Juni 2016. De eerste echte zomerdagen van het seizoen zijn net begonnen. Na een lange, natte lente wordt het lange dorre gras gemaaid en opgeruimd. Voor de Oostenrijkers is dit het teken dat de lange winter voorbij is. En de zomer doet direct keihard zijn intrede: het is dagen lang boven de 30 graden. De dagen worden afgesloten met donder, bliksem en stortbuien. Gelukkig zijn we tegen die tijd al niet meer in aan het wandelen in de bergen van SalzburgerLand maar zijn we in het fijne Salzburg.

Het SalzburgerLand

SalzburgerLand een wonderlijke mix van bijzonderheden. De deelstaat Salzburg, of SalzburgerLand, ligt west-centraal gelegen in Oostenrijk. In de geschiedenis van Salzburgerland speelt zout een belangrijke rol, zoals al uit de naam van de deelstaat is af te leiden. Het is de jongste Provincie van Oostenrijk met gemiddeld maar 520.000 inwoners en een oppervlakte van 7155 km2. Des te meer ruimte voor meren, weilanden en bergen. Heel veel bergen. Overal. Bij de eerste stap in Oostenrijk veranderd het landschap vrijwel direct. Van een groen heuvellandschap naar steile rotsen, ruige kliffen en met sneeuw bekleedde bergen. De hoogste berg met 3.666 meter, is de Grossvenediger.

Handig info over SalzburgerLand vind je hier.

wandelen-in-de-bergen-van-salzburgerland

Großarltal, Saalbach Hinterglemm, Tennengau & Zell am See-Kaprun

Van alle landen waar de Alpen in liggen, ligt het grootste deel (29%) in Oostenrijk. Voor wintersport is het de belangrijkste bestemming maar voor zomerse wandelingen lenen de bergen zich ook perfect uit. De gebergten in Oostenrijk maken deel uit van de oostelijke Alpen. Deze oostelijke Alpen kan je verdelen in drie bergketens: de noordelijke Kalkalpen, de centrale en zuidelijke Alpen. Samen met bekende namen als Vorarlberg en Tirol, liggen de bergen van Salzburg in de noordelijke en centrale Alpen.

Großarltal, Saalbach Hinterglemm, Tennengau en Zell am See-Kaprun zijn een aantal van de meest wonderschone gebieden van het SalzburgerLand. Wandelen in het Großarltal betekent wandelen door 40 weilanden vol bloemen, uitzicht op de prachtige bergen van het Nationale park Hohe Tauern, kristalheldere bergmeren en bergtoppen. Saalbach Hinterglemm is dé regio voor de mountainbikers. Er zijn 400 kilometer aan fietspaden, verschillende trails en freestyle parken. Tennengau staat bekend om zijn knalgroene almen, kletterende watervallen, de uitzonderlijke goede keuken en de Tennengauer Almkaas. Zell am See-Kaprun is al net zo mooi en de plek voor meerdaagse wandelingen inclusief overnachtingen in berghutten.

Lees ook: Via Culinaria: culinaire routes in SalzburgerLand

Door Alpenweides en wandelen in de bergen van SalzburgerLand

Ons hiken in de bergen van SalzburgerLand avontuur begint op de Annaberg. Die er zo schoon, zo stil en vredig bij ligt. Een enorm natuurgeweld en toch zo rustgevend. Het grootste stuk naar boven doen we met de auto zodat we direct vlakbij de bergtoppen zijn en de mooiste uitzichten hebben. We wandelen over smalle grindpaden en soms snijden we af over het grasland. We drinken brandnetel-limonade bij een berghut en ik geniet van de heerlijk frisse berglucht. Ik zie de sneeuw nog liggen op de toppen liggen. In het dal in het boven de 30 graden, hier is het aangenaam wandel-weer. Mijn hoogtevrees laat zich gelukkig afweten en enge, steile stukken komen we dan ook niet tegen. Koeien grazen ons wel regelmatig tegemoet.

Ten midden van een klein dal vinden we ineens een kaasboerderij, daar waar de beroemde Tennengauer Almkaas vandaan komt. Na een aantal uur wandelen is een uitgebreide kaasplank als lunch het enige wat ik nodig heb. Lunchen met zo’n fenomenaal uitzicht als dit deed ik zelden.

Niet ver hiervan ligt Flachau, waar ik een aantal jaar geleden nog op de ski’s stond. Ook Kaprun zien we bijna liggen en daar stond ik voor het eerst (en laatst) op een snowboard. Een enorm contrast met het weer en de natuur nu maar ik ben officieel verliefd op de winters én zomers in Oostenrijk.

Lees ook: Actief en sportief in Oostenrijk: acht x doen in SalzburgerLand

wandelen-in-de-bergen-van-salzburgerland

wandelen-in-de-bergen-van-salzburgerland

wandelen-in-de-bergen-van-salzburgerland

wandelen-in-de-bergen-van-salzburgerland

wandelen-in-de-bergen-van-salzburgerland

wandelen-in-de-bergen-van-salzburgerland

Met dank aan SalzburgerLand voor (mee) wandelen in de bergen van Salzburgerland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.