veilig-vliegen-tijdens-corona

Staat er binnenkort een vliegreis op de planning? Dan zal deze anders lopen dan dat je normaal gewend bent. Of twijfel je om een vliegticket te boeken? Sinds het corona virus de wereld in zijn greep heeft zijn er behoorlijk wat dingen veranderd. Zelf stapte ik onlangs (26 juni) met mondkapje het vliegtuig in naar Italië. Mijn ervaringen en tips voor veilig vliegen tijdens corona lees je in dit artikel. Lees alles over mondkapjes, afstand houden en hoe het er aan toe gaat op Schiphol en de luchthaven van Venetië.

Veilig vliegen tijdens corona

Allereerst de vraag of het überhaupt veilig is om nu te gaan vliegen? Uiteraard ben ik zelf geen expert maar volg ik de richtlijnen van het RIVM. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) zegt het volgende: "De kans dat veel mensen besmet worden in het vliegtuig is klein. Het verschil in regels tussen bepaalde ruimtes en vliegtuigen is omdat de luchtverversing anders is. Over het algemeen is de luchtstroming in het vliegtuig naar beneden gericht, wat gunstig kan zijn omdat de druppels meteen naar de grond gaan." Uit eerdere infectieziektes van afgelopen jaren is gebleken dat deze niet enorm worden verspreid in vliegtuigen. Kun je veilig vliegen tijdens corona? Thuis blijven is nog altijd het meest veilig. Zelf voel ik me met mondkapje en sterke luchtzuiveringen veiliger dan in een drukke Nederlandse supermarkt zonder mondkapje.

Het advies van het RIVM in het kort betreft vliegreizen:

  • Houdt zoveel mogelijk 1,5 meter afstand
  • In het vliegtuig is dat niet mogelijk (er is geen maximum aan het aantal passagiers) dus dan wordt een niet medische mond-neuskapje aangeraden
  • Contact tussen passagiers en bemanning zoveel mogelijk beperken

Corona regels van vliegtuigmaatschappijen

De twee belangrijkste dingen met vliegen tijdens corona is dat je afstand houdt en een mondkapje draagt. Allereerst moet je natuurlijk zelf niet ziek of verkouden zijn. Over het algemeen komen de corona maatregelen bij de meeste luchthavens en maatschappijen overeen. Zo is een mondkapje altijd verplicht en worden er extra hygiënemaatregelen voor, tijdens en na de vlucht genomen. Overal staan pompjes om je handen te desinfecteren bijvoorbeeld. Ook is de catering aan boord aangepast. Eten (dat niet warm is) wordt klaargelegd op de stoel. Dit zodat het contact tussen cabinepersoneel en de passagiers zo minimaal mogelijk is. Aan boord kun je gewoon gebruik maken van het toilet, maar het kan zijn dat niet alle sanitair open is. In principe worden alle stoelen bezet gehouden. Zit het vliegtuig niet vol dan worden de stoelen zo ingedeeld dat het midden vrij is. Eind juni en begin juli was het nog erg rustig op Schiphol en Venetië. Echter zijn er maar een paar balie's open. De balie's zijn wel extra afgeschermd.

➞ Lees meer over het luchtverversingssysteem in vliegtuigen
➞ Lees ook het artikel van RTL Nieuws over vliegen en corona

corona-regels-schiphol

Schiphol-coronaregels

gezondheidsverklaring-vliegen

Afstand houden op de luchthaven

Op de luchthaven dien je zoveel mogelijk afstand te houden. Overal op de borden en stickers op de grond staat dit aangegeven. In Nederland is de regel dat je anderhalve meter afstand houdt. In bijvoorbeeld Italië is dit één meter. Houden mensen zich hier ook aan? Ja en nee. Mensen proberen zeker afstand te houden, maar anderhalve meter is het niet altijd. Daarbij waren op zowel Schiphol als op de luchthaven van Venetië nauwelijks balie's open. Je moet dus met z'n alleen in dezelfde rij staan. Op Airport Marco Polo was er ook maar een plek waar je eten en drinken kon kopen, hier was het dus ook erg druk. Bekijk alle actuele informatie betreft het coronavirus op Schiphol hier. Op drukke plekken op Schiphol draag je een mondkapje.

Mondkapjes dragen

In Nederland is de regel dat je tijdens het reizen in het openbaar vervoer een mondkapje draagt. Dit is tijdens het reizen in de trein, bus, veerboot metro en ook in het vliegtuig. Op drukke plekken op Schiphol, zoals bij het inchecken, bij de douane en bij het boarden draag je ook een mondkapje. In het buitenland kan dit anders zijn. In Italië moet je bijvoorbeeld altijd je mondkapje ophouden. Het mondkapje draag je over je mond en neus. Je bent natuurlijk vrij om ook in Nederland vaker een mondkapje te dragen. Mocht je een mondkapje kwijt zijn dan staat er op Schiphol een automaat waar je deze kunt kopen. Maar neem altijd extra mee. Heb je een lange vlucht? Na 3 á 4 uur is het slim om je mondkapje te vervangen. Het maakt niet uit of je wegwerp of herbruikbare mondkapjes gebruikt als het maar geen medische mondkapjes zijn.

Formulieren

Wanneer je gaat vliegen moet je een formulier invullen met hierop je gegevens en verklaring dat je gezond bent. Op de website van Schiphol kun je zien dat ze vragen om thuis een gezondheidsverklaring in te vullen en deze mee te nemen. Echter werd daar bij mij niet naar gevraagd (zowel in Nederland als in Italië op de heen -en-terugweg niet) maar moet je in elk geval voor Italië ter plaatse wel een formulier invullen (voor Portugal hoeft dit bijvoorbeeld niet). Hierdoor ben je langer bezig dan gebruikelijk. Bij het inchecken en bij de douane verloopt alles redelijk normaal.

Tijdens de terugreis vanuit Venetië krijg je bij het inchecken een formulier waarbij ze je NAW-gegevens vragen. Dit voor het geval dat mensen ziek worden en ze contact met je kunnen opnemen. Dit formulier lever je bij het boarden weer in. Elk land heeft eigen regels dus het kan altijd anders zijn. Het is in elk geval slim om zelf een pen mee te nemen.

Temperatuur meten

Op de luchthaven kan je temperatuur worden gemeten (dit is bijvoorbeeld bij KLM zo). Met welke lichaamstemperatuur mag je het vliegtuig in en wanneer word je geweigerd? Dit verschilt per land en per luchtvaartmaatschappij, maar over het algemeen is dit 37,5 graden celsius. Ik heb zelf nog niet gehoord dat er daadwerkelijk iemand geweigerd is op een vlucht vanwege een te hoge temperatuur. KLM geeft aan dat een geweigerde passagier de mogelijkheid krijgt om zijn vlucht om te boeken of zijn geld terug te krijgen. Je temperatuur wordt gemeten door middel van een temperatuur meter bij je voorhoofd.

Q&A

Is er controle op mondkapjes?
Ja hier word je zeker op gewezen

Is een sjaal toegestaan?
Nee, in tegenstelling tot eerdere berichten

Zijn de restaurants open?
Een (klein) gedeelte van de restaurants en winkels zijn open

Zit in het vliegtuig op anderhalve meter?
Over het algemeen niet

Moet ik eerder naar de luchthaven?
Een kwart tot half uur eerder kan zeker geen kwaad

Krijg je het benauwd van mondkapjes?
Het kan zijn dat je een mondkapje niet prettig vind, vooral als je deze langere tijd op moet en het is buiten warm. Zelf vond ik het in het vliegtuig erg meevallen. Een wit mondkapje van stof zal prettiger zijn dat een zwarte synthetisch mondkapje.

regels-vliegen-corona

veilig-vliegen-corona

vliegen-tijdens-corona

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.