Fuertevenura-surfen

Het stond al jaren op mijn lijstje maar steeds kwam het er toch niet van. Golfsurfen. Tot nu dan. In februari was ik vijf dagen op het Canarische eiland Fuerteventura. Een vulkanisch eiland waar niet heel veel te doen is, maar waar je des te beter kunt (leren) surfen. Je vindt er de mooiste stranden en het hele jaar door golven voor elk niveau. Wil je zelf eens surfen op Fuerteventura? Dan heb je vast wat aan deze tips.

Over Fuerteventura

Fuerteventura is een Spaans eiland dat zo’n honderd kilometer voor de kust van Marokko ligt. De naam Fuerteventura betekent letterlijk ‘sterke wind’, en dat is niet zonder reden. Hierdoor kun je er behalve golfsurfen ook uitstekend windsurfen en kitesurfen. Het eiland bestaat verder met name uit een vulkanisch landschap. Erg veel te zien en doen is er niet, maar beschikt wel een 350 kilometer kustlijn en oneindig veel watersport mogelijkheden. Fuerteventura behoort tot een van de beste surfbestemmingen en wordt ook wel de surfhoofdstad van Europa genoemd.


Lees ook: Route road trip Fuerteventura

road-trip-Fuerteventura

Surfen op Fuerteventura

Leren golfsuren is een van de leukste dingen om te doen wanneer je Fuerteventura bezoekt. De vele surfdorpen, de eeuwige zon, de laid back sfeer en de blauwe zee, het eiland heeft alles wat je als surfer zoekt. Het maakt niet uit of je aan de oostkust of westkant van het eiland verblijft, de beste surfspots zijn overal dichtbij. Op dagen dat de golven metershoog zijn, zijn er ook baaien te vinden waarop de golven wat minder heftig zijn. Dat er surfers van over de hele wereld naar Fuerteventura komt zegt veel over de kwaliteit van de golven. Eén van de bijzonderheden is dat je hier het hele jaar goed kunt surfen. Extra fijn is dat de watertemperatuur altijd boven de 16 graden ligt.

De beste surf plekken

Behalve dat de golven een belangrijke rol spelen bij een goede surfspot zijn er meer factoren van belang. Waar haal je een surfboard op bijvoorbeeld? Of waar zijn niet al te veel rotsen? Er zijn nogal wat surfplekken te vinden op Fuerteventura, maar wat zijn dan de fijnste plekken? Op de meeste surfstranden zijn geen voorzieningen te vinden. Wanneer je zelf wilt gaan surfen dien je daar dus rekening mee te houden. Een surfboard en wetsuit haal je bij een van de vele surfshops, te vinden in dorpen nabij het strand. De beste surfplekken van Fuerteventura zijn onder andere: de stranden van Corralejo, Sotavento, Majanico en Cofete. Corralejo is de grootste en meest populaire plekken voor surfers. Hier vind je vele shops, en surfhostels. Mijn favoriete stranden om te surfen zijn El Cotilla en Flag beach. Suicides en Spew Pits zijn plekken waar je als beginner beter niet komt.

El Cotillo

Mijn favoriete dorp van het eiland is El Cotillo, te vinden aan noord-westkant van Fuerteventura. In dit vissersdorp vind je een van de beste visrestaurants van het eiland (waar je ook nog eens met terras aan zee eet), en tevens een mooi surfstrand. Het kan er zeker wat surfers betreft wat druk zijn, maar dat is dan ook niet voor niets. Bij Riders Surf’N Bike haal je voor 15 euro een board en wetsuit voor een hele dag en kun je met de auto naar het strand rijden. Deze plek is over het algemeen geschikt voor gemiddelde en gevorderde surfers.

Flag Beach

Flag Beach is het langgerekte zandstrand aan de zandduinen van Corralejo, een natuurgebied bestaande uit 25 kilometer aan metershoge, golvende duinvlaktes. Het zachte zand wordt door de harde wind vanuit de Sahara naar de oostkust van Fuerteventura geblazen. Doordat Flag beach behoort tot een natuur reservaat zijn er dus geen faciliteiten. Toch vind je er wel de enige surfverhuur welke letterlijk op het strand zit. Hier zet je dus eerst je auto langs de kant van de weg en loop je op blote voeten naar de surfspot. Bij Flag Beach Windsurf Center haal je je spullen op en loop je zo richting het water. De altijd aanwezige wind zorgt ervoor dat dit dé plek is voor kitesurfers. Vanaf Flag Beach heb je zicht op eilanden Isla de Lobos en Lanzarote.

Tips voor (een eerste keer) surfen

 • Download de surfapp Magic Seaweed
 • Zorg van te voren dat je een beetje fit bent. Leer bijvoorbeeld om snel te peddelen met je armen.
 • Draag een wetsuit, ik vond dat bijzonder comfortabel
 • Probeer niet direct de grote golven te pakken maar oefen eerst het opstaan op de kleine.
 • Surflessen raad ik niet per se aan, je bent dan met een groep en het duurt allemaal vrij lang.
 • Een op een les is wel ideaal.
 • Houd je aan de surf etiquette, dat wil zeggen: De surfer die het dichts bij de piek van de golf is, heeft voorrang.
 • Let op sterke stroming en rotsen.
 • Wanneer je wilt gaat staan druk je eerst jezelf op.
 • Dan zet je je voeten schuin op de plank en buig je door je knieën voor balans.
 • Doe altijd het touw om je enkel.
 • Je kunt het best snel op je board gaan liggen, dan kun je de golven die je niet pakt beter trotseren.
 • Probeer je board altijd dichtbij je te houden en let er op dat deze niet in de lucht vliegt (en op je hoofd land)
 • Neem een afvalzak mee naar het strand.
 • Gebruik duurzame zonnebrand en smeer regelmatig in.
 • Trek makkelijke kleding aan voor en na het surfen.
 • Maak je haar goed vast.

Leer meer: Yoga en surfen in Taghazout, Marokko

golfsurfen-fuerteventura

surfkamp-fuerteventura

surfen-fuerteventura

One thought on “Leren golfsurfen op Fuerteventura”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.