huurauto-Madeira

Madeira is een prachtige vakantiebestemming welke je het best met een huurauto kunt verkennen. Het Portugese eiland won al verschillende keren de prijs voor beste eilandbestemming binnen Europa. Een eiland dat een reputatie hoog te houden heeft en torenhoge verwachtingen schept dus. Maar eerlijk is eerlijk, Madeira is een fantastisch eiland en heeft iets te bieden voor iedereen. Het eiland is niet groot, maar de mooiste plekjes liggen soms vrij afgelegen. Openbaar vervoer is er wel, maar zelf raad ik het aan om Madeira met een auto te verkennen. Mijn tips voor een auto huren en rijden op Madeira lees je hier.

Tips voor een auto huren op Madeira

Het Portugese eiland Madeira is een van de meest unieke bestemmingen van heel Europa. Waarom? Omdat het er juist heel on-Europees lijkt, Het Hawaii van Europa. Madeira is een sub-tropisch vulkanisch eiland en de natuur is er zoals je het nergens anders ziet. Het eiland ligt ter hoogte van Marokko en kent het hele jaar door een aangenaam warm klimaat. In een week en met een huurauto kun je veel van het eiland zien. Een road trip Madeira kan ik iedereen in elk geval aanraden. In principe kun je op een plek verblijven en vanuit daar dagtrips met de auto maken, maar beter is om twee accommodaties op verschillende plekken om het eiland te boeken.

Vanwege de corona crisis is er schaarste betreft huurauto's. Het huren van een auto is daarom helaas erg prijzig geworden. Probeer zo vroeg mogelijk een auto te reserveren om de kosten zo laag mogelijk te houden.

Huurauto Madeira

Als je het leuk vindt om de verschillende gezichten van Madeira te leren kennen is een auto huren een must. Op Madeira gelden vrijwel dezelfde regels als op het vaste land van Portugal betreft huurauto's en rijden, alleen vond ik een huurauto op Madeira niet goedkoop. Het is daarom slim om niet te lang te wachten met het reserveren. Een auto huren kan vrijwel altijd ter plaatse, maar zelf vind ik het wel zo handig om van te voren een auto te reserveren. Zo kan ik mijn wensen aangeven en heb ik de auto sneller. Zelf huur ik al jaren bij Sunny Cars, Alamo of EasyTerra en dat is altijd goed bevallen. Een jeep huren op Madeira is overigens niet nodig.

Auto huren Madeira via:

Praktisch

Kun je een auto huren op Madeira zonder creditcard? Wat zijn de verkeersregels? Welke leeftijd moet je minimaal hebben en wat zijn de andere regels voor het huren van een auto op Madeira? Waar moet je dan op letten voor een betrouwbare autoverhuur op Madeira? Net als bij reisorganisaties kunnen autoverhuur bedrijven zich aansluiten bij ANVR. Dan weet je in elk geval dat je goed zit. Check ook altijd of er reviews zijn. Tip: huur een auto met een sterke motor op Madeira, de wegen kunnen op sommige stukken behoorlijk steil zijn. Een automaat is daarom ook geen overbodige luxe. Om een auto te huren op Madeira moet je minimaal de leeftijd van 21 jaar hebben, al kan dit per type auto nog verschillen. Ben je jonger dan 25 jaar dan moet je je extra verzekering door middel van een toeslag.  Je moet minstens een jaar in het bezit te zijn van een rijbewijs.

Auto huren zonder creditcard

Bij vrijwel alle autoverhuurders moet je in het bezit zijn van een credicard met een kreditiet van meer dan 1000 euro. Via Sunny Cars kun je dit voor sommige auto's ook afkopen. In Portugal en dus op Madeira kun je kiezen voor het 'geen waarborg pakket'. Sunny Cars neemt het risico voor de borg volledig over en staat dus garant bij de verhuurder. Een auto huren zonder creditcard op Madeira behoort dus tot de mogelijkheden.

➞ Ervaring huurauto EasyTerra
➞ Mooiste wandelingen op Madeira

roadtrip-madeira

watervallen-Madeira

huurauto-Madeira

madeira-roadtrip

Auto rijden op Madeira

Hoewel auto rijden op Madeira prima te doen is zijn de steile hellingen soms een uitdaging. De wegen op Madeira zijn soms zo ontzettend steil dat wij in versnelling één in een slakkentempo omhoog gingen. Op Madeira is het in de bergen vooral 's ochtends vaak mistig waardoor het zicht tijdens het auto rijden minder goed is. Er zijn overigens veel tunnels gebouwd, heel praktisch want je bent overal sneller, maar je mist er wel mooie uitzichten door. Bovendien doet de navigatie het dan tijdelijk niet. Er zijn verschillende type wegen op het eiland. De hoofdwegen hebben een goed egaal asvalt, maar de kleine wegen kunnen soms wat gaten en hobbels hebben. Bovendien kwamen wij op paden uit waarbij en veel groen op de weg lag. Niet erg, maar wel iets om rekening mee te houden.

Soorten wegen op Madeira

De wegen op Madeira zijn te onderscheiden in drie soorten, hoewel er niet heel veel wegen zijn en het eiland ook niet bijzonder groot is. Op de wegen gelden verschillende toegestaande snelheden. Een echte snelweg is er overigens niet. De Via Rapide lijkt er wel het meest op. Hier mag je maximaal 100 kilomter per uur en bestaat uit twee rijstroken. De Via Expresso gaat door de vele tunnels op Madeira en is een hele nieuwe weg. De Estrada Regional Principal zijn de kleine wegen welke niet altijd heel goed asfalt hebben. De belangrijkste weg is de weg (ER101) die langs de hele kustlijn van Madeira gaat. Hier heb je soms de meest indrukkwekkende panorma uitzichten (maar houd je oog wel altijd op de weg).

Verkeersregels Madeira

Op Madeira hoef je geen tol te betalen voor het gebruiken van de wegen en tunnels. Het is verplicht om rechts te rijden en altijd een gordel ter dragen, zowel voor-als achterin de auto. Verder zijn de meeste regels hetzelfde als in Nederland. Reis je met jonge kinderen? Kinderen onder de 12 jaar dienen achterin te zitten. Kinderen jonger dan 4 jaar moeten in een kinderzitje.

Op het eiland krijg je tijdens een autovakantie te maken met vele hoogteverschillen en steile stukken. Voor de hellingen heb je niet per se een speciale auto nodig, in principe is elke soort huurauto geschikt, maar stiekem is een automaat wel heel fijn. Madeira kent over het algemeen goede wegen (buiten de hoofdweg zie je wel versleten asfalt) en vooral veel tunnels. Let er bij het tanken op dat je de juiste brandstof kiest, de Portugese namen van benzine en diesel lijken namelijk op elkaar: gasóleo is diesel en gasolina is benzine. Verder mag je niet meer dan o.5 promille alcohol in je bloed hebben (ongeveer een glas wijn) en mag je geen mobiele telefoon vast houden als bestuurder. En wist je dat je bij het gooien van afval uit je auto je een boete van € 300 riskeert?

Watervalweg Madeira

Een van de mooiste bezienswaardigheden op Madeira kun je alleen ervaren wanneer je een huurauto hebt. Een bekende spot op het eiland is namelijk de waterval weg. Zoals de naam al verraad kun je hier met een auto onder een mooie waterval rijden. Je moet wel even je best doen om deze te vinden want het is geen bekende hoofdweg. Je kunt naar deze waterval rijden op weg van Funchal richting Porto Moniz door een verouderde weg in te rijden welke bijna alleen door locals wordt gebruikt. Of je neemt de andere kant en gaat vanaf Porto Moniz via een smalle kustweg richting Seixal.

watervalweg-madeira

Route roadtrip Madeira

Madeira is geen heel groot eiland en in een week of 10 dagen kun je precies een rondje over het hele eiland maken en bezienswaardigheden van Madeira bekijken. Je zou zelfs vanaf een plek dagtrips kunnen maken, maar dan raad ik het wel aan om ergens in het midden te verblijven. Elke nacht een andere accommodatie is ook niet nodig, maar twee of drie accommodaties is wat mij betreft perfect. Je roadtrip begint altijd in Funchal. En je roadtrip zal hier ook weer eindigen. Je kunt het best vanaf het vliegveld direct een auto huren. Het maakt verder niet uit of je een rondje links of rechtsom maakt. Houdt er wel rekening mee dat het zuiden zonniger is dan het noorden van Madeira.

Voorbeeld route Madeira in 10 dagen

  1. Aankomst Funchal, naar accommodatie in bijvoorbeeld Calheta
  2. Relaxdagje / hike Levada das 25 Fontes
  3. Boottocht
  4. Bezoek Porto Moniz en Seixal
  5. Overnachten in bijvoorbeeld São Vicente
  6. Bezoek Santana en Ponta de Sao Lourenco
  7. Hike Pico do Areeiro en Pico de Ruivo
  8. Relaxdagje / surfen
  9. Bezoek Funchal
  10. Terug naar huis

tips-roadtrip-madeira

jeep-huren-Madeira

auto-rijden-madeira

One thought on “Autoroute Madeira: Tips voor rijden en auto huren op Madeira”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.