Een of twee boeken mee, dacht ik nog. Met niets anders op de planning dan picknicken op het strand en door duinen slenteren zou ik daar genoeg tijd voor hebben. Maar uiteindelijk heb ik nog geen woord gelezen. Te druk met het luisteren naar de omslaande golven in zee, de krijsende meeuwen, spelen met de zachte zandkorrels. Ik deel een aantal fijne uitstapjes en tips voor de Vlaamse kust.

Tips voor de Vlaamse kust

Net als vorig jaar vertrekken we met regen uit Nederland. Maar ook net als vorig jaar schijnt de zon volop als we aankomen bij de Belgische kust. Oostende rijden we voor nu voorbij. We rijden door naar Nieuwpoort, een fijne badplaats iets verder op.

Nieuwpoort aan zee

Als we het stadje binnen rijden is de sfeer meteen voelbaar. Vakantie! Een zeebriesje voel ik direct, en ik ben benieuwd naar de smalle straatjes hier. Die zijn er. Ons Bed & Breakfast zit in de hoofdstraat en daar kunnen we niet parkeren. In het straatje daarachter wel. De Marktstraat doet zijn naam eer aan en er is vanavond een gezellige markt met vooral veel lekker eten. Dat komt later, eerst naar het strand.

Met een flinke zeewind en twintig graden zoeken we een plekje in de duinen. Met de gratis veerboot steken we het riviertje over en het is hier nog rustiger. Stokbrood, kaasje, glaasje wijn. Uren niks doen. Praten, turend naar de zon en de zee. We krijgen trek en lopen terug. Met een omweg door een natuurgebied met overal eetbare planten en we zien een lepelaar. We eten pasta en vis en duiken laat ons bed in.

Wakker worden door de haan die goedemorgen probeert te roepen, ontbijten met eitjes, chocoladebroodjes en thee in de binnentuin. Gastenverblijf de Arend zorgt heel goed voor ons. We wandelen weer vandaag, liggen op het strand en duiken in zee. Dit keer gaan we bijtijds terug naar de kamer. Ik spoel het zout uit mijn haren onder de regendouche en maak me klaar voor het diner met bier. Veel bier. Restaurant Grand Cabaret schotelt ons een fantastisch menu voor waar niet alleen bier in verwerkt is, ook drinken we bij elk gerecht een bijpassen biertje. Halve glaasjes voor mij ;).

Lees ook: Bier en spijs bij Grand Gabaret: Het beste bierrestaurant van België

tips-voor-de-vlaamse-kust

tips-voor-de-vlaamse-kust

tips-voor-de-vlaamse-kust

Garnalenvissers te paars in Oostduinkerke

En toch heb ik de volgende ochtend meteen weer trek. Mijn maag kijkt uit naar de lekkere broodjes en ik verlang weer naar de zee. We vertrekken naar Oostduinkerke waar de paardenvissers volgens traditie het water in gaan om garnalen te vangen. Een machtig gezicht om deze enorme prachtbeesten aan het werk te zien. Eind 2013 werd de garnaalvisserij door Unesco opgenomen in de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. De paardenvisserij is een traditie die al zo’n 500 jaar bestaat, nu is Oostduinkerke de enige plaats ter wereld waar nog op deze traditionele manier wordt gevist naar garnalen.

Lees ook: Culinaire events in Vlaanderen

bezienswaardigheden-aan-de-vlaamse-kust

Culinair Oostende

De zon schijnt hier niet dus we rijden naar Oostende. Een bezoekje aan biershop ‘t Koelschip later, zoeken we de haven op. De oesters en mosselen die we kopen eten we op het strand op. In de volle zon die voor ons is gaan schijnen. Ultiem. Oostende heeft brede zandstrand en vooral Zomers is het hier dus heerlijk vertoeven. We drinken onze eerste biertjes op het terras terwijl de meeuwen spelen in de wind en de golven blijven komen.

Lees ook: De lekkerste restaurants in Oostende

tips-voor-de-vlaamse-kust

bezienswaardigheden-aan-de-vlaamse-kust

13 thoughts on “België aan zee: Tips en uitstapjes voor de Vlaamse kust”

  1. Heerlijk! En al woon ik nu al meer dan een jaar in Brussel, ik heb de Belgische kust nog niet ontdekt. Ik ga binnenkort van Oostende naar Knokke lopen, een goede eerste kennismaking hoop ik 🙂

    1. Knokke lijkt me ook heel gezellig! Die zet ik volgende keer op de planning xD En ik heb ook al meer van de Belgische kust gezien dan die van ‘mijn’ Nederland…

  2. Per toeval hier terecht gekomen en dan direct met de neus in de boter gevallen vanwege België, het kleine landje wat een speciaal plekje bij me heeft! Zowel qua steden als qua Ardennen, heerlijk om daar een paar dagen te vertoeven! En na je blog en prachtige foto’s heb ik direct weer zin om die kant op te gaan!

  3. Pingback: Bianca Kramer blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.