wandelen-huskys-zweden

Toen ik de zomer Zweeds Lapland bezocht was het uitgesloten om een sleetocht te maken. Het deel waar ik reisde was immers sneeuwvrij. Toch wilde ik dolgraag de beroemdste inwoners van Lapland ontmoeten. En geloof mij, dat is ook in een zomer een dikke aanrader. Via Lappland Emotions ging ik wandelen met huskies in Zweden. Een onvergetelijke ervaring en een enorme toevoeging tijdens een reis aan Lapland in de zomer.

Wandelen met husky’s in Zweden

Zweden is een fantastisch land om zowel in de zomer als in de winter te bezoeken. Ik bezocht Zweeds Lapland net voor 21 juni, de langste dag van het jaar. Kom je in de winter voor het noorderlicht, ’s zomers wordt het hier gewoon helemaal niet donker. Ook dat is een bijzondere ervaring en reden om naar het noorden af te reizen. Zweeds Lapland is echt een wondere wereld aan meren, bossen en heeft een prachtige kustlijn. Zweeds Lapland is het meest noordelijke deel van Zweden en begint bij het stadje Skellefteå in de gelijknamige regio.


Lees ook: 10 redenen waarom je Zweeds Lapland in de zomer moet bezoeken

huskies-zweeds-lapland

Huskies in Lapland

Al sinds jaar en dag zijn husky’s een van de meest bekende en tegelijk geliefde dieren van het noorden. Oorspronkelijk komen ze uit Alaska, maar ook voelen ze zich thuis in Lapland en Siberië. Er zijn dan ook verschillende soorten husky’s, waarvan laatst genoemde (de Siberische) de populairste is. Te herkennen aan de magische wit/blauwe ogen. Mijn oom had lange tijd zo’n husky en ik was dol op dat prachtige beest. Husky’s zijn hele goede jachthonden en als sledehond zijn ze ook een goede kandidaat. Als waakhond zijn ze minder geschikt, juist omdat ze zo ontzettend lief en enthousiast zijn. Ze doen nooit een vlieg kwaad en zijn alleen maar blij. De foto’s waar ik op sta zijn trouwens gemaakt door mijn reisgenootje Daphne!

Ook in het noorden van Zweden loopt het in de zomer richting de 20 graden en ligt er geen sneeuw. De honden hebben dan ook rust. Ze kunnen niet goed tegen warmte en genieten daarom van een welverdiende vakantie. In de winter hebben ze nog meer energie en vinden ze het juist heerlijk om lange tochten te maken. De honden gaan in de herfst pas in training, wanneer het dus niet meer zo warm is, maar in de zomer kun je met ze wandelen door de bossen. Mocht je zin hebben in een lange relaxte wandeling dan moet ik je teleurstellen. De wandeling is ontzettend tof, maar behoorlijk intensief! De honden zijn echt schatjes en weten gewoonweg niet waar ze hun energie kwijt kunnen. Het liefst slepen ze je dan ook mee het hele bos door. Gelukkig luisteren husky’s goed en kun je toch met de honden op pad.

Hoe, wat, waar en wanneer kun je wandelen met huskies?

In Zweeds Lapland (en in de rest van Lapland en Zweden overigens) zijn er verschillende plekken waar je husky’s kunt ontmoeten. Eigenlijk kom je dan altijd bij mensen thuis en mag je tijd spenderen met hun dieren. Zelf bezocht ik Lappland Emotions. Een Frans stel met drie kinderen die nu een prachtig stuk land hebben en zo’n 30 honden. Ze organiseren het hele jaar door activiteiten en de meeste zijn meerdaags. Je kunt heerlijk bij ze slapen (een eigen huisje), en hier tot rust komen. De omgeving is wondermooi en van november tot en met april ligt er gegarandeerd sneeuw. Ik wil zeker nog eens terug voor een echte winterse beleving op deze unieke plek!

Na een kop thee & een Zweede Kanelbulle maakte we kennis met de honden. We kregen instructies en kregen een band om onze heup. Hier zit de hond aan vast. Zou je de lijn in je hand houden dan sleuren de honden je zo mee en krijg je hoogstwaarschijnlijk een armblessure. Een stevig band om je heup dus. Ik had de eer om met mijn nieuwe grote liefde Chinook te lopen. En zoals de foto’s laten zien klikte dat meteen. De eerste meters moet je het tempo aangeven dat je wilt lopen. Dit houdt vooral in dat je afremt. Maar daarna gaat het lopen met de honden helemaal soepel. Na de wandeling van een uur maakte we ook  kennis met de rest van de groep. In totaal waren we de hele ochtend zoet, maar zoals ik eerder noemde kun je hier langer verblijven. Voor meer info over de honden, een wandeling met husky’s of een sleetocht in de winter kun je de website van Lappland Emotions eens doorspitten.


Lees ook: De big five van het noorden: de dieren van Lapland

wandelen-huskies-zweden

huskies-zweden

wandelen-huskies-zweden-lapland

wandelen-huskies-lapland

One thought on “Voor op je bucketlist: Wandelen met husky’s in Zweden”

Comments are closed.