wat-te-doen-in-flevoland

Veel mensen kiezen dit jaar voor een vakantie in eigen land. Dit betekent ook dat de bekende plekjes snel druk kunnen worden. Flevoland is een provincie waar je nog alle rust en ruimte vindt, en waar tegelijk van alles te doen is. Daarbij ligt het hartstikke centraal en is het zowel met de auto als met het openbaar vervoer goed te bereiken. Hoewel Flevoland de jongste provincie van ons land is kent het zeker een bijzonder geschiedenis. Daarnaast vind je er (moderne) architectuur en vooral veel activiteiten in de natuur. Lees hier meer over de leukste dingen om te doen in Flevoland.

Dit is er te doen in Flevoland

Flevoland staat misschien bij velen nog niet heel bekend als een bruisende provincie. Terwijl er ontzettend veel te doen is. Houd je van watersport? Van natuur of moderne architectuur? Ik vind het dan ook heerlijk om er te wonen. Overal om me heen, woon 2 minuten van het water, van het bos, ik kan overal lekker hardlopen en skeeleren, en er is genoeg groen om zelf bramen te plukken, of vlierbloesem. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik geef een aantal tips over wat je kunt doen in Flevoland en ik laat zien waarom het zo'n fijne provincie is. De focus in dit artikel ligt overigens op de Flevopolder en niet op de Noordoostpolder.

Varen in Flevoland

In Flevoland kun je op veel plekken het water op. Zo heb je alleen al in Almere meerdere plassen en recreatie gebieden aan het water. Je kunt er voor kiezen een rondvaart te maken of zelf een boot te huren. Kajak of sup kan natuurlijk ook. Of wat dacht je van een ronde barbecue boot?

Het Gooimeer

Op het Gooimeer ben ik regelmatig te vinden; met een beetje wind zeilend over het water. Je kunt boten, zoals een kleine zeilboot, huren bij Haddock en het water tussen Almere Haven en Naarden verkennen. Er zijn meerdere eilandjes die leuk zijn om te overnachten. Via het Gooimeer kun onder de Hollandse brug varen en het IJsselmeer op gaan. Bij het surfstrand van Almere Haven is het mogelijk om te zwemmen en om te windsurfen. Zin in adrenaline op het water? Maak dan een ritje met de snelle rib-boot.

Noorderplassen

Ook bij de Noorderplassen kun je genieten aan en op het water. Het is een meer in Almere Buiten en goed bereikbaar met bijvoorbeeld OV-fietsen. Bij restaurant Boat House geniet je van heerlijke gerechten op een fijn terras aan het water. Ook kun je hier de BBQ+FunDonut huren! Bij De Kapitein kun je allerlei activiteiten op het water ondernemen. Huur een sup, kano of sloep. Voor de picknickmand wordt gezorgd. Met de Kapitein kun je tevens Flyboarden en mee op de rib boot. Bij het restaurant is altijd een lekkere hap te bestellen.

Het Weerwater

Op en rondom het Weerwater is van alles te doen. Zo kun je waterskiën of wakeboarden bij View, maar gaan er vanuit het stadshart ook rondvaartboten. Rond het weerwater loopt een mooi recreatie pad waar je kunt wandelen (6 kilometer) maar ook fietsen of bijvoorbeeld skeeleren. Vanaf het Atlantisstrand of Fantasiestrand is het uitzicht over de skyline van Almere het best te zien. Binnenkort kun je er ook genieten van een mooi arboretum.

varen-in-almere

doen-in-flevoland

Lekker eten in de Havenkom van Almere Haven

De Havenkom van Almere Haven is wat mij betreft de meest sfeervolle plek van Flevoland. Niet alleen liggen hier zomers veel bootjes en zit je direct aan het Gooimeer, er zijn ook een bescheiden aantal restaurants te vinden. Brasserie Bakboord, Grieks restaurant Olympia en Brava Casa bijvoorbeeld. Almere Haven is het 'oudste' deel van de stad en dat geeft toch extra sfeer af. De kaasboer in Almere Haven wint meerdere prijzen en ook ijssalon Mariola trekt mensen van ver.

Picknicken tussen Land Art 

Land Art is kort gezegd kunst gebaseerd op iets uit de natuur. Gemaakt mét de natuur of de connectie er mee. Tijdens de aanleg van de Flevopolder besloten de ingenieurs en planologen de gelegenheid te nemen om een aantal grote kunstwerken te realiseren. Wereldberoemde kunstenaars als Robert Morris, Richard Serra en Daniel Libeskind zijn aan de slag gegaan met Flevolandse Land Art. Ik bezocht een van de zes kustwerken in Flevoland; De groene kathedraal vlakbij de Kemphaan. Een kunstwerk in de vorm van een kathedraal neergezet door bomen. Er worden wel eens voorstellingen gegeven en ook een groot feest met lange eettafel lijkt me hier een plaatje.

Overnachten in een waterbubbel

Bij Marina Muiderzand, de haven bij Almere Poort, kun je op bijzondere manieren overnachten. Het sfeertje is er sowieso fijn, net alsof je in het buitenland bent, en daarbij kun je aan of op het water overnachten. In en safaritent, tiny wagon of chalet bijvoorbeeld. Het leukst is nog wel om te overnachten in een waterbubbel. De knusse tweepersoons waterbubbels zijn 'pods' die drijven op het water. Zo kun je vanuit je accommodatie al dobberend genieten. In de waterbubbel zit een tweepersoonsbed, waterkoker en koffiezetapparaat, servies en is er een verwarming aanwezig.

Ontdek het Stadshart van Almere

Het moderne centrum van Almere Stad is een plek voor wie van architectuur houdt. Daarbij kun je er perfect een dag winkelen, in 2017 is het stadshart benoemt tot beste binnenstad van Nederland. De stad is ruim opgezet en ook heel toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Op de Grote Markt en op het Belfortplein zijn tientallen restaurants te vinden, je kunt er relaxen aan het water, en bijvoorbeeld naar de schouwburg.

Op Safari in de Oostvaardersplassen

Ronddwalen door de natuur en dieren spotten. Gelukkiger kun je mij niet maken. Het uitkijkpunt van de Oostvaardersplassen in Almere heb ik twee keer eerder bezocht, maar echt het gebied in gaan nog niet. Vanaf het bezoekerscentrum in Lelystad ging ik met een jeep en met een boswachter op pad. Op zoek naar de wilde dieren. En wat hadden we geluk! Runderen die net voor ons overstaken, enorme roedels van edelherten, een klein vosje dat zijn kop net boven de boomstronk uitstak, wilde paarden met veulens. Dan heb ik nog niet eens over alle soorten vogels in dit gebied gehad. Lees hier meer over een safari in de Oostvaardersplassen. De Oostvaardersplassen is een must om te doen in Flevoland.

doen-in-flevoland

Overnacht in een boomhutsuite

In Flevoland kun je niet alleen bij het water overnachten maar ook in een boom. Bij Buytenplaets Suydersee in Lelystad vind je allerlei bijzondere accommodaties, waarvan de boomhutsuite de meest leuke is. De boomhutten hier zijn ontworpen dat ze aan een kant voor een groot deel open zijn. Zo kun vanuit hoge hoogte de omgeving bekijken. Grote kans dat er een vogel bij komt zitten. Je kunt kiezen voor een boomhut voor 2 tot 4 personen. Het verblijf is rustig gelegen in een bosrijke omgeving in Flevoland.

Neem de veerpont over het IJsselmeer

Woon je buiten Flevoland en kom je bijvoorbeeld vanaf Amsterdam? Dan is het leuk om bij IJburg de pont naar het eiland Pampus, dat in het IJsselmeer ligt, te nemen. De veerpont vaart in de zomer 6 dagen per week naar het Muiderslot en door naar Pampus en vertrekt op enkele dagen ook vanaf Almere Muiderzand. Tijdens een boottocht heb je een weids uitzicht over het IJmeer (Markermeer), met aan de horizon Almere, Muiderberg, Muiden, Amsterdam, Durgerdam en Vuurtoreneiland. Bovendien ben je er vanaf Amsterdam dus heel snel. Het eiland Pampus is zelf ook leuk om te bezoeken.

Bezoek Stadslandgoed de Kemphaan

Stadlandgoed de Kemphaan is een plek waar van alles te zien en te doen is. Elke zaterdagochtend is er boerenmarkt waar de lekkerste, lokale producten verkocht worden (en je kunt er pannenkoeken eten, kruiden plukken). Verder zit stichting AAP vlakbij en kun je aapjes kijken, is er een restaurant, zijn er fantastische lodges om te overnachten, is er een tropische tuin en winkel, sprinkhanen zijn er te proeven bij duurzaam bosrestaurant Buitengewoon Lekker en ligt landgoed de Kemphaan in een groene omgeving om fijn te wandelen. Ook bij de Kemphaan ligt de langste tokkelbaan van Nederland (grootste klimbos met meeste tokkelbanen). In het Fun Forest zweef je van boom naar boom.

Openlucht theater Vis à Vis

Het openlucht theater (spektakel eigenlijk) Vis à Vis is echt een van de leukste dingen om te doen (al hoef je alleen maar te zitten en vooral te kijken) en mensen van ver buiten Flevoland komen hier elk jaar in grote getalen weer op af. Het theatergezelschap van Vis à Vis maakt er elke keer weer zo'n show van dat je ogen te kort komt. De voorstelling is buiten en ze maken ontzettend creatief gebruik van materialen (iets met hijskranen, ondergrondse gangen, water & vuur). Voorafgaand kun je een hapje eten en op vrijdag en zaterdagavond is er na de voorstelling live muziek bij het kampvuur. 

➞ Bekijk leuke boshuisjes midden in de natuur
Bekijk Natuurhuisjes in Nederland

doen-in-flevoland

doen-in-flevoland

Natuurgebieden in Flevoland

Naast de Oostvaardersplassen kent de Flevopolder meer mooie natuurplekjes.

National Park Nieuw Land

Nationaal Park Nieuw Land is het jongste natuurgebied van ons land en ook nog eens door de mens gemaakt. Sterker nog, Nieuw Land is het grootste man-made natuurpark ter wereld. Je vindt het in Flevoland en het park is een samenvoeging van meerdere natuurplekken: de Lepelaarplassen, de Marker Wadden, de Oostvaardersplassen en het Markermeer. Overal om je heen is water (je bevindt je hier letterlijk op de bodem van de voormalige Zuiderzee) waardoor het een paradijs voor allerlei soorten vogels is. Op de droge gebieden kun je een safari doen en zie je dieren als wilde paarden, runderen en herten. Voor de volledige ervaring kun je Nieuw Land het best ontdekken per boot en te voet. Tegenwoordig kun je er ook overnachten.

Het Horsterwold

Het Horsterwold, nabij Zeewolde is met 4.500 hectare een van grootste aaneengesloten loofbossen van West-Europa. Een plek om optimaal te genieten van rust en ruimte. In het gebied leven vele reeën, damherten, vossen, bevers en wilde paarden. Ga op pad met een boswachter om tijdens een safari de grote vijf van het Horsterwold te ontdekken. Zelf wandelen kan ook, een uitgebreid netwerk van paden en routes ligt voor je klaar.

Natuurpark Lelystad 

Wil je graag oog in oog staan met wilde dieren? Natuurpark Lelystad is een bijzonder gebied waar onder andere  fok- en herintroductie dieren leven. De dieren leven in een natuurlijke omgeving dus het is altijd goed opletten geblazen om ze te zien. Maar als je goed kijkt kun je er zwijnen, otters, bevers herten, paarden en zelfs elanden spotten (de enige plek in Nederland). Er gaan meerdere korte routes door het park, het leukst is om deze te combineren. Er staat goed aangegeven welke dieren je op welke plek kunt zien.

Het Almeerderstrand

In en rondom Flevoland zijn talloze stranden te vinden. Het Erkemederstrand (met camping) is het langste strand van Flevoland en ligt in de buurt van Zeewolde. Maar ook het Almeerderstrand is een ruim opgezet strand en erg breed. Aan het eind van het strand zit een jachthaven en er zijn meerdere strandtenten te vinden, zoals Poortdok. Verder kun je er voor kiezen om op het zand of in het gras te liggen en is er schaduw onder bomen te vinden. Het water is ondiep waardoor het geschikt is voor kinderen en snel lekker warm. Het Almeerderstrand ligt op nog geen 15 minuten vanaf Amsterdam en je kunt het zelfs zien liggen.

Bezoek Forteiland Pampus

Wist je dat 'voor Pampus liggen' niet alleen betekend dat je lui op de bank ligt? Pampus is een forteiland in het IJmeer, aangelegd als onderdeel van de Stelling van Amsterdam om de vaargeul Pampus te verdedigen tegen aanvallen vanuit de Zuiderzee. Maar de zandbank bezorgde zwaarbeladen schepen veel last. Het kwam vaak voor dat schepen voor eiland Pampus lagen, en een tijd moesten wachten voordat het vloed werd en ze Pampus konden passeren.

Behalve een eiland met een fort is Pampus een leuk eiland om met een bootje aan te leggen. Zo is er deze zomer een pop-up restaurant op het eiland. Voor het eerst in zijn roemruchte geschiedenis ’s avonds geopend voor publiek om op zwoele zomeravonden te genieten van een bijzonder diner. Pampus heeft misschien wel het mooiste terras van Nederland en dat willen ze graag delen. Voor de Drijf In Bioscoop, de jaarlijkse openluchtcinema in de haven van Pampus, kom ik ook graag eens terug. In een bootje, dobberend op het water genieten van de films die bij maanlicht op een groot scherm worden vertoond bij Pampus Paviljoen.

wat-te-doen-in-flevoland

te-doen-in-flevoland

13 thoughts on “Vakantie of dagje uit? Dit zijn de leukste dingen om te doen in Flevoland (Flevopolder)”

 1. Wat leuk om gewoon je eigen omgeving te ontdekken! Toen wij nog een auto hadden gingen we veel naar de oostvaardersplassen heerlijk wandelen daar!

 2. Oh wow, wat een boel dieren heb je gezien bij je excursie aan de Oostvaardersplassen. Heel gaaf. Dit is niet gebruikelijk zo neem ik aan? Ik heb eigenlijk nog heel weinig van Flevoland gezien (eigenlijk alleen wat je vanaf de snelweg door de polder ziet, ahum), dus deze tips kan ik goed gebruiken. Leuk!

  1. Dit was met een fotosafari (dan zie je al meer) maar we hadden inderdaad ook heel veel geluk! Een vosje zie je bijvoorbeeld bijna nooit!

 3. Pingback: July Pleasures: zomer & eetdates -
 4. Leuke blog, maar Flevoland is zoveel meer dan alleen Almere. Voor de vuist weg een aantal tips in de rest van Flevoland: het Waterloopbos in Marknesse met zijn bijzondere waterloopkundige modellen, werelderfgoed Schokland, het pittoresque Urk, shoppen in Bataviastad (neem dan ook meteen een kijkje bij Exposure, aka de hurkende man, een van de andere imposante landschapskunstwerken) voor kinderen de Aviodrome in Lelystad en in het voorjaar (medio april/begin mei) ruim 200 kilometer aan tulpenroutes dwars door Flevoland.

  1. Bedankt voor de aanvullingen! Ik ben laatst in het Waterloopbos geweest en zag daar ook een ijsvogel! In de Noordoostpolder is zeker ook van alles te doen!

 5. Was me er nooit van bewust dat er zoveel te doen is in flevoland. Meestal trek je toch meer naar Almere. Er zitten een aantal dingen tussen die ik zeker op mijn lijstje zal gaan zetten.

  1. Wat leuk! En inderdaad, ik woon zelf in Almere en ook ik blijf er soms te veel hangen. Maar voor qua buitenactiviteiten is er van alles te doen in de hele provincie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.