Als reiziger vergeet je soms hoe mooi onze eigen omgeving eigenlijk is. In de zomer ga ik daarom meestal een aantal dagen op pad in Nederland. Dit keer bezocht ik een voor mij nieuw deel van Limburg. Nergens in Nederland voel je je meer in het buitenland dan in deze bourgondische provincie. Maar ik ontdekte ook dat Limburg meer is dan alleen Maastricht, Maasmechelen of Valkenburg. In dit artikel laat ik meer zien over het nieuwe Maasland, ook wel RivierPark Maasvallei.

Doen in zuid Limburg: Ontdek RivierPark Maasvallei

Op de grens met België, ten noord-oosten van Maastricht (tussen Roermond en Maastricht) ligt het gebied RivierPark Maasvallei. Een grensoverschrijdende regio waarbij de Maas de hoofdrol speelt en waar de komende jaren veel nieuwe natuur zal ontstaan. De Maas wordt namelijk breder gemaakt en op deze plekken ontstaat een bijzonder landschap. Ideaal voor grassen en grazers zoals wilde koningspaarden. RiverPark Maasvallei bevindt zich dus gedeeltelijk in Nederland als in België. In dit artikel lees je meer over wat er te doen is in dit deel van Zuid Limburg!

Lees ook: dit zijn de leukste uitstapjes in Flevoland

mooiste-dorp-vlaanderen

Bezoek het mooiste dorpje van Vlaanderen

In 2008 is het Belgische Oud-Rekem verkozen tot het mooiste dorpje van Vlaanderen. De verkiezing werd georganiseerd door Toerisme Vlaanderen en per provincie werden tien dorpen uitgekozen. Nadat veel mensen hadden gestemd kwam uiteindelijk dit dorpje naar voren. Critera hiervoor waren onder andere een Pittoresk karakter, een authentiek dorpsplein, landelijke ligging, historisch aspect, groene omgeving en Vlaams Bourgondisch karakter. En Oud-Rekem is inderdaad een ontzetten schattig dorpje. Het is er klein, heeft mooie deuren en doorkijkjes en een prachtig kasteel dat regelmatig decor is voor bijvoorbeeld bruiloften. Echt veel te doen is er niet, en na een stop van een uur heb je het dorpje ook wel gezien!

Volg de Maas al fietsend

De winterdijken langs de Maas zijn (met name aan de Belgische kant) geheel autovrij zodat je er ongestoord kilometers kunt fietsen. Tijdens een fietstocht langs de Maas zie je hoe het landschap verandert en er steeds meer natuur komt. Onderweg kom je tevens schattige Maasdorpen tegen. De route kent geen grenzen, want met een pondje streek je de rivier over naar België of Nederland. Langs de route staan informatie borden en bankjes. Te herkennen aan de houten blokken vorm.

Slaap in een sprookjesachtig kasteel

Limburg is wel een regio dat rijk is aan vele prachtige kastelen. Sommige ongebruikt, en sommige omgetoverd tot mooie hotels. Tijdens mijn trip in zuid Limburg overnacht ik in Kasteel Elsoo. Het kasteel ligt aan de voet van de Maasberg direct aan het Julianakanaal. Bovendien is het goed bereikbaar en is de omgeving mooi groen. Elsoo zelf is een knus, klein dorp. Maar alleen al het kasteel zelf is de moeite waard om te overnachten, én je kunt er bijzonder goed eten. Het restaurant is namelijk door Michelin met een Bib Gourmand onderscheiden. De slaapkamers zijn niet groot en simpel, zoals dat veelal in kastelen is. Achter het gebouw kun je een trappetje oplopen en is er een botanische tuin met verschillende soorten planten, bomen, en kruiden. Een aanrader om een of twee nachtjes te slapen in een sprookjesachtig kasteel als dit.

Ontdek de nieuwe natuur met wilde dieren

De hoofdreden van mijn bezoek aan Limburg was het ontdekken van de nieuwe natuur in de Maasvallei. De afgelopen jaren – en nog steeds – is hard gewerkt om de Maas breder te maken. In het verleden is deze namelijk regelmatig buiten zijn oevers getreden. De brede stukken kunnen meer water opvangen en moeten overstromingen voorkomen. Als deze stukken droog staan, zoals nu in zomer het geval is, raakt deze grond ontzettend snel begroeid met allerlei soorten grassen en wilde planten. Hier onstaat dus een uniek landschappen die je makkelijk kunt verkennen (Struinnatuur). Wilde paarden en koeien moeten er voor zorgen dat niet alles meteen dichtgroeit. Je kunt er in elk geval fijn wandelen en dieren spotten!

Ga raften over de Maas

Behalve dat Limburg een bestemming is voor natuur en cultuur-liefhebbers, is het zoals je gemerkt hebt ook een provincie voor de actieve reiziger. Je kunt er fietsen en wandelen, maar wat dacht je van raften over de Maas? Sommige plekken op de rivier zijn qua vaarverkeer erg rustig waardoor het ideaal is om met een kano of raftboot het water op te gaan. Soms je kom ook nog een leuke stroomversnelling tegen wat de tocht avontuurlijker maakt. Via Kano Maastricht kun je verschillende activiteiten boeken. Grappig feitje: je stapt in Nederland in de boot en stapt vervolgens uit in België, daarna neem je de pond terug naar Nederland!

Foto gemaakt door Kim van Dam, Just Like to Travel. 

Proef lokale streekwijn

Het is een goed idee om je bezoek aan Limburg te combineren met een proeverij van lokale streekwijnen. Langs onze fietstocht kwamen we langs wijngaard Heerenlaak van wijndomein Aldeneyck, beplant met 10 hectare Chardonnay-druif. Later bij de lunch proefde we de pinor gris uit 2015 en deze frisse witte wijn smaakte bijzonder goed. Door de grindbodem krijgen de wijnen een minerale smaak met fruitige aroma’s. Toch leuk om op deze manier Limburg te kunnen proeven ;).

AdresHamontweg 81, 3680 Maaseik, België

Bezoek de schattige Maasdorpjes

De Belgische zijde van het RivierPark Maasvallei is tot dusver het meest ontwikkeld. Dat wil zeggen dat je hier de leukste dorpjes en mooiste wandel/fietsroutes hebt. Zo zijn er zes wandelgebieden aan de Belgische kant en zijn er de zogenaamde toegangsdorpen. De Maasdorpen in het RivierPark hebben een rijke geschiedenis en mooie dorpsgezichten. Enkele aanraders zijn Maaseik, Aldeneik en Leut, In Nederland zijn de dorpjes Borgharen en Stevensweert de moeite waard om te bezoeken. Tip: ga op pad met een maasverkenner om meer te weten te komen over de regio!

Meer tips voor RivierPark Maasvallei:

  • Bezoek de Hompesche Molen en het meer nabij gelegen
  • Bij kasteelpark van Kasteel XIIII in Leut vind je monumentale rijkdom aan unieke, oude boomsoorten.
  • Met een rondvaartboot Paep van Meinecom zie je meer over de ontgrinding van de Maas
  • Lekker eten (met onder andere Maaslands brood en streekwijn) en overnachten doe je bij Sjeiven Dörpel in Maaseik.
  • Meer info over RivierPark Maasvallei vind je hier!

maasvallei

doen-in-limburg

doen-in-limburg

mooiste-dorp-vlaanderen

doen-in-zuid-limburg

wandelen-maasvallei

doen-zuid-limburg

doen-in-limburg-maasvallei

doen-in-zuid-limburg

doen-in-de-maasvallei

maasvallei-limburg

maas-limburg

doen-in-limburg

overnachten-kasteel-limburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.