Een tijdje geleden kwam ik vrij spontaan terecht in de Franse stad Lille. Ik ging vrijwel onvoorbereid op reis en ik had ook niet eerder gedacht aan een stedentrip naar Lille, ook wel bekend als Rijsel. Maar jeetje, Lille is echt wel een van de fijnste stadjes waar ik de laatste jaren geweest ben. De stad is een uitstekende keus voor een stedetrip, maar wat te doen in Lille?

Wat te doen in Lille?

Lille. Parijs van het Noorden. Een knusse stad dat niet overloopt met toeristen. Een stad zo dichtbij en toch aanvoelt alsof je in een totaal andere wereld bent. Een wereld die zich 20 jaar geleden afspeelt. Waar de romantiek nog volop aanwezig is en waar de oudere bakkertjes nog bestaan, er elke zaterdag verse tulpen worden gekocht en een praatje maken met iedereen nog normaal is. Authentieke smalle straatjes met kleurrijke raamkozijnen en deurtjes. Franse balkonnetjes, mensen met een stokbrood en tulpen onder hun arm. Lille heeft mij zó verrast en deze Franse/Belgische stad maakte me zo vrolijk. Een spontaan reisje en Lille voelde daardoor als een cadeautje. Wat te doen in Lille in ongeveer twee volle dagen?

Lees ook: Lekker eten in Bordeaux: vijf restauranttips

zien-en-doen-in-lille

Met de trein naar Lille

De stad in het noord-westen van Frankrijk is vrij simpel met de auto te bereiken, vanaf Amsterdam is het zo’n 3 uur rijden, maar makkelijker, sneller én leuker is het om de trein te pakken. Vanaf Schiphol stapte ik ‘s ochtends vroeg in de Thalys en 2 uur (en 19 minuten) later stap ik uit in Lille. De Thalys naar Lille rijdt 2 keer per dag vanuit Amsterdam, Schiphol en Rotterdam. Mijn hotel ligt op 5 minuten lopen van het treinstation en 5 minuten lopen naar het hart van de stad.

De leukste wijken van Lille

Gezellige Franse straatjes met de vele restaurants en winkels met streekproducten. Naaste Franse invloeden vind je hier ook veel Vlaamse invloeden. De stad ligt erg dicht bij België ligt en Lille behoorde vroeger tot Vlaanderen. Daarnaast is Lille een studentenstad met heel veel jongeren. Het is erg levendig, de mensen zijn vriendelijk en echte levensgenieters.

de stad is qua grootte de 10e stad van Frankrijk en lijkt in eerste instantie wat lastig te doorgronden, maar de stad is vrij compact en zowel wandelend als met de metro goed te doorkruisen. Het (moderne) centrum van Lille heeft vooral veel drukke winkelstraten & vele café’s en brasseriën. De plek om te gaan shoppen, maar ook mooi vanwege de prachtige oude gebouwen. Vieux Lille is het oude centrum van Lille en heeft een middeleeuws karakter. Hier vind je oude kleine straten waar de leuke winkels, restaurants en galeries zijn gevestigd. Mijn favoriete deel van Lille. Gambetta & Solferino zijn de drukke studentenwijk waar het leuk is om uit gaan. De beroemde zondagsmarkt (en grootste antiek-markt van Europa in september) vind plaatst in Wazemmes.

doen-lille

Hoogtepunten en bezienswaardigheden van Lille

De Grand Place van Lille is het centrale plein van de stad en verbindt de verschillende wijken van de stad met elkaar. Aan dit plein staan enkele van de mooiste gebouwen van de stad zoals het oude beursgebouw Vieille Bourse. In de zomer staat het plein voor met terrasjes & in de winter staat er een reuzenrad en worden er overal kastanjes gepoft en verkocht.

In Vieux Lille zie je meer boulangeries (met lánge rijen) dan straatnaamborden, meer kaaswinkeltjes dan lantarenpalen & meer restaurants dan zebrapaden. Plus nog talloze vintagewinkeltjes en koffietentjes. Vieux Lille is bij uitstek de fijne buurt van de stad en ontzetten fotogeniek. Overdag met haar kleurrijke gevels en ‘s avonds romantisch met haar vele kleine lampen. In 2004 is de stad verkozen tot culturele hoofdstad van Europa mede dankzij het prachtig gerestaureerde erfgoed in Vieux Lille.

Om even te ontsnappen de het stadse vlucht ik een paar uurtjes de stadparken in. Bijna net zo fijn als in Parijs zelfs. Wist je dat ze Lille het Parijs van het Noorden noemen? Niet alleen omdat je er net zo goed kunt winkelen, het sfeertje is er een uit duizenden.

Een fietstour maken in Lille is een leuke manier om alle bezienswaardigheden van deze stad te ontdekken. Zo’n tochtje op een gebloemde vintage fiets neemt je namelijk mee langs de Citadel, en Kathedraal Notre-Dame. Een fietstocht kun je onder andere met Le Grand Huit en ook suppen kan!

Bourgondische restaurants in Lille

De gerechten in Lille is een mix van zowel de Franse en Vlaamse keuken. Een bekend gerecht uit de regio is ‘Waterzooi’, wat een vissoep is (en lekkerder dan dat het klinkt). Na een lange intensieve dag ben je ook wel toe aan een ‘Potje Vleesch’, een rijke stoof met onder andere, rund en konijn, vaak koud geserveerd. Het bourgondische straalt er van af. Maar ook mosselen en Vlaamse frietjes hier in overvloed. Of wat dacht je van Frans stokbrood? Stinkkaasjes en de vele gebakjes…

De beste Mosselen eet je bij restaurant Aux Moules. Tientallen gerechten met mosselen staan op de kaart, geserveerd met Franse frietjes. De chocoladefondant was hier memorabel. Andere restaurants die ik goed vond waren Chez LA Vieille & ‘Bar Express’. Restaurants met authentieke gerechten en een losse sfeer. Voor een gezonde bio-lunch is ‘de rode koe/Chez Isabel’ een aanrader. Huisgemaakte chocolade taarten en sapjes of een salade.

Lees ook: Híerom moet je Parijs in de herfst een keer zien hebben

doen-in-lille

doen-rijsel

doen-in-lille

3 thoughts on “Wat te doen in Lille? Een mini-reisgids”

  1. Bizar dat het mij nog nooit gelukt is om in Lille te geraken, het moet er toch echt eens van komen. Bedankt voor de leuke reisgids!

  2. Volgens mij is Lille toch best wel leuk. Uhm op het lijstje voor een citytrip. Sowieso is het een goede citytrip voor fijne hapjes uit de Franse en Belgische keuken. Leuke mix.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.