Madeira is een prachtige vakantiebestemming welke je het best met een huurauto kunt verkennen. Het Portugese eiland won al verschillende keren de prijs voor beste eilandbestemming binnen Europa. Het eiland is niet groot, maar de mooiste plekjes liggen vrij afgelegen. Openbaar vervoer is er wel, maar zelf raden we het aan om Madeira met een auto te verkennen. Onze tips voor een auto huren en rijden op Madeira lees je hier.

Tips voor een auto huren op Madeira


Het Portugese eiland Madeira wordt ook wel het Hawaii van Europa genoemd. Madeira is een sub-tropisch vulkanisch eiland en de natuur is er zoals je het nergens anders ziet. Het eiland ligt ter hoogte van Marokko en kent het hele jaar door een aangenaam warm klimaat. In een week en met een huurauto kun je veel van het eiland zien. Een roadtrip Madeira kunnen we iedereen in elk geval aanraden.

Hoewel Madeira geen heel groot eiland is, is het toch aan te raden om een auto te huren. Er gaan namelijk niet heel veel bussen. Het is niet prettig om afhankelijk te zijn van het openbaar vervoer op Madeira, gewoonweg omdat dit er weinig is. Madeira kent te veel mooie plekken om alleen te blijven plakken bij je accommodatie. Je zou tours kunnen boeken, maar dan kun je niet de rustige momenten uitkiezen. Bovendien zijn de wegen goed en rustig. Sommige wegen, langs kliffen en de kust bijvoorbeeld, zijn een bezienswaardigheid op zeg. Je kunt zelfs onder een waterval rijden op Madeira.

In principe kun je op een plek verblijven en vanuit daar dagtrips met de auto maken, maar beter is om twee accommodaties op verschillende plekken om het eiland te boeken.

Auto huren Madeira

Als je het leuk vindt om de verschillende gezichten van Madeira te leren kennen is een auto huren een must. Op Madeira gelden vrijwel dezelfde regels als op het vaste land van Portugal betreft huurauto's en rijden, alleen is een huurauto op Madeira niet goedkoop. Het is daarom slim om niet te lang te wachten met het reserveren. Een auto huren kan vrijwel altijd ter plaatse, maar vinden we het handig om van te voren een auto te reserveren. Zo kun je je wensen aangeven en heb je de auto sneller. Zelf huren we al jaren bij Sunny Cars en dat is altijd goed bevallen.

Huurauto Madeira via:

Auto huren vanaf Funchal

jeep huren Madeira

Funchal is de hoofdstad van Madeira en uitstekend geschikt voor een stedentrip van een aantal dagen. Je kunt er voor kiezen om aan het begin - of aan het eind - van je vakantie op Madeira 3 of 4 dagen te verblijven in het centrum van Funchal. Een huurauto heb je dan niet nodig, het is zelfs niet praktisch. Haal je huurauto daarom na de stedentrip op, of lever deze eerder in. Sunny Cars heeft 3 ophaallocaties/kantoren in Funchal. Daarnaast kun je voor kiezen om je auto af te laten leveren bij je hotel.

➞ Auto huren in Funchal


Auto huren Madeira vanaf de airport

Huurauto Madeira ervaring

Het makkelijkst en het snelst is om direct een huurauto op te halen bij de luchthaven. Dan kun je na de vlucht direct naar je accommodatie om daar te relaxen. Madeira airport is niet erg groot. Wanneer je huurt via Sunny Cars ontvang je digitaal de reispapieren (print deze thuis uit). Hier staat op bij welke verhuurder je de auto kunt ophalen. Via een loopbrug loop je naar de parkeerplaats bij Funchal International Airport. Hier zie je logo's van verhuurder staan. Zo kun je je verhuurder snel vinden en de auto meenemen.

➞ Auto huren Funchal Airport


Waar let je op bij het huren van een auto?

Kun je een auto huren op Madeira zonder creditcard? Wat zijn de verkeersregels? Welke leeftijd moet je minimaal hebben en wat zijn de andere regels voor het huren van een auto op Madeira? Waar moet je dan op letten voor een betrouwbare autoverhuur op Madeira? Net als bij reisorganisaties kunnen autoverhuur bedrijven zich aansluiten bij ANVR. Dan weet je in elk geval dat je goed zit. Check ook altijd of er reviews zijn.

Type huurauto

Huur een auto met een sterke motor op Madeira, de wegen kunnen op sommige stukken behoorlijk steil zijn. Een automaat is daarom ook geen overbodige luxe. Kies voor een niet al te grote auto, in verband met smalle straatjes.

Leeftijd

Om een auto te huren op Madeira moet je minimaal de leeftijd van 21 jaar hebben, al kan dit per type auto nog verschillen. Ben je jonger dan 25 jaar dan moet je je extra verzekering door middel van een toeslag.  Je moet minstens een jaar in het bezit te zijn van een rijbewijs.

sunny-cars-madeira

Wat kost een huurauto op Madeira?

Kun je tegenwoordig nog goedkoop een auto huren Madeira? Helaas is Madeira een vrij dure bestemming betreft huurauto. Doordat het vrij afgelegen ligt en het eiland niet groot is, worden auto's geïmporteerd. Waneer er tijdens drukke vakantieperiodes te weinig auto's zijn, schieten de prijzen omhoog. Wil je besparen? Boek dan zo vroeg mogelijk een auto. Daarnaast kun je er voor kiezen om een aantal dagen te relaxen, en voor bijvoorbeeld 4 dagen in plaats van 8 een auto te huren. Voor een week autohuur in mei 2024 betaal je toch al zo'n € 400,-. In het laagseizoen heb je met een beetje geluk een auto voor € 50,- per dag. 

Verzekeringen

Je moet met heel wat dingen rekening houden wanneer je een auto gaat huren: WA verzekering, diefstal, schadeverzekering, glas en dakschade verzekering, Het liefst ben je zo goed mogelijk verzekerd, maar betaal je niet de hoofdprijs. Wanneer je via Sunny Cars een auto huurt ben je voor al deze dingen standaard verzekerd. Doe je dit bij een andere verhuurder dan ben je wel WA verzekerd, voor de overige verzekering kun je apart toevoegen.

Sunny Cars op Madeira

Sunny Cars is een bedrijf in Nederland dat auto's in het buitenland verhuurt. Een voordeel van een auto huren bij Sunny Cars is dat je dit via een Nederlandse organisatie doet die altijd bereikbaar is maar ook dat alle verzekeringen standaard zijn inbegrepen bij de verhuurprijs. Online een auto reserveren kun je vooraf eenvoudig via de website doen. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen wat voor type auto, je wilt gebruiken of je navigatie nodig hebt en een extra bestuurder wilt. De laatste jaren is Sunny Cars uitgegroeid tot de grootste autoverhuurder van ons land en ook op Madeira hebben ze huurauto's.

Auto huren Madeira zonder creditcard

Bij vrijwel alle autoverhuurders moet je in het bezit zijn van een credicard met een kreditiet van meer dan 1000 euro. Via Sunny Cars kun je dit voor sommige auto's ook afkopen. In Portugal en dus op Madeira kun je kiezen voor het 'geen waarborg pakket'. Sunny Cars neemt het risico voor de borg volledig over en staat dus garant bij de verhuurder. Een auto huren zonder creditcard op Madeira behoort dus tot de mogelijkheden.

Fly en Drive Madeira

Met Tap Portugal of Transavia boek je vliegtickets naar Madeira. Maar je kunt er ook voor kiezen om een pakketreizen met huurauto te kiezen. In sommige gevallen ben je dan voordeliger uit. Boek een Fly en Drive vakantie met bijvoorbeeld Eliza Was Here, Voja Travel of TUI.

➞ Waar verblijven op Madeira?
➞ Mooiste wandelingen op Madeira

roadtrip-madeira

wegen op Madeira

madeira huurauto tips

madeira-roadtrip

Auto rijden op Madeira

Hoewel auto rijden op Madeira prima te doen is zijn de steile hellingen soms een uitdaging. De wegen op Madeira zijn soms zo ontzettend steil dat wij in versnelling één in een slakkentempo omhoog gingen. Op Madeira is het in de bergen vooral 's ochtends vaak mistig waardoor het zicht tijdens het auto rijden minder goed is. Er zijn overigens veel tunnels gebouwd, heel praktisch want je bent overal sneller, maar je mist er wel mooie uitzichten door. Bovendien doet de navigatie het dan tijdelijk niet. Er zijn verschillende type wegen op het eiland. De hoofdwegen hebben een goed egaal asvalt, maar de kleine wegen kunnen soms wat gaten en hobbels hebben. Bovendien kwamen wij op paden uit waarbij en veel groen op de weg lag. Niet erg, maar wel iets om rekening mee te houden.

Welke kant rijden ze in Madeira?

Geen zorgen voor mensen uit Nederland en België, op Madeira rijden ze net als bij ons gewoon aan de rechterkant. Net als in de rest van Portugal en op de Azoren.

Soorten wegen op Madeira

De wegen op Madeira zijn te onderscheiden in drie soorten, hoewel er niet heel veel wegen zijn en het eiland ook niet bijzonder groot is. Op de wegen gelden verschillende toegestaande snelheden. Een echte snelweg is er overigens niet. De Via Rapide lijkt er wel het meest op. Hier mag je maximaal 100 kilomter per uur en bestaat uit twee rijstroken. De Via Expresso gaat door de vele tunnels op Madeira en is een hele nieuwe weg. De Estrada Regional Principal zijn de kleine wegen welke niet altijd heel goed asfalt hebben. De belangrijkste weg is de weg (ER101) die langs de hele kustlijn van Madeira gaat. Hier heb je soms de meest indrukkwekkende panorma uitzichten (maar houd je oog wel altijd op de weg).

Verkeersregels Madeira

Op Madeira hoef je geen tol te betalen voor het gebruiken van de wegen en tunnels. Het is verplicht om rechts te rijden en altijd een gordel ter dragen, zowel voor-als achterin de auto. Verder zijn de meeste regels hetzelfde als in Nederland. Reis je met jonge kinderen? Kinderen onder de 12 jaar dienen achterin te zitten. Kinderen jonger dan 4 jaar moeten in een kinderzitje.

Op het eiland krijg je tijdens een autovakantie te maken met vele hoogteverschillen en steile stukken. Voor de hellingen heb je niet per se een speciale auto nodig, in principe is elke soort huurauto geschikt, maar stiekem is een automaat wel heel fijn. Let er bij het tanken op dat je de juiste brandstof kiest, de Portugese namen van benzine en diesel lijken namelijk op elkaar: gasóleo is diesel en gasolina is benzine. Verder mag je niet meer dan o.5 promille alcohol in je bloed hebben (ongeveer een glas wijn) en mag je geen mobiele telefoon vast houden als bestuurder. En wist je dat je bij het gooien van afval uit je auto je een boete van € 300 riskeert?

Madeira watervalweg

Watervalweg Madeira

Een van de mooiste bezienswaardigheden op Madeira kun je alleen ervaren wanneer je een huurauto hebt. Een bekende spot op het eiland is namelijk de waterval weg. Zoals de naam al verraad kun je hier met een auto onder een mooie waterval rijden. Je moet wel even je best doen om deze te vinden want het is geen bekende hoofdweg. Je kunt naar deze waterval rijden op weg van Funchal richting Porto Moniz door een verouderde weg in te rijden welke bijna alleen door locals wordt gebruikt. Of je neemt de andere kant en gaat vanaf Porto Moniz via een smalle kustweg richting Seixal.

Route roadtrip Madeira

Madeira is geen heel groot eiland en in een week of 10 dagen kun je precies een rondje over het hele eiland maken en bezienswaardigheden van Madeira bekijken. Je zou zelfs vanaf een plek dagtrips kunnen maken, maar dan raad ik het wel aan om ergens in het midden te verblijven. Elke nacht een andere accommodatie is ook niet nodig, maar twee of drie accommodaties is wat mij betreft perfect. Je roadtrip begint altijd in Funchal. En je roadtrip zal hier ook weer eindigen. Je kunt het best vanaf het vliegveld direct een auto huren. Het maakt verder niet uit of je een rondje links of rechtsom maakt. Houdt er wel rekening mee dat het zuiden zonniger is dan het noorden van Madeira.

Voorbeeld route Madeira in 10 dagen

  1. Aankomst Funchal, naar accommodatie in bijvoorbeeld Calheta
  2. Relaxdagje / hike Levada das 25 Fontes
  3. Boottocht
  4. Bezoek Porto Moniz en Seixal
  5. Overnachten in bijvoorbeeld São Vicente
  6. Bezoek Santana en Ponta de Sao Lourenco
  7. Hike Pico do Areeiro en Pico de Ruivo
  8. Relaxdagje / surfen
  9. Bezoek Funchal
  10. Terug naar huis

tips-roadtrip-madeira

madeira roadtrip

auto-rijden-madeira