Fuertevenura-surfen

Het stond al jaren op mijn lijstje maar steeds kwam het er toch niet van. Golfsurfen. Tot nu dan. In februari was ik vijf dagen op het Canarische eiland Fuerteventura. Een vulkanisch eiland waar niet heel veel te doen is, maar waar je des te beter kunt (leren) surfen. Je vindt er de mooiste stranden en het hele jaar door golven voor elk niveau. Wil je zelf eens surfen op Fuerteventura? Wil je weten wat de beste plekken surfspotten zijn? Wat de beste reistijd is om te surfen op Fuerteventura en waar je de leukste surfcamps vindt? Dan heb je vast wat aan deze tips.

Vakantie Fuerteventura

Fuerteventura is een Spaans eiland dat zo’n honderd kilometer voor de kust van Marokko ligt. De naam Fuerteventura betekent letterlijk ‘sterke wind’, en dat is niet zonder reden. Hierdoor kun je er behalve golfsurfen ook uitstekend windsurfen en kitesurfen. Het eiland bestaat verder met name uit een vulkanisch landschap. Erg veel te zien en doen is er niet, maar beschikt wel een 350 kilometer kustlijn en oneindig veel watersport mogelijkheden. Fuerteventura behoort tot een van de beste surfbestemmingen en wordt ook wel de surfhoofdstad van Europa genoemd. Het klimaat is er het hele jaar aangenaam en februari is een van de beste maanden om te surfen op Fuerteventura. Vliegtickets naar Fuerteventura zijn er al voor zo'n 200 euro retour.

➞ Bekijk vakanties Fuerteventura via de Vakantiediscounter
➞ Huur een auto op Fuerteventura

surfkamp-fuerteventura

Surfen op Fuerteventura

Leren golfsuren is een van de leukste dingen om te doen wanneer je Fuerteventura bezoekt. De vele surfdorpen, de eeuwige zon, de laid back sfeer en de blauwe zee, het eiland heeft alles wat je als surfer zoekt. Het maakt niet uit of je aan de oostkust of westkant van het eiland verblijft, de beste surfspots zijn overal dichtbij. Op dagen dat de golven metershoog zijn, zijn er ook baaien te vinden waarop de golven wat minder heftig zijn. Dat er surfers van over de hele wereld naar Fuerteventura komt zegt veel over de kwaliteit van de golven. Eén van de bijzonderheden is dat je hier het hele jaar goed kunt surfen en lessen kunt nemen.. Extra fijn is dat de watertemperatuur altijd boven de 16 graden ligt.

De beste tijd om te surfen op Fuerteventura

De omstandigenheden zijn op Fuerteventura het hele jaar door perfect om te golf surfen. Vrijwel altijd staat er een lekker weertje en komt de temperatuur niet onder de 20 graden uit. De zee temperatuur komt niet onder de 14 graden en dat is ook met een surfpak wel prettig. In de zomermaanden zijn de golven soms iets minder goed dan in de winter. En bovendien is het wel lekker om bijvoorbeeld in november of januari wat winterzon mee te pikken. Ook in de zomervakantie kun je gerust een surfvakantie Fuerteventura boeken.

De beste surf plekken op Fuerteventura

Behalve dat de golven een belangrijke rol spelen bij een goede surfspot zijn er meer factoren van belang. Waar haal je een surfboard op bijvoorbeeld? Of waar zijn niet al te veel rotsen? Er zijn nogal wat surfplekken te vinden op Fuerteventura, maar wat zijn dan de fijnste plekken? Op de meeste surfstranden zijn geen voorzieningen te vinden. Wanneer je zelf wilt gaan surfen dien je daar dus rekening mee te houden. Een surfboard en wetsuit haal je bij een van de vele surfshops, te vinden in dorpen nabij het strand. De beste surfplekken van Fuerteventura zijn onder andere: de stranden van Corralejo, Sotavento, Majanico en Cofete. Corralejo is de grootste en meest populaire plekken voor surfers. Hier vind je vele shops, en surfhostels. Mijn favoriete stranden om te surfen zijn El Cotilla en Flag beach. Suicides en Spew Pits zijn plekken waar je als beginner beter niet komt.

El Cotillo

Mijn favoriete dorp van het eiland is El Cotillo, te vinden aan noord-westkant van Fuerteventura. In dit vissersdorp vind je een van de beste visrestaurants van het eiland (waar je ook nog eens met terras aan zee eet), en tevens een mooi surfstrand. Het kan er zeker wat surfers betreft wat druk zijn, maar dat is dan ook niet voor niets. Bij Riders Surf'N Bike haal je voor 15 euro een board en wetsuit voor een hele dag en kun je met de auto naar het strand rijden. Deze plek is over het algemeen geschikt voor gemiddelde en gevorderde surfers.

Flag Beach

Flag Beach is het langgerekte zandstrand aan de zandduinen van Corralejo, een natuurgebied bestaande uit 25 kilometer aan metershoge, golvende duinvlaktes. Het zachte zand wordt door de harde wind vanuit de Sahara naar de oostkust van Fuerteventura geblazen. Doordat Flag beach behoort tot een natuur reservaat zijn er dus geen faciliteiten. Toch vind je er wel de enige surfverhuur welke letterlijk op het strand zit. Hier zet je dus eerst je auto langs de kant van de weg en loop je op blote voeten naar de surfspot. Bij Flag Beach Windsurf Center haal je je spullen op en loop je zo richting het water. De altijd aanwezige wind zorgt ervoor dat dit dé plek is voor kitesurfers. Vanaf Flag Beach heb je zicht op eilanden Isla de Lobos en Lanzarote.

Tips voor (een eerste keer) surfen

 • Download de surfapp Magic Seaweed
 • Zorg van te voren dat je een beetje fit bent. Leer bijvoorbeeld om snel te peddelen met je armen.
 • Draag een wetsuit, ik vond dat bijzonder comfortabel
 • Probeer niet direct de grote golven te pakken maar oefen eerst het opstaan op de kleine.
 • Surflessen raad ik niet per se aan, je bent dan met een groep en het duurt allemaal vrij lang.
 • Een op een les is wel ideaal, of met een kleine groep.
 • Houd je aan de surf etiquette, dat wil zeggen: De surfer die het dichts bij de piek van de golf is, heeft voorrang.
 • Let op sterke stroming en rotsen.
 • Wanneer je wilt gaat staan druk je eerst jezelf op.
 • Dan zet je je voeten schuin op de plank en buig je door je knieën voor balans.
 • Doe altijd het touw om je enkel.
 • Je kunt het best snel op je board gaan liggen, dan kun je de golven die je niet pakt beter trotseren.
 • Probeer je board altijd dichtbij je te houden en let er op dat deze niet in de lucht vliegt (en op je hoofd land)
 • Neem een afvalzak mee naar het strand.
 • Gebruik duurzame zonnebrand en smeer regelmatig in.
 • Trek makkelijke kleding aan voor en na het surfen.
 • Maak je haar goed vast.

Road trip Fuerteventura

Een road trip Fuerteventura een uitstekende manier om de nodige zonnestralen op te vangen. Het eiland wint qua natuur zeker niet de schoonheidsprijs, maar je vindt er wel de mooiste stranden en het is een bijzonder zonnig eiland. Met een huurauto kom je op alle uithoeken van het eiland en tevens op de beste surfplekken. Je kunt er voor kiezen op een plek te blijven om te (leren) surfen. Maar het is misschien wel leuker op meerdere surfspots te ontdekken. Hiervoor is wat mij betreft een huurauto onmisbaar.

Er lopen een aantal wegen over het eiland waar je met gebruik een huurauto op veel plaatsen komt, maar leuker is om een 4x4 te huren en off-road te gaan. Op het eiland vind je namelijk ruige paden bestaande uit hard zand en vulkanische grond. Je road trip Fuerteventura begint in elk geval bij de luchthaven El Matorral, van het eiland.

➞ Bekijk vakanties Fuerteventura via Tui
➞ Surfen in Taghazout, Marokko

surfen-op-fuerteventura

surfen-fuerteventura-beginners

surfen-fuerteventura

surfschool-fuerteventura

golfsurfen-fuerteventura

fuertenventura-tips

golfsurfen-fuerteventura

surfen-fuerteventura-tips

surfen-canarische-eilanden

5 thoughts on “Leren golfsurfen op Fuerteventura”

 1. Ik denk toch wel dat een beetje surfles handig is hoor, al doe je er maar één! Zo’n leraar kan je heel snel leren wat je wel en vooral niet moet doen in het water. En vervolgens is het natuurlijk dan wel aan jezelf om te oefenen. Maar het zou zonde zijn als je door één frustrerende sessie waarin je geen golf pakt meteen niet meer gemotiveerd bent om te surfen. Zo’n golf pakken is het lekkerste gevoel dat er is!!! Precies het verschil tussen ‘pissed’ en ‘stoked’ zijn;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.