Nadat ik ruim twee jaar geleden gestopt ben met turnen ben ik me meer gaan storten in yoga (hebben jullie trouwens ook het EK turnen gevolgd dit weekend? Ik wel!) Ik doe aan hardlopen en bootcampen maar werd daar enorm stijf van en ik wilde lenig blijven omdat ik me daar lekkerder bij voel. Sindsdien waag ik me dus regelmatig aan aan verschillende asana’s. Voor mij heeft yoga veel voordelen en ik denk dat het ook op reis veel goeds kan doen voor je lichaam. Juist omdat reizen soms een aanslag is op je lijf. Waarom yoga op reis nou precies een goed idee is? Yogadocente Hailey hielp me een handje met de volgende yogaoefeningen.

Minder spierpijn wanneer je je benen stretcht na een pittge hike

Ongeacht waar je heen gaat op reis, een stedentrip Rome, of een backpack avontuur naar Cuba, de kans is groot dat je er veel meer wandelt dan dat je (en vooral je kuiten) gewend bent. Zeker bergopwaarts of in een stad als Porto met enorm veel trappetjes voel je je kuiten na een dag wel! Hoewel ik toch regelmatig een stukje hardloop zijn deze wanelingen op reis toch een heel ander verhaal. Om je benen goed te verzorgen en zodat je de volgende dag weer op pad kunt is het goed om ze te stretchen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld de neerwaartse hond doen, en ook de boom is een goede oefening. Evenals Warrior 1, de lage lunge & de wide-Legged Forward Bend. Houdingen waarbij je je benen hoog houdt zijn ook goed voor je benen. De bloedsomloop wordt beter en daardoor worden ze minder opgezwollen.

Yoga zorgt voor een betere spijsvertering

Je stoelgang, misschien niet het meest smakelijke onderwerp, maar ik ken veel mensen waarbij het naar de toilet gaan tijdens een reis ineens moeilijker gaat. In landen waar het eten totaal anders is dan hier of waar het minder hygiënisch is reageert ons lichaam natuurlijk anders. Komt je spijsvertering niet goed op gang? Dan kun je oefeningen zoals de voet-handhouding, de neerwaartse hond, de gestrekte driehoek en oefeningen met een twist er in doen. Zo komt er wat meer beweging in zeg maar. Ook kruiden hebben een positieve werking. Zo zorgt citroenmelisse voor ontspanning in de buik & verlost kurkuma je van een opgeblazen gevoel. Ook venkel en pepermunt zijn goed en rozemarijn zorgt ervoor dat de spijsvertering wordt gestimuleerd en het helpt de spieren in de darm te ontspannen. Een kopje rozemarijn thee is ook goed voor je lever.

Lees ook: Fijne bestemmingen voor een yoga retreat

waarom-yoga-op-reis-een-goed-idee-is

Je kunt rustiger en beter slapen

Door yoga kun je beter ontspannen waardoor je uiteindelijk sneller in slaapt kunt vallen. Reizen geeft soms de nodige stress en alle indrukken moeten ook verwerkt worden. Yoga is hier echt de uitvinding voor. Oefeningen zoals de gebroken kaars, de gedraaide kleermakerszit, de kinderhouding en de nachtgodin vertragen je ademhaling. De combinatie van meditatie en ademhalingsoefeningen zorgen voor een betere nachtrust! Drink je ook nog een kop salie of kamillethee, dan zul je helemaal lekker slapen.

Je jetlag verdwijnt als sneeuw voor de zon

Om je jetlag zoveel mogelijk voor te blijven zijn er een aantal trucjes. Zo kun je je eten aanpassen en tevens je slaapritme zoveel mogelijk volgens de nieuwe tijd doen . Blijf je ook een beetje actief tijdens het vliegen, dan is de kans groot dat je je op je vakantieadres ook direct een stuk fitter voelt. Met een aantal simpele yogaoefeningen bescherm je jezelf tegen stijfheid, stress, uitdroging en een jetlag. Strek je op je stoel bijvoorbeeld eens helemaal uit, en/of stretch je nek naar links, rechts, voor en achter. Maak een halve twist en maak een buiging voorover. De grote variatie aan houdingen die je bij Yoga doet, helpen je om de bloedcirculatie te verbeteren. Ook verlaagt het je bloeddruk, verbetert je zuurstofopname & worden afvalstoffen in je lichaam beter gescheiden. Alleen maar goed dus als je op reis bent.

Yoga zorgt voor nog meer ontspanning

Loslaten, emotionele blokkades opheffen, aandacht in het hier en nu, relativeren, focussen, ontstressen. Zomaar wat effecten wanneer je regelmatig yoga doet. Yoga heb je in veel soorten en maten, en sommige hebben de focus op je lichaam, andere meer op je mind. Het zorgt er in elk geval voor dat je kunt ontspannen. Je neemt sowieso even de tijd voor jezelf en voor het moment.  Je leert je lichaam schakelen tussen inspanning en ontspanning. Hierdoor krijg je vanzelf meer energie en je kunt bewuster genieten van je reis!

waarom-yoga-op-reis-een-goed-idee-is

waarom-yoga-op-reis-een-goed-idee-is

waarom-yoga-op-reis-een-goed-idee-is

waarom-yoga-op-reis-een-goed-idee-is

waarom-yoga-op-reis-een-goed-idee-is

yoga-op-reis

waarom-yoga-op-reis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.