Om gelijk met de deur in huis te vallen; veganistisch eten op reis vind ik lastig, heel lastig. In de meeste landen is vegetarisch eten al uitzonderlijk, laat staan veganistisch. In sommige landen – zoals India en Israël, denk aan kruidige curry’s en hummus – is het heel gebruikelijk om geen vlees en vis te eten, maar in landen als Frankrijk, China, Marokko of Cuba wordt het al lastiger. Terwijl ik juíst op reis zoveel mogelijk dier (en milieu) vriendelijk wil eten. Hoe kun je dan toch veganistisch of vegetarisch eten op reis?

Vegetarisch eten op reis

Vegetarisch eten op reis is makkelijker dan dat je in eerste instantie misschien denkt. Voor het grootste deel ligt dit aan je eigen flexibiliteit en voorbereiding. Er zijn aantal trucjes en praktische tips waardoor je op reis gemakkelijk vegetarisch kunt eten.

Lees ook: 12 x vegetarisch eten in Dublin

vegetarisch-eten-op-reis

Nog steeds word je soms gek aangekeken als je zegt dat je geen vlees eet. Ook geen kip? Wordt er nog wel eens gevraagd. De oplossing? Leer een woordje uit de taal zodat je het beter kunt uitleggen. Probeer zoveel mogelijk van te voren aan te geven dat je vegetariër bent, of beter gezegd, geen vlees en vis eten, het woord vegetariër is niet overal bekend. Stuur ook een mailtje naar je accommodatie bijvoorbeeld, zo kunnen mensen zich er op voorbereiden.

De kans is groot dat je veel rijst of brood zult eten, niet echt wat je verwacht bij lekker eten tijdens je reis. En vlees of vis wordt daarnaast negen van de tien keer vervangen door kaas. Ook niet echt goed voor dier en milieu. Paddestoelen zijn wel een prima alternatief en in Azië heb je veel tofu, kruiden en verse groenten. In Portugal had ik een vast gesteld menu dat volledig vegetarisch was. Het bestond uit een heerlijke pompoensoep, een paddenstoelenrisotto en een sabayon met champagne. Maar in Cuba at ik veel brood met bonen of een omelet.

Een goede voorbereiding is de sleutel bij veganistisch of vegetarisch eten op reis. Zoek op Tripadvisor naar restaurants en bekijk alvast de menukaart. Doe van te voren wat onderzoek over waar je verblijft – zijn er supermarkten in de buurt – of neem zelf wat mee, voor noodgevallen. Koop zelf je eten op de lokale markt of kies voor een restaurants waar een buffet is, zo kun je precies kiezen wat er op je bord terecht komt.

Lees ook: Culinair Friesland: 6 groene hotspots

Happy Cow voorwinkels en vegetarische en veganistische restaurants

Wat echt superhandig is, is om de website Happy Cow te checken. Hier staan alle veganistische en vegetarische restaurants ter wereld. Je zoekt op bestemming waar je bent of naar toe gaat waarna een lijst me restaurants tevoorschijn komt. Je ziet in een oog opslag hoeveel sterren – van 1 tot 5 – het restaurant krijgt en eerdere gasten hebben vaak een review achter gelaten.

One thought on “Veganistisch of vegetarisch eten op reis”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.