Wicklow-mountains

Ierland staat bekend om zijn mooie natuur, eeuwenoude dorpen en traditie. Houd je van rustige wegen, groene landschappen en mysterie, dan is een bezoek aan Ierland zeker iets voor jou. Ook kun je in Ierland heel goed een stedentrip combineren met natuur. Dublin is hierbij een goed voorbeeld. Ben je een aantal dagen op stedentrip in Dublin dan kun je een dag de natuur net buiten de stad opzoeken, of langer natuurlijk. Of korte afstand liggen namelijk en wondermooie Wicklow Mountains, een van de zes nationaal parken in Ierland.  Het gebied bestaat uit heuvels, meren, bossen, uitkijkpunten, wandelpaden en valleien.

Wicklow Mountains

Het natuurgebied ligt op ongeveer 50 kilometer ten zuiden van Dublin. De Ierse naam van Wicklow Mountains is Sléibthe Chill Mhantáin en het is een geliefde plek bij toeristen en locals. Vanuit Dublin kun je er een dagtrip naar toe maken, maar je kunt er ook meerdere dagen wandelen. De bijzondere meren zijn de belangrijkste bezienswaardigheden!


– Inhoud –

Wicklow mountains nationaal park

De Wicklow Mountains in Ierland liggen vlak onder Dublin, ongeveer een uur rijden vanuit hoofdstad. Dit grote nationale park wordt ook wel de tuin van Ierland genoemd en is zeker een bezoek waard. Het park leent zich goed voor uitgebreide wandeltochten door de gevarieerde natuur van Ierland. Om het gebied te verkennen ben je al snel een aantal dagen bezig. Het National Park is namelijk maar liefst 220 vierkante kilometer groot. De hoogste berg van de Wicklow Mountains is 925 meter en heet Lugnaquilla. Ook kun je er de hoogste waterval van Ierland bewonderen. Sinds 1919 wordt de natuur hier goed beschermd omdat hier talloze bijzondere planten en dieren leven.

➞ Reserveer huurauto
➞ Lees ook: road trip Cork, zuid Ierland

dagtrip-wicklow-mountains

Glendalough

Glendalough is de 3 km gestrekte Ierse vallei ontstaan in de laatste IJsltijd. Binnen de Wicklow Mountains is dit een van de meest bezochte plekken. De naam Glendalough betekent vallei van de twee meren vernoemd naar Upper Lake en Lower Lake. Je bezoekt er de prachtige meren maar er is ook een klooster. Het klooster van St. Kevin, behoort tot een van de oudste van Europa en is een unieke bezienswaardigheid. Je kunt met de auto naar Glendalough.

Upper Lake en Lower Lake

Vanuit de Glendalough vallei en het klooster kun je de omgeving te voet verkennen. Op zo’n 20 minuten loopafstand vind je Lower en Upper Lake, twee meren omringt door groene heuvels. De bekendste wandelroute van de Wicklow Mountains ligt tussen deze twee meren. De route is 4,2 kilometer lang. Lower Lake is een klein meer, Upper Lake is een stuk spectaculairder.

Guinnes Lake / Lough Tay

Een van de meest gefotografeerde en bijzondere plekjes van de Wicklow Mountains (misschien van heel Ierland) is Guinnes Lake. Zoals de naam al doet vermoeden heeft het meer de kleur van Guiness bier, oftewel zwartbruin. Door het witte zand aan de oever lijkt het net alsof er ook ‘schuim’ op het ‘bier’ ligt. Het meer ligt tussen twee bergen: Djouce en Luggala. Je kunt er niet omheen lopen, het ligt op privé grond, maar wel op meerdere plekken van het uitzicht genieten. Guinnes Lake, dat eigenlijk de naam Lough Tay draagt, is een van de meest iconische locaties in Ierland. Het strand is helderwit zand en is ooit geïmporteerd door de familie Guinness, wiens landgoed door een deel van het Lough Tay-gebied loopt. Het beste uitkijkpunt om Lough Tay te zien is langs de Military Road bij de kruising met de Wicklow Way. 

➞ Lees ook: de mooiste natuur in Europa

wicklow-mountains

Wandelroutes in de Wicklow Mountains

Het natuurgebied de Wicklow Mountains is de favoriete bestemming van vele wandelaars. De Wicklow Way is een toffe route door de Wicklow Mountains. Deze is 132 kilometer lang en kun je zowel te voet, als per fiets of auto afleggen. Ook de 96 kilometer lange Military Road is een bijzondere route waarbij je vele uitzichtpunten tegen komt.

Dagtrip van Dublin naar de Wicklow mountains

De Wicklow Moutains liggen zo’n 30 mijl ten zuiden van Dublin, dit is ongeveer een uur met de bus of auto vanuit het centrum van de stad. Je kunt zelf met een huurauto gaan, met het openbaar vervoer het natuurgebied bezoeken, of met een georganiseerde trip.

Met de auto of OV

Bij het vliegveld of in de stad kun je een auto huren om het gebied te verkennen. Vanuit Dublin rijdt je richting Bray om vanuit daar de N11 te volgen naar de Wicklow Mountains. Vanuit het centrum van Dublin gaat ook een bus naar de Wicklow Mountains. Deze vertrekt een aantal keer per dag vanaf Dawson Street. 

Excursie naar de Wicklow Mountains

Met een tour vanuit Dublin kan je ook prima de Wicklow Mountains bezoeken. In de bus zit je bovendien hoger en kun je vaak net even wat meer zien, zeker wanneer het regent. Bovendien stopt de bus op de mooiste plekjes. Je kunt een tour boeken bij het plaatselijke toeristen kantoor in Dublin, of via Getyourguide.

wicklow-mountains-wandelroute

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.