Tips voor je reisverzekering nodig? Het is misschien wel een van de meest saaie dingen om uit te zoeken voor je vakantie, maar tegelijk is het ook een van de belangrijkste: een reisverzekering. Ik mag afkloppen dat ik een reisverzekering nooit echt nodig heb gehad. Maar toen ik voor Cuba extra moest aantonen dat je qua zorg ook goed verzekerd bent, ben ik gaan uitzoeken wat je kunt verwachten van een reisverzekering. In dit artikel deel ik de antwoorden op deze en andere meest gestelde vragen over je reisverzekering!

Tips voor je reisverzekering

Een reisverzekering sluit je meestal af bij je bank of via een verzekeringsmaatschappij. Je hoopt het natuurlijk niet nodig te hebben, maar op reis kan er van alles gebeuren waarvoor een verzekering handig kan zijn. Bovendien hoeft een verzekering niet veel te kosten en geeft het je toch die zekerheid. Maar wanneer sluit je een verzekering af? Is het wel echt nodig, welke kies dan? En tegen welke dingen ben je niet vanzelfsprekend verzekerd? Een reisverzekering dekt onverwachte gebeurtenissen tijdens je vakantie zoals diefstal of een ongeluk, mits dit in de voorwaarden is opgenomen van je vezekering. Je hebt een basisverzekering en daarbij kunen je aanvullende modules toevoegen.

Wanneer moet ik een reisverzekering afsluiten?

Een reisverzekering sluit je simpelweg af wanneer je op reis gaat. Dit is ook wanneer je maar 1 nachtje weggaat en in Nederland blijft. In Nederland is de zorg verzekerd met je zorgverzekering, maar mocht er iets met je spullen gebeuren dan wordt dit via de reisverzekering regegeld. Zelf heb ik dus nooit echt mijn reisverzekering gebruikt, maar ik ken genoeg mensen die dat helaas wel hebben moeten doen. Voor ‘kleine’ dingen als een gestolen camera, tot aan ziekenhuisdrama’s en met medisch transport naar Nederland. Een verzekering zou je dus altijd moeten afsluiten. Ga je per jaar minstens twee keer op vakantie of ben je langer dan een week weg? Dan loont het al om te kiezen voor een doorlopende reisverzekering. Je bent dan namelijk al voordeliger uit. Bovendien kun je dan ook makkelijk spontaan een ticket boeken! Bij de meeste verzekeraars kun je kiezen voor Europa of Werelddekking. De keuze spreekt voor zich.

Zorg in het buitenland

Mijn grootste angst is om beroofd te worden in het buitenland, maar op de tweede plek staat een bezoekje aan het ziekenhuis. In hoeverre ben je verzekerd voor medische zorg in het buitenland? En je hebt toch al een zorgverzekering? Dat klopt. Je basisverzekering vergoedt spoedeisende zorg wanneer je je Europese zorgpas (EHIC) kunt laten zien. Maar let op: er worden Nederlanse tarieven gehanteerd. Het kan dus zijn dat je in een duur land alsnog moet bijbetalen. In onder andere Turkije en Zwitserland wordt je meestal opgenomen in een privékliniek. Om dit op te lossen kun je onder andere een aanvullende zorgverzekering kiezen, of je reisverzekering kan dit dekken met een extra (medische) module. Voor vervoer naar Nederland moet je ook extra verzekeren, de prijzen hiervoor zijn anders echt onbetaalbaar. Vergelijk dus van te voren goed je aanvullende reisverzekering met je aanvullende zorgverzekering zodat je goed verzekerend bent maar ook weer niet dubbel. In sommige landen – zoals Cuba – moet je aantonen dat je ook voor zorg verzekerd bent.

Plotseling naar huis

Je hoopt dat het je nooit gebeurd, maar overlijdt een van je directe familieleden plotseling – en je moet naar huis – dan kan dit ook via de reisverzekeraar. De kosten voor de terugkeer  worden vergoed, maar de hotelovernachtingen die je al betaald hebt en niet gebruikt, vallen  niet onder je reisverzekering. Hiervoor moet je een annuleringsverzekering afsluiten. Moet je plotseling naar huis dan heb je dus zowel een reis als een annuleringsverzekering nodig, anders kun je wel naar huis maar ben je ook al je vakantiegeld kwijt. Ga je voor langere tijd op reis, dan is ook een annuleringsverzekering aan te raden, het is meer dan wanneer je alleen thuis wilt annuleren.

Kapotte of gestolen spullen

Wat er precies vergoed wordt, hangt af van welke reisverzekering je hebt. Elke reisverzekering heeft namelijk andere voorwaarden. Lees deze goed door voordat je er een afsluit. Over het algemeen geldt dat kapotte en gestolen spullen vergoed worden, mits er geen opzet in het spel is geweest. Je moet er zelf alles aan gedaan hebben om diefstal en schade te voorkomen. Mocht het toch gebeuren dan neem je contact op met je reisverzekeraar om dit te bespreken. Het is handig om foto’s en aankoopbonnetjes te hebben van je dure spullen zodat je snel en makkelijk kunt aantonen wat je mist. Neem bij diefstal ook contact op met de lokale politie en zorg dat ze een verklaring opstellen als bewijs.

Bagage kwijt en vertraging

In geval van vermissing of vertraging van je bagage kan je een beroep doen op je reisverzekering en in de meeste gevallen krijg je dan een vergoeding. Hiermee kun je kleding en toiletartikelen kopen of je krijgt deze vervangende spullen. Komen je spullen helemaal nooit aan en zijn ze kwijt, dan kun de vergoeding flink oplopen! Is je vlucht (minimaal 3 uur) vertraagd? Dan kun je geld terugvragen van de luchtvaartmaatschappij zelf. Ook geven sommige reis/annuleringsverzekeraars een vergoeding. Check hiervoor de voorwaarden van je verzerkaar zelf.

Waarvoor ben je niet verzekerd?

  • Voor gevaarlijke sporten – waar duiken, surfen en wintersport bijvoorbeeld onder valt –  moet je je extra verzekeren. Maar let op, ski je buiten de piste, dan ben je niet verzekerd!
  • Als je naar gebied reist met een negatief reisadvies ben je niet verzekerd.
  • Werk of studeer je in het buitenland? Dan is een gewone reisverzekering niet voldoende. Veel mensen weten dit niet, maar mijn nicht heeft kort geleden een ongeluk gehad in Italië waar ze werkte. Hiervoor had dus een speciale verzekering afgesloten moeten worden. Bij de meeste verzekeraars kun je gemakkelijk een zakelijke module toevoegen. Heb je een ongeluk onder werktijd, dan is de werkgever verantwoordelijk.
  • Als er een ongeluk gebeurd en je droeg geen helm terwijl dit wel verplicht was ben je niet verzekerd.
  • Rijden zonder rijbewijs en je maakt schade of zelfs een ongeluk veroorzaken is roekeloos gedrag en dit wordt niet verzekerd.