Op reis zul je mij niet snel tegenkomen zonder (grote) camera in mijn hand. Of het nou in het binnenland of buitenland is. Voor vakantie of voor werk, ik leg graag zoveel mogelijk vast. Omdat ik niet de nieuwste smartphone met hele goede camera heb sleep ik altijd een spiegelreflexcamera mee. En hoewel ik dol met op mijn spiegelreflex moet ik toegeven dat ik het formaat niet altijd heel praktisch vind. Wanneer ik een lange hike ga maken of uit eten ga bijvoorbeeld. Voor deze momenten heb ik daarom nu een kleinere camera, geen spiegelreflex maar wel een heel fijn alternatief. De Olympus systeemcamera voor op reis bleek voor mij een schot in de roos.

Review Olympus systeemcamera voor op reis


Sinds een aantal weken fotografeer ik steeds meer met een systeemcamera. In dit artikel lees je mijn ervaring met de Olympus OM-D E-M10 Mark III. Voorheen fotografeerde ik altijd met een spiegelreflexcamera van Nikon en het was de eerste keer met een ander type camera. Hoe dat is bevallen en of de camera geschikt is voor reizen lees je hier.

- Inhoudsopgave systeemcamera voor op reis -


Olympus OM-D E-M10 Mark III

Olympus is al jaren een van de toonaangevende merken betreft camera's. Zij zijn expert op het gebied van allerlei soorten fotografie. Van professioneel tot aan hobby fotografen. Plezier, gemakt en kwaliteit zijn de belangrijkste kernwaarden van Olympus. De Olympus OM-D E-M10 Mark III is een van de nieuwste systeemcamera's. Ik testte de camera uit en deel in dit artikel mijn eerste ervaringen.


Wat is een systeemcamera?

Kort gezegd bestaan er drie type camera's: een compactcamera, systeemcamera en spiegelreflexcamera. Een compactcamera is de meest simpele versie van een camera. Een systeemcamera en een spiegelreflex camera hebben meer mogelijkheden - zoals handmatige instellingen en diverse lenzen - en de kwaliteit is beter. Het verschil tussen een spiegelreflex en een systeemcamera is een spiegel. Deze heeft een spiegelreflex wel en daarom is deze camera groter. Professionele fotograferen maken gebruik van een spiegelreflexcamera (bijvoorbeeld handig voor grote bestanden afdrukken), maar als fanatieke reis of-hobby fotograaf is een systeemcamera zeker aan te raden. De kwaliteit is goed en de camera heeft een fijn formaat.

Handzaam formaat voor op reis

Ik gebruik dus al jaren een spiegelreflex camera, en hoewel ik niet de meest dure en grote heb, merk ik na gebruik van deze Olympus systeemcamera pas echt wat voor gewicht ik altijd mee nam. In vergelijking weegt de Olympus systeemcamera echt niks! Bovendien ligt de camera makkelijk in de hand. Er zit een kantelbaarscherm op en wanneer je deze dichtklapt (en de lensdop op de lens doet) kan deze dus heel makkelijk in je tas mee. Wil je een camera die je makkelijker bij je kunt dragen in plaats van een grote camera waar je een aparte tas voor mee moet? Dan is een systeemcamera perfect.

➞ Tips om betere reisfoto's te maken
➞ Koop een boek over reis fotografie

kleine-camera-voor-reizen

camera-voor-reizen

Olympus-camera

olympus-systeemcamera

Hoe is de camera in gebruik?

Wanneer je overstapt naar een ander cameramerk is het altijd even zoeken waar alle knopjes zitten. Gelukkig geeft de handleiding duidelijkheid. Bovendien zijn de knoppen goed aangegeven en zit de 'klik' knop zoals gewoonlijk aan de rechterkant. Zelf fotografeer ik in de M-stand en heb ik wat extra instellingen te doen. Handig is dat er een knop 'ISO' op de camera zit waardoor je niet een heel menu door hoeft. Ook geeft de camera tips voor de 'beste' instellingen.

Je kunt zowel via het beeldscherm als via het raampje naar je beeld kijken. Het schermpje kun je wat bewegen maar helaas niet helmaal omdraaien (voor wie een foto van zichzelf wilt maken bijvoorbeeld). Verder is de camera erg fijn in gebruik en geeft deze aan wanneer je iets vergeten bent. Zo moet je de lens unlocken en kan het zijn dat je je lensdop vergeet er af te halen. Een klein nadeel is dat de lensdoppen erg klein zijn en niet met een touwtje vast zitten. Je kunt zie hierdoor makkelijk kwijt raken.

Ik ben gewend om de camera achter mijn vingers te laten 'hangen', maar deze camera is hiervoor te klein. Als je gewend bent aan een grotere camera is deze compactcamera dus even wennen. Verder vind ik het leuk dat je ook kunt filmen en werkt de camera heel praktisch.

Kwaliteit van de foto's

Dan het belangrijkste aspect van een systeemcamera, hoe zijn de foto's? Ik moet zeggen dat ik enorm verrast ben door de kwaliteit! Met name de scherpte, en bokeh (scherpte/diepte) van de foto's, is super. Er zit dan ook een 16-megapixel resolutie en 4/3” beeldsensor op, wat nauwelijks afdoet aan een spiegelreflexcamera. Ook in de winter bij donkerder licht maakt de Olympus systeemcamera scherpe foto's zonder ruis. Er zitten verschillende fotografie standen op de camera. Zo kun je handmatig of automatisch schieten, maar er zit ook een sportstand op, een nachtstand, stand voor landschappen en voor portret. Er zit tevens een ingebouwde flitser in. Bovendien kun je er goede video's mee maken. De camera heeft een een ingebouwde 5-assige beeldstabilisator waardoor je uit de losse hand video's kunt maken zonder dat het enorm wiebelig wordt. Wat leuk is, is dat je ook slow-motion video's of bijvoorbeeld een time-laps kunt maken.

Zoomlens en portretlens

Bij een systeemcamera heb je te maken met verwisselbare lenzen. Wat mij betreft een groot pluspunt omdat je meer mogelijkheden hebt. Ik gebruik momenteel twee verschillenden lenzen op de Olympus OM-D E-M10 Mark III camera. Een zogenaamde pancake lens en een portretlens.

Zoomlens

De Olympus M.Zuiko Digital ED 14-42mm F3.5-5.6 EZ wordt een 'zoomlens' en 'pancake' lens genoemd. Deze lens heeft een bereik van 14-42mm en is daarmee een veelzijdige lens. Je kunt er groothoek foto's van bijvoorbeeld landschappen mee maken, maar je kunt ook redelijk ver inzoomen. Details en mensen kun je dus ook prima met deze lens fotograferen.

Portretlens

De Olympus M. Zuiko Digital MFT 45mm F/1.8 portretlens heeft een vast brandpunt. Dit houdt in dat je er niet mee kunt in en-uitzoomen. Je moet dus zelf wat meer lopen voor datgene dat je graag in beeld wilt. Grootste voordeel van de lens is de gevoeligheid voor licht en het diepteverschil. Ook met slecht licht, bijvoorbeeld in een restaurant, kun je goede foto's maken. Daarnaast is het bokeh effect - achtergrond wazig - erg mooi. De lens is ideaal voor portret fotografie en dingen die stil staan zoals eten!

Samenvatting van de Olympus OM-D E-M10 Mark III

Mijn algemene conclusie van de Olympus OM-D E-M10 Mark III camera? Een gebruiksvriendelijke, compacte camera van goede kwaliteit en het geld zeker waard. Ik ken camera's welke duurder zijn en toch minder prettig zijn. De camera heeft veel mogelijkheden zoals veel functionaliteiten en verwisselbare lenzen. Dit terwijl de camera ontzettend licht en klein is. Ik zal de camera dan ook vaak mee op reis nemen. Deze heeft bijna dezelfde functionaliteiten als een spiegelreflex camera, maar is wel een stuk kleiner. Alleen moet ik opletten dat ik geen onderdelen zoals de lesdop verlies.

De prijs van de camera kan een nadeel zijn als je net wilt instappen met fotografie (of net een dure vakantie hebt geboekt). Voor de camera met zoomlens lens betaal je via de website van Olympus namelijk € 749,00. Wil je ook de 45mm lens dan kost dit nog eens € 279,00 extra. Alles bij elkaar is dit niet goedkoop en je moet zeker weten dat je de camera veel gaat gebruiken. Ik vind de camera ook eerder geschikt voor mensen die al vaker gefotografeerd hebben en niet in de automatische stand blijven hangen. Een goede tip is nog wel om Bol.com en Cameraland in de gaten te houden. Daar koop je de camera set voor bijvoorbeeld € 523,00

➞ De mooiste natuurgebieden in Europa
➞ Bezienswaardigheden in Nederland per provincie

camera-voor-op-reis