Marokko. Een prachtig land met vele gezichten. Een land met een handleiding. Wat moet je weten over reizen in Marokko? Ik reisde een week lang door het noorden van Marokko en zag steden, maar ook sliep ik bij een boerenfamilie thuis, in de bergen. Ik leerde van alles over het drukke bestaan in de medina’s en over de gewoontes in het achterland. Leerde over de gebruiken van de mensen, en de gebruiken van het land. Benieuwd naar wat moet je weten over reizen in Marokko?

Wat moet je weten over reizen in Marokko

Als je in Marokko aankomt waan je je direct in een totaal andere wereld. Het land heeft een hele andere cultuur en het land is vrij arm. Voordat je een land gaat bezoeken is het áltijd een must om je goed voor te bereiden. Marokko is een fascinerend land en zeker met deze tips wordt je reis nét een beetje makkelijker.

Reserveer een huurauto voor je rondreis Marokko via Sunny Cars


Lees ook: Traditioneel slapen in Marokko: zes fijne Riads om te verblijven

reisinformatie-marokko

De gastvrijheid in Marokko

Nergens anders waren de mensen zo lief en gastvrij als hier in Marokko. Maar ook in weinig andere landen werd ik zo belaagd als hier. Marokko is arm en als westerse toerist ben je daarom erg ‘geliefd’. Bij sommige mensen die je benaderen komt het over alsof ze alleen op je geld uit zijn en dat is best vervelend. In Marrakech schijnt dit heel erg te zijn, in Fes & Meknes waar ik was, viel dat mee. Word je gevraagd of er iemand mee moet lopen naar de Riad, of je een tour wilt (lijkt leuk maar je komt langs winkels van familie waar je je bijna verplicht voelt iets te kopen) dan kun je ze het best negeren en niet aankijken. Misschien bot maar bedank je vriendelijk dan gaan ze gewoon door. Heb je echt hulp nodig dan kun je iemand vragen die werkt heeft: iemand van het restaurant, iemand van de markt, die helpen je echt graag zonder daar iets voor terug te willen zien. De mensen zijn verder echt ontzettend lief: ze stoppen je vol met koekjes & met zoette muntthee. Mannen en man-vrouw schudden elkaar de hand. Vrouwen geven elkaar altijd drie zoenen.


Lees ook: Route rondreis door het noorden van Marokko

wat-moet-je-weten-over-reizen-in-marokko

Kleding in Marokko

Marokko is een Islamitisch land en dat brengt automatisch een aantal kledingregels met zich mee. Het wordt overal gewaardeerd als je als vrouw én als man kleding draagt tot over de knieën en je schouders bedekt. Ga je naar het strand of ben je in een hotel met zwembad, dan is strandkleding prima maar neem altijd een sjaal mee en kleding waarmee je je kunt bedekken. Hele strakke kleding, of laag uitgesneden topjes worden (logisch) niet op prijs gesteld. De zomers zijn bloedheet en dan is luchtige kleding echt je redding. Een hoofddoek hoef je als vrouw niet te dragen, in sommige religieuze gebouwen kan dat nog wel zo zijn maar het wordt steeds minder. Als je een religieus gebouw mag bezoeken (de meeste zijn sowieso niet toegankelijk voor niet-moslims) dan doe je altijd je schoenen uit.

Gidsen

Direct bij de parkeerplaats komen ‘gidsen’ al naar je toe die je voor geld naar je Riad willen brengen. Vooral in populaire steden als Marrakech en Fez. Wij sloegen dit af en vroegen de weg aan een koopman. Iemand die al werk heeft helpt je oprecht en hoeft daar niks voor. Op zich is het ook prima om je door iemand te laten brengen die het zelf aanbiedt maar ze doen dit nooit zomaar. Ze willen daar graag wat Dirhams voor zien en stellen je ook nog even voor aan hun neef, die toevallig een tapijtwinkel heeft. Ik heb verhalen gehoord van mensen die in Marrakech zijn geweest waar mensen boos werden als je niks kocht. En die ineens Henna op hun hand hebben staan zonder dat ze dit echt wilden. En toch moesten betalen.


Meer leesmateriaal: Een afwisselende road trip door zuidelijk Marokko

reizen-door-marokko

Geld en fooi

De munteenheid in Marokko is Dirham en is nu (maart 2016) 0,0927 waard. Een euro is 10,7820 Marokkaanse Dirham. Op niet heel veel plekken kun je betalen met pinpas (bij 2 van onze 3 verblijfplaatsen bijvoorbeeld niet) maar in elke stad kun je vrij makkelijk geld uit de muur halen. In het zuiden is het lastiger, zo was er zelfs in Taghazout geen pinautomaat. Je krijgt veel en groot geld maar grrot geld wil eigenlijk niemand hebben. Behalve in hotels en restaurants in het gebruikelijk om af te dingen. In hotels en restaurants is het normaal om altijd 10% fooi te geven.

Eten en drinken in Marokko

Zeg je Marokko dat zeg je thee, ook bekend als Berber Whiskey: een hele zoette kruidenthee met verse munt, hun nationale trots. De thee wordt geserveerd in een prachtige pot, samen met 3 glaasjes, de thee is het symbool van gastvrijheid. De thee wordt altijd hoog geschonken en slurpen mag. Drink liever geen water uit de kraan. Moslims drinken zelf geen alcohol maar voor toeristen is er soms wel wat alcohol te krijgen. Je mag trouwens niet rijden als je ook maar één druppel alcohol op hebt.

De maaltijden zijn voor Marokkanen belangrijke sociale momenten van de dag. Traditioneel worden eerste de handen aan tafel gewassen en iedereen eet vaak met z’n handen. Hoewel, eigenlijk maar met 1 hand: de rechterhand. De linkerhand wordt gezien als onrein. De Marokkaanse keuken is een van de rijkste ter wereld.


➞ Zo creëer je een Marokaans of oosters interieur

Autorijden in Marokko

Marokko is een heel fijn land om door een road trip door te maken en auto rijden kan er prima. De wegen zijn prima en veilig. Op sommige plekken moet je oppassen voor geiten, ezels en vooral honden langs de weg. Die honden beginnen naar de auto te rennen als je er aan komt waardoor je schrikt. Maar ze stoppen gelukkig op tijd en zullen niet heel snel onder de auto springen. Wij werden erg vaak gecontroleerd op onze papieren en ook wordt er veel gecontroleerd op snelheid.

Autorijden in de stad is een heel ander verhaal. Het is een chaos. Alles en iedereen loopt over de weg en kijkt vooral niet om zich heen. Geduld en goed opletten is daarom noodzakelijk. Wie er voorrgang heeft bij rotondes is me ook nog steeds een raadsel en toeteren als het licht op groen springt is heel normaal. Het oude deel van een stad is autovrij en je kunt de auto het best parkeren bij de stadpoorten. Ze vragen hiervoor meestal zo’n 2 tot 5 euro per dag voor (de parkeerwachters deden bij ons alsof we 1 nacht nog niet hadden betaald).

Reserveer een huurauto voor je rondreis Marokko via Sunny Cars
Een auto huren in Marokko, tips en mijn ervaring

marokko-reisinformatie

Fotograferen in Marokko

Fotograferen in Marokko vond ik zelf lastig. Ik vond het bijvoorbeeld ongemakkelijk om mensen op de foto te zetten en zelfs hun producten op de markt fotografeerde ik vaak niet. Op zich is het geen probleem als je foto’s maakt. Wil je mensen op de foto zetten dan kun je dit het best eerst vragen en soms willen ze daar wat Dirham voor. Ook met foto’s van hun spullen kun je beter even vragen of ze dat niet erg vinden. Meestal vinden ze het alleen maar leuk!

Reisinformatie Marokko

Wanneer je de ‘regels’ van Marokko een beetje kent is het een fantastisch land om door heen te reizen. Het land bezocht ik inmiddels twee keer: één keer reisde ik door het noorden en een keer door het zuiden. Beide delen zijn totaal anders en beide honderd procent een bezoek waard. Marokko kun je het makkelijkst per vliegtuig bereiken. Vliegen kan naar vele steden als Marrakech, Fés, Agadir en Cassablanca. De vliegtijd bedraagt ongeveer 4 uur. De beste reistijd naar Marokko is het voor en na-jaar. De zomers zijn erg ontzettend heet.

Overnachten in een Riad in Marokko is een must. Deze kun je boeken via Booking.com. De accommodaties in Marokko zijn fantastisch en alleen deze zijn al een reden om eens naar het land af te reizen. Blijf je langer dan 3 maanden in Marokko? Dan moet je een visum aanvragen. Bij veel accommodaties en op de luchthaven wordt je gevraagd een forumlier in te vullen; paspoort informatie, wie je bent, wat je doet, waar je vandaan komt, naar toe gaat, waarom je naar Marokko gaat en waar je verblijft.

Let op: wees op tijd op het vliegveld, de paspoortcontrole kan erg lang duren. Je paspoort dient bij vertrek uit Marokko nog aan half jaar geldig te zijn.

Inpaklijst Marokko:

  • Paspoort
  • Creditcard
  • Een sjaal
  • Lange luchtige kleding
  • Desinfectie gel
  • Zonnebrand
  • Doekjes

Meer artikelen over Marokko: