallen dan kan je SUP niet ver weg drijven. Ook zit er een handvat op zodat je de SUP met een arm kunt tillen (als volwassene).

Welke sup moet ik kopen? In principe zijn alle SUP boarden geschikt voor iedereen. Zelf heb ik een wat dunner board. Dit houdt in dat ik minder hoog op het water sta. Bij het kopen van een SUP board kun je letten op het gewicht dat er op kan en de dikte wanneer deze opgeblazen is. Wat is een goede SUP voor beginners? Zeker als je nog niet veel ervaring hebt en misschien wat minder stabiel staat is een stevig en dik SUP board aan te raden. Een goed SUP board heeft een of twee vinnen onder het board. Deze kun je er handmatig aanzetten.

Type SUP

Naast de dikkere en iets minder dikke SUP boarden kan ook het materiaal verschillen. In dit artikel hebben we het over een opblaasbaar SUP board, maar er zijn ook harde SUP boarden van plastic. Deze vind je voornamelijk bij verhuur. Een opblaasbare SUP is net zo goed en veel praktischer voor in huis en om mee te nemen. Daarnaast heb je bij speciaalzaken ook de keuze uit extra stabiele boards of snelle SUP's. Je kunt zelfs kiezen voor een SUP met zeil om te windsurfen (een surf-SUP-board), een tourning-SUP, race-SUP of een yoga-SUP-board. Voor kinderen heb je wat kleine SUP boarden.

sup-kopen-tips

 2. Waar kun je een SUP Board kopen?

Een SUP kun je online bestellen of kopen in een watersport winkel. Het aanbod is online vele male groter. Wanneer je bij een sportwinkel of speciale SUP shop koopt kan het haast niet misgaan. Lees wel goed de beschrijving en specificaties of de SUP naar jouw wensen is. Wanneer je een SUP Board koopt krijg je meestal een hele set inclusief speciale pomp, opbergtas, peddel en reparatie spullen. Enkele winkels waar je goede SUP's kunt kopen zijn:

Welke sup moet ik kopen?

Heb je geen tot weinig ervaring met suppen? Kies dan een stabiel en dik SUP board uit. Heb je langer ervaring en sta je stabiel op meerdere opblaasbare boards? Dan kun je alle SUP boarden uitkiezen. Of je sneller gaat hangt meer van het peddelen af dan van het board. Verder is het slim om van te voren te bedenken hoe je je SUP gaat gebruiken. Wil je deze niet elke keer leeg laten lopen? Wil je kinderen mee nemen op de SUP, wil je recreatief of wat fanatieker suppen?

 3. Wat kost een sup?

Een SUP board kopen is eenmalig een investering. Zelf kocht ik een set bij de Action een aantal jaar geleden voor nog geen 150 euro maar voor deze prijs vind je er nergens meer een. De prijzen voor een SUP-board beginnen ongeveer bij € 200 maar je moet eerder denken aan het dubbele bedrag. Naast het opblaasbare SUP board krijg je ook een pomp, peddel, lijmset en vinnen. Het loont in elk geval om in de SALE aanbiedingen in de gaten te houden of een kijkje te nemen op Marktplaats.

Hoe kies ik de juiste SUP board?

Wat kost een goede SUP board?

 4. Beste SUP board van 2023

Elk jaar komen er nieuwe en betere SUP boarden op de markt. Dit jaar is het merk SEB nieuw op de markt, met een van beste supboards van dit moment. SEB surf & soul heeft eerdere supboarden, groot en minder groot. En gericht op beginners + gevorderden. De Allround SUP boards zijn ontwikkeld met geavanceerde dual-layer side rails en gemaakt met hoogwaardige materialen om duurzaamheid en stijfheid te garanderen. Tevens zijn ze voorzien van 3 vinnen (de meeste boards hebben er maar 2, met 3 ben je nog stabieler). Dit is een zeer stabiel board en daardoor perfect voor beginners maar ook uitdagend genoeg voor gevorderden.

Je kunt bij SEB watersport ook kiezen voor Avantage, bijvoorbeeld voor gezinnen. De ouders kunnen er met een kind op, of meerdere kinderen tegelijk.  Alle SUP boards worden geleverd met een pomp, peddel, de vinnen, een rugzak om te sup in te vervoeren, een enkelband zodat je je board niet verliest. En tevens ontvang je en reparatiesetje. De garantieperiode is maar liefst 3 jaar.

Bij Bol.com vind je goedkoopste SUP board set voor 200 euro.

waar-sup-kopen

 5. Je SUP board onderhouden en opbergen

Bewaar je spullen - ook de pomp - op een droge en koele plek. Mijn SUP pomp heeft een tijdje in een boot gelegen in hartje zomer. Er is toen een stukje rubber uitgedroogd waardoor de pomp het niet meer deed en ik een nieuwe heb moeten aanschaffen. Je kunt een opgeblazen SUP best een tijdje buiten (liefst toch overdekt) bewaren. Aan het einde van het seizoen maak je je SUP goed schoon en droog en laat je deze leeg lopen. Daarna kun je deze opvouwen en in een tas doen.

 6. Tips voor het SUPPEN

Wat draag je tijdens het suppen? Waar kun je suppen in Nederland en wat kan je nog meer doen op een SUP board? Hoewel je bij Stand-up Paddling over het algemeen op je board blijft staan is het toch wijs om er rekening mee te houden dat je kunt vallen. Daarom; draag badkleding. Zelf vind ik het prettig om daar ook nog wat over heen te dragen, zoals sportkleding. Zeker wanneer je door de grachten gaat is dit wat prettiger. Op een sup-board sta je op blote voeten, maar waterschoenen kunnen ook. In Finland droeg ik sportkleding en een trui en op Aruba alleen een bikini met een shirt er over. Bij onder andere Protest en Decathlon verkopen ze speciale sup-kleding.

➞ Lees alles over suppen voor beginners

SUP-board-kopen